SADC'a baðlý barýþ gücü askerleri Mozambik'ten çekiliyor
ABONE OL

Mozambik Savunma Bakaný Cristovao Artur Chume, yaptýðý açýklamada, ülkedeki SADC Mozambik Misyonu'nun (SAMIM) görev süresinin bittiðini ve askerlerin ülkeden çekilmeye baþlayacaðýný belirtti.

SADC kuvvetlerinin Ensar'us Sunna örgütüyle mücadelede kapsamlý çalýþmalar yürüttüðünü dile getiren Chume, birçok bölgede güvenliðin saðlandýðýný ve insanlarýn özgürce hareket etmeye baþladýðýný aktardý.

Misyonun sadece Mozambik deðil diðer Afrika ülkeleri için de önemine deðinen Chume, "Terörle mücadeledeki ilerleme tüm SADC ülkeleri için bir zaferdir ve bölgede terörizmin oluþturduðu tehdidin ortadan kaldýrýlmasýnda önemli bir rol oynamýþtýr." dedi.

SADC Misyonu, Mozambik'in terörle mücadelesini desteklemek amacýyla Temmuz 2021'de konuþlandýrýlmýþtý.

Mozambik'in Cabo Delgado bölgesinde terör örgütü Ensar'us Sunna'nýn sivillere yönelik saldýrýlarýnda 2017'den bu yana 4 bine yakýn kiþi hayatýný kaybetti. Saldýrýlar nedeniyle 800 binden fazla kiþi yerinden oldu.

SADC misyonu kapsamýnda Angola, Botsvana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Lesotho, Malavi, Güney Afrika, Tanzanya ve Zambiya'dan yüzlerce asker ülkede görev yapýyor.

  • Güney Afrika Kalkýnma Topluluðu
  • barýþ gücü
  • Mozambik