Rogozin, Türkiye'nin Milli Uzay Programý'ný ve Rusya ile Türkiye arasýndaki uzay ve savunma sanayisindeki iþ birliði potansiyelini, AA muhabirine deðerlendirdi.
Türkiye ve Rusya arasýnda, barýþçýl uzay alanýndaki ikili temaslarýn uzun bir geçmiþe sahip olduðuna iþaret eden Rogozin, "Türk meslektaþlarýmýzla her zaman çeþitli etkinlikler kapsamýnda toplantýlar yapmaya çalýþýyoruz. Etkileþimlerimizde edindiðimiz deneyim, iki ülkenin uzay faaliyetleri alanýnda önemli uzun vadeli ortak çýkarlara sahip olduðunu doðrulamaktadýr." diye konuþtu.
Söz konusu temaslarý daha sistematik ve kapsamlý bir hale getirmek için taslak bir belge üzerinde çalýþýldýðýný anlatan Rogozin, "Barýþçýl uzay faaliyetlerinde iþ birliði konusunda Rusya-Türkiye hükümetlerarasý anlaþmasýnýn temeli olacak etkili bir yasal çerçeve oluþturmak için birlikte çalýþma konusunda anlaþtýk. Belgede yer alan hükümler, uzay faaliyetlerinin geniþ bir yelpazesinde iþ birliðimizi düzenlememizi saðlayacaktýr. Þu anda taslak anlaþma Türk meslektaþlarýmýz tarafýndan inceleniyor." ifadelerini kullandý.
Uzay programlarýnýn gerçekleþtirilmesi için güçlü bir siyasi irade ve yetkin bir yönetim gerektiðine iþaret eden Rogozin, "Deneyimli ortaklardan da destek alýnmasý koþuluyla, genç bir uzay gücü, oldukça kýsa bir sürede tam teþekküllü bir gezegenler arasý misyonu kolayca hazýrlayabilir ve uygulayabilir." diye konuþtu.
Rogozin, Türkiye'nin de uzay programýný gerçekleþtirebilecek yetkinliðe sahip ülkeler arasýnda olduðunun altýný çizerek, "Türkiye'nin kendi ay misyonunu hazýrlamasý ve uygulamasý için gerekli tüm siyasi ve ekonomik kaldýraçlara sahip olduðundan hiç þüphemiz yok ve Türk havacýlýk sektöründe yeterli sayýda yetkin ve kalifiye uzman olduðunu da defalarca gördük." dedi.
Türk yetkililerin, Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na (ISS) ulaþým için Rus yapýmý Soyuz roketlerinin kullanýlabileceðini yönelik açýklamalarýný deðerlendiren Rogozin, "Soyuz, sadece Rusya'da deðil, dünya çapýnda en güvenilir fýrlatma araçlarýndan biridir. Bugüne kadar toplamda, çeþitli modifikasyonlara sahip 1100'den fazla Soyuz uzaya fýrlatýldý." dedi.
Roscosmos'un yabancý kozmonotlarýn eðitimi noktasýnda tecrübe sahibi olduðunu anlatan Rogozin, "Rus uzmanlar, Türk kozmonotlarýnýn eðitimi ve Türkiye'nin yararýna insanlý bir uzay projesinin hazýrlanmasý hakkýnda istiþareleri baþlatmaya hazýr. Türk meslektaþlarýmýzdan uygun teklifleri bekliyoruz." þeklinde konuþtu.
Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile Moskova'da 2019'da düzenlenen MAKS-2019 fuarýna katýldýðýný hatýrlatan Rogozin, "Burada Cumhurbaþkaný Erdoðan'a yaptýðým 'uzaya Türk astronot gönderme' teklifi büyük memnuniyetle karþýlandý. Þu ana kadar taraflarýmýz bu konuda kapsamlý görüþmeler yapmadý, Türk meslektaþlarýmýzýn inisiyatifini bekliyoruz." dedi.
Rogozin, insanlý uzay araþtýrmalarýnýn karmaþýk ve son derece kaynak yoðun bir uzay faaliyeti olduðunun altýný çizerek, "Belki de motor sporlarý dünyasýndan Formula 1 yarýþlarý ile bir paralellik kurmak uygun olacaktýr. Her insanlý uçuþ çok uzun süren bir eðitim gerektirir. Görevin organizasyonu için çeþitli seçenekler vardýr, süresi, uçuþ düzenleri ve mürettebata atanan bilimsel ve uygulamalý görevler önemlidir. Yabancý ortaklarýmýzla insanlý bir görevin tüm nüanslarýný istiþare etmek her zaman çok uzun ve özenli bir iþtir. Tüm bu konularý Türk meslektaþlarýmýzla istiþare etmeye hazýr ve istekliyiz." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin son dönemde tüm dünyanýn dikkatini çeken insansýz hava araçlarý (ÝHA) atýlýmýný da deðerlendiren Rogozin, "Önde gelen uluslararasý havacýlýk fuarlarýnýn, düzenli katýlýmcýlarý olarak Türk sanayisinin bu alandaki hýzlý geliþimini dýþarýdan görme fýrsatý bulduk. Elbette Türk mühendislerinin bu alandaki çalýþmalarýnýn saygý uyandýrmamasý mümkün deðil." dedi.
Milli Uzay Programý kapsamýnda Türkiye'de kurulacak uzay teknolojisi geliþtirme merkezi için de Türkiye ve Rusya arasýnda yeni iþ birliði olanaklarýnýn doðabileceðini vurgulayan Rogozin þunlara vurgu yaptý:
"Herhangi bir ciddi uzay projesinin uygulanmasý, çok sayýda uzmanýn, organizasyonun, yüklenicinin, önemli maddi ve finansal yatýrýmlarýn ve önemli seviyede zaman kullanýmýnýn koordinasyonunu gerektirir. Bu nedenle uluslararasý iþ birliði, her bir katýlýmcý için maliyetleri düþürmenize ve projenin genel baþarý þansýný artýrmanýza olanak tanýyan en çekici seçeneklerden biridir. Uluslararasý iþ birliði, þu anda Rusya Federasyonu'nda uygulanmakta olan Uzay Stratejisinin de önemli bir parçasýdýr. Bu baðlamda, Roscosmos, yabancý ortaklarýndan iþ birliðinin geliþtirilmesine yönelik her türlü öneriye açýktýr. Güneydeki önemli komþumuz ve ortaðýmýz Türkiye'nin uzayla ilgili giriþimlerine katýlmak için tüm fýrsatlarý deðerlendirmekten her zaman mutluluk duyarýz."