Rusya'nýn Londra Büyükelçiliði, Ýngiliz savaþ uçaklarýnýn Rus savaþ uçaklarýnýn karþýsýna çýkarýlmasýný sorumsuzluk olarak nitelendirdi
ABONE OL

Rusya’nýn Londra Büyükelçiliði, Romanya'da konuþlu Ýngiliz Hava Kuvvetlerine ait jetlerin 23 Aðustos'ta Rus savaþ uçaklarýnýn karþýsýna çýkmasýyla ilgili yazýlý açýklama yaptý.

Rus Silahlý Kuvvetlerinin uluslararasý hukuka uygun davrandýðý ve Ýngiltere'ye herhangi bir tehdit teþkil etmediði belirtilen açýklamada, "Ýngiltere Kraliyet Donanmasýna ait gemilerin Rus askeri gemilerine Ýngiliz Kanalýný geçerken, Ýngiltere sahiline yakýn bölgelerde eþlik etmesi anlaþýlabilir. Ancak bir Rus devriye uçaðý Rusya'nýn kendi kýyýlarýnda, Ýngiltere'den 2 bin kilometre uzakta, Ýngiltere'ye ve müttefiklerine nasýl bir tehdit teþkil edebilir?" ifadeleri kullanýldý.

Ýngiltere Savunma Bakaný Gavin Williamson baþta olmak üzere bazý Ýngiliz siyasetçilerin eleþtirildiði açýklamada, "Rusya'nýn rutin faaliyetlerini 'provakatif vakalar' diye nitelendirenlerin, kendileri hayli sorumsuz bir þekilde davranýyor." deðerlendirmesi yapýldý.

 Ýngiltere'ye provokasyon suçlamasý

Karadeniz üzerinde gerçekleþen son olayýn da Ýngiltere Hava Kuvvetlerinin ve diðer NATO güçlerinin Romanya, Polonya veya Baltýk ülkelerinde konuþlandýrýlmasýnýn "zararýný" gösterdiði ifade edilen açýklamada, "Bu türden askeri mevcudiyet, herhangi birinin güvenliðini güçlendirmek yerine Ýngiliz yetkililer tarafýndan provokatif eylemleri için kullanýlýyor." denildi.

Büyükelçilik, Ýngiliz askeri mevcudiyetinin askeri bakýmdan tehlikeli bir biçimde kullanýldýðýný savundu.

Ýngiliz Hava Kuvvetlerine ait uçaklarýn cuma günü Karadeniz üzerinde bir Rus devriye uçaðýnýn ve çarþamba günü de 2 Rus savaþ uçaðýnýn karþýsýna çýktýðý açýklanmýþtý.

Ýngiliz donanmasý, Ýngiltere kýyýlarý yakýnýndan geçen Rus savaþ gemilerine rutin olarak eþlik ediyor.

Ýngiltere ile Rusya arasýndaki gerilim, Ýngiltere namýna çalýþan eski bir Rus ajan ile kýzýnýn ülkenin güneyindeki Salisbury kentinde Rusya tarafýndan zehirlendiði iddiasýnýn ardýndan artmýþtý. Sergey ve Yulia Skripal gördükleri tedavinin ardýndan taburcu edilirken, Ýngiltere'nin baþýný çektiði kampanya ile bir dizi ülke 100'den fazla Rus diplomatý sýnýr dýþý etmiþti.