Rusya'dan terör örgütü PKK/YPG'ye Afganistan örnekli uyarý!
ABONE OL

Lavrov, "Doðuya Giden Köprüler" belgesel filmi için verdiði röportajda Suriye, Filistin, Lübnan ve Ukrayna meselelerine dair açýklamalarda bulundu.

Suriye'deki duruma deðinen Lavrov, Amerikan askeri birliklerinin burada bulunduðuna iþaret ederek "Bu, Suriye'deki durumu doðrudan etkiliyor. Bu, Fýrat'ýn doðusunda oluþan durumun nedeni." ifadelerini kullandý.

ABD'nin Tanif yerleþim biriminin civarýnda 55 kilometre çapýnda bölge oluþturduðunu anýmsatan Lavrov, Amerikalýlarýn bu bölgede terörle mücadele alanýnda sorunlarý çözmediklerini, "yarý devlet" oluþturmaya çalýþtýklarýný söyledi.

Lavrov, "Bu bölgede petrol ve doðal gaz yataklarý, verimli tarým arazileri bulunuyor. Burasý acýmasýzca sömürülüyor. Amerikalýlar ve uþaklarý, petrol, doðal gaz ve tahýlý buradan çýkarýyor ve satýyor. Bu paralar Suriye'nin bütçesine gitmiyor, ayrýlýkçýlýðý ve yarý devletin oluþturulmasýný teþvik etmek için kullanýlýyor." þeklinde konuþtu.

Terör örgütü PKK/YPG'nin iliþkilerine deðinen Lavrov, "Amerikalýlar, kendi oyunlarýnda Kürtleri kullanýyor ve onlara oynuyor. Kürtler, geleceðinin birleþik Suriye'de olduðunu anlamalý. Amerikalýlarýn onlara yardým edeceðini ummamalarý, Suriye hükümetiyle anlaþmaya varmalarý, ulusal azýnlýk olarak haklarý konusunda anlaþmalarý gerekiyor." dedi.

Lavrov, sözlerine þu þekilde devam etti:

"Bu konuda diyalog vardý ve bu diyaloðu teþvik ediyorduk. Daha sonra Amerikalýlar, Kürtleri, hükümetle etkileþim kurmak yerine gerginliði artýrmanýn daha iyi olduðuna ikna etti. Kürt meslektaþlarýmýzla temaslarýmýzda, onlara kendi halkýna, ulusal diyaloða deðil, ABD'nin vaatlerine güvenmeye karar veren Afgan yönetiminin baþýna gelenleri hatýrlatýyoruz. Amerikalýlar, bir gecede onlarý tek baþýna býraktý. Kürt ortaklarýmýzýn, Suriye'ye yakýn olan bu ülkenin tarihi deneyimini dikkate alacaklarýný, Þam ile birleþik Suriye devletinde yaþama þartlarý konusunda ulusal diyaloðu kurma ve anlaþma yoluna gireceklerini umuyorum."

- "ÞAM ÝLE ANKARA'NIN ÝLÝÞKÝLERÝNÝ ÝYÝLEÞTÝRMESÝNDEN YANAYIZ"

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüðüne ve terör sorunu çözülene kadar bu topraklarda geçici olarak kalacaðýna vurgu yaptýðýna iþaret eden Lavrov, "Ancak þimdilik Þam, Türkiye'nin Ýdlib Gerginliði Azaltma Bölgesi'nde çalýþmalarý sürdürmesi ve Suriye sýnýrýnda kendilerine sorun çýkarmaya çalýþan aþýrýlýkçý Kürtlere karþý operasyonlar düzenlemesi nedeniyle Ankara ile iliþkileri iyileþtirme konusunda oldukça temkinli davranýyor." diye konuþtu.

Geçen yýl Suriye, Türkiye, Rusya ve Ýran temsilcilerinin, Suriye ve Türkiye arasýndaki iliþkilerin iyileþtirilmesine iliþkin toplantýlar yaptýðýný dile getiren Lavrov, bu toplantýlarda anlaþmaya varýlamadýðýný aktardý.

Lavrov, "Suriye yönetimi, bu sürecin devam etmesi için Türk birliklerinin Suriye'den nihai olarak çekilmesiyle ilgili süreç konusunda net bir kararýn alýnmasý gerektiðini düþünüyor. Türkler buna hazýr, ancak þu ana kadar belirli parametreler üzerinde anlaþma saðlanamadý. Burada, mültecilerin geri dönüþü, terör tehdidini ortadan kaldýracak ve Türk birliklerinin varlýðýna gerek býrakmayacak tedbirler söz konusu. Tüm bunlar üzerinde çalýþýlýyor." ifadelerini kullandý.

