Rusya'nýn BM Büyükelçisi Gatilov 'istanbul anlaþmasý'ný andý: Ukrayna ile müzakereler bunun temelinde olmalý
ABONE OL

Gatilov, BM Cenevre Ofisine Akredite Basýn Mensuplarý Birliði (ACANU) üyesi gazetecilerle, Rusya'nýn BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliðinde bir araya geldi.

Geçen hafta Donald Trump'ýn ABD'nin 47. Baþkaný seçildiðini hatýrlatan Gatilov, Rusya'nýn, Trump'ýn seçilmesi ve ABD'nin yeni hükümetine iliþkin hiçbir yanýlsamasýnýn olmadýðýný söyledi.

Gatilov, þu ana kadar Rusya'nýn "ABD'deki seçime müdahil olmakla" suçlanmadýðýný ve bunun dikkat çekici bir durum olduðunu kaydetti.

Rusya-Ukrayna Savaþý'na da iþaret eden Gatilov, bu savaþýn sona ermesi ve uzun vadeli çözüm için müzakerelere açýk olduklarýný belirtti.

"TEK ÝSTEÐÝMÝZ, UKRAYNA'NIN RUSYA'YA TEHDÝT OLUÞTURMAYACAK BÝR ÜLKE OLMASIDIR"

Gatilov, "Müzakerelerin, Ukrayna'nýn deðiþen isteklerine deðil, her þeyden önce Ýstanbul'da varýlan anlaþmalara, sahadaki gerçeklere ve bugünün zeminine dayalý olmasý gerekir. Ancak hedef, sadece Ukrayna'ya daha fazla mühimmat ulaþtýrýlmasýna izin vermek için yarým saat veya altý ay süren bir ateþkes olmamalý. Tek isteðimiz, Ukrayna'nýn Rusya'ya tehdit oluþturmayacak, dost, tarafsýz ve silahsýzlandýrýlmýþ bir ülke olmasýdýr." dedi.

Ukrayna'nýn sürekli Batýlý ülkelerin elinde "bir araç olarak kullanýldýðý" deðerlendirmesinde bulunan Gatilov, bunun Ukrayna'nýn ulusal çýkarlarýna da zarar verdiðini belirtti.

Gatilov, Trump yönetiminin Rusya-Ukrayna Savaþý'na iliþkin yaklaþýmlarýnýn ne olacaðýný bilmediðini kaydederek, savaþýn sona erdirilmesi için Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin hazýrladýðý Zafer Planý'nýn hayata geçirilmesinin mümkün olmadýðýný söyledi.

Trump'ýn, Ukrayna'daki krizi "bir gecede çözme sözü verdiðini" hatýrlatan Gatilov, bunun gerçekçi bir yaklaþým olmadýðýný ancak herhangi bir siyasi çözüm önerisini memnuniyetle karþýlayacaklarýný bildirdi.

Gatilov, ABD'deki yönetimlerin sürekli Moskova'yý kontrol etme çabasý olduðunu ve bunun deðiþmediðini belirterek, "Tek olasý deðiþim ülkelerimiz arasýndaki diyalog olabilir, bu da Baþkan (Joe) Biden yönetimi sýrasýnda son birkaç yýldýr eksik olan bir durumdu." diye konuþtu.

AA muhabirinin, "Rusya'nýn yabancý birliklerin desteðini kabul etmeye açýk olup olmadýðý" yönündeki sorusuna yanýt veren Gatilov, bu konunun gündemde olmadýðýný söyledi.

Gatilov, "Yeterli askeri kapasitemiz var. Mevcut durumla kendi baþýmýza baþa çýkabiliriz ama tabii ki biri gelip yardým etmek isterse, neden olmasýn?" ifadelerini kullandý.

Gazze'de, Lübnan ve Orta Doðu'da yaþananlar nedeniyle son derece endiþeli olduklarýný vurgulayan Gatilov, ateþkes olmadan çatýþmalarý sonlandýrmak için siyasi sürecinin baþlamasýnýn mümkün olmadýðýný kaydetti.

Gatilov, BM Ýnsan Haklarý Konseyinin de Batýlý ülkelerin kullandýðý bir yapý haline geldiði, bu ülkelerin istemediði ülke ve rejimlere burada baský yaptýðý deðerlendirmesinde bulundu.