Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý kullandýðý Kuzey Kore füzesinde ABD detayý!
ABONE OL

CNN'in haberine göre, Çatýþma ve Silahlanma Araþtýrmalarý Örgütü (CAR), Rusya tarafýndan Ukrayna'nýn Harkiv kentine atýlan Kuzey Kore yapýmý balistik füzenin 290 parçasýný inceledi.

CAR'ýn raporunda, söz konusu balistik füzenin parçalarýnýn yüzde 75'inin merkezi ABD'de bulunan þirketlerle baðlý firmalar tarafýndan tasarlandýðý ve satýldýðý, yüzde 16'sýnýn Avrupalý þirketlere, yüzde 9'unun Asya'daki þirketlere ait olduðu öne sürüldü.

Uzmanlarýn incelediði füze parçalarýnýn 2021-2023 yapýmý olduðuna iþaret edilen raporda, Kuzey Kore'nin hýzlýca balistik füze üretim ve kargolama kapasitesine ulaþtýðýna dikkat çekildi.

Raporda, Pyongyang yönetiminin, söz konusu Batý teknolojilerini elde etmede de geliþmiþ bir aða sahip olduðu ve yüksek teknolojiye sahip silah üretme kabiliyeti kazandýðý vurgulandý.

Öte yandan, Kuzey Kore yapýmý füze ve silah sistemlerinin savaþ alanlarýnda kullanýmýnýn da ülkeye ciddi bilgi ve tecrübe aktarýmý saðladýðý ifade edildi.

ABD'de Joe Biden yönetimi, 2022'de Batý yapýmý teknolojilere Ýran gibi ülkeler tarafýndan ulaþýlmasýný engellemek için bazý ihracat kýsýtlamalarý ve bazý yaptýrýmlar açýklamýþtý.

CAR'ýn geçen yýl paylaþtýðý raporunda, Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý kullandýðý Ýran yapýmý saldýrý dronlarýnýn parçalarýnýn yüzde 82'sinin de ABD'li þirketler tarafýndan üretildiði öne sürülmüþtü.