Yakýnda benzer toplantýnýn yapýlacaðý bilgisini paylaþan Lavrov, "Þam ve Ankara'daki ortaklarýmýzýn iliþkilerini iyileþtirmesinden yanayýz. Üstelik Türkiye ve Suriye liderlerinin 2010-2011 yýlýna kadar sýcak kiþisel iliþkileri vardý. Bunun da olumlu bir rol oynayacaðýný düþünüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

- "HAMAS, FÝLÝSTÝN HALKININ BÝR PARÇASI"

Lübnan meselesine de deðinen Lavrov, Ýsrail'in Lübnan'a 2006'da saldýrgan eylemlerde bulunduðunu ve güç kullanarak kendi sorunlarýný halletmeye çalýþtýðýný belirtti.

Lavrov, "Bu, o zamandan beri devam ediyor. Onlarca yýldýr yaþanan bu olaylar, sorunlarýn zorla çözülemeyeceðini gösterdi. Filistin meselesi dahil bu sorunlarýn bölgedeki halklarýn meþru haklarýnýn tanýnmasý temelinde çözülmesi gerekiyor. Þimdi de Ýsrail, Filistin meselesini müzakere yoluyla deðil, güç kullanarak nihai çözüme ulaþtýrma niyetinde." dedi.

Ýsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ý, Filistin'de de Hamas'ý yok etmeyi hedeflediðini vurgulayan Lavrov, þunlarý kaydetti:

"Bu, kesinlikle umut verici bir yaklaþým deðil. Hamas, Filistin halkýnýn bir parçasý olduðu gibi Hizbullah da Lübnan halkýnýn bir parçasýdýr. Ýsrail'in barýþ içinde varlýðýný sürdürmesine engel olarak gördüðü sorunlar, zorlayýcý yöntemler ile çözülemez. Bu konuda anlaþarak ve Birleþmiþ Milletlerin (BM) 1967 sýnýrlarýnda Filistin devletinin kurulmasý yönündeki kararlarýný uygulamak lazým. Bu, Ýsrail için uzun vadeli sürdürülebilir barýþ ve güvenliðe giden tek yol."

Sergey Lavrov, Ýsrail'in, Filistin ile ilgili BM kararlarýna uymadýðýný belirterek "Washington'un, Ýsrail'in herhangi bir kararýna tamamen göz yummasý üzücü. ABD, BM Güvenlik Konseyinde kalýcý ateþkese yol açacak her türlü anlaþmayý engelliyor. Amerikalýlar Batý Kudüs'e sürekli silah saðlýyor. Bu silahlar, Filistin halkýna þiddet uygulamak için kullanýlýyor." þeklinde konuþtu.

Filistin devletinin BM kararlarýna raðmen kurulamadýðýný söyleyen Lavrov, "Bu, Batý'nýn BM Þartý'na uyulmasý, çeþitli devletlerin egemenliðine ve toprak bütünlüðüne saygý duyulmasý gerektiði yönündeki açýklamalarýna raðmen, ikiyüzlülük ve çifte standardýn uygulanmasýnýn baþka bir örneði. Eðer egemenliðe saygý duyuyorsanýz, Filistin devleti BMGK'nýn kararlarý doðrultusunda kurulmalý." deðerlendirmesini yaptý.

- "ÝSRAÝL, ORTA DOÐU'DA BÜYÜK BÝR SAVAÞ ÝSTÝYOR"

Orta Doðu'da büyük bir savaþýn çýkmasý ihtimalini deðerlendiren Lavrov, þu þekilde konuþtu:

"Olaylarýn bu þekilde geliþmesini isteyen tek ülkenin Ýsrail olduðu görünüyor. Ýsrail, durumu kullanarak Hamas, Hizbullah, Suriye ve Irak'taki Ýran yanlýsý gruplar ve Ýran ile ilgili tüm sorunlarý kesin olarak çözmeyi denemek istiyor. Ýran ise kesinlikle provokasyonlara kanýp büyük ölçekli çatýþmanýn içine çekilmek istemiyor. Ýran'ý kýþkýrtmaya çalýþýyorlar."

- "TOPRAKLARIMIZ, UKRAYNA ÝLE PAZARLIK KONUSU OLAMAZ"

Ukrayna ordusunun aðustos baþýnda Rus topraðý Kursk bölgesine saldýrdýðýný ve bölgenin bir kýsmýný kontrol altý aldýðýný dile getiren Lavrov, Ukrayna'nýn bu durumu müzakerelerde kullanmak istediðine iþaret ederek "Kimseyle topraklarýmýzý tartýþmýyoruz. Topraklarýmýzla ilgili pazarlýk yapmýyoruz." ifadesini kullandý.