Dünyaya Ýsrail mesajýný Ankara'dan verdi! ''Ateþ kutsal mekanlara sýçrarsa...''
ABONE OL

Ürdün Dýþiþleri Bakaný Eymen es-Safedi ve Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, AK Parti tarafýndan AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen "Filistin'in Geleceði Konferansý"na katýldý.

TBMM Dýþiþleri Komisyonu Baþkaný Fuat Oktay'ýn yönettiði "Küresel Diplomasi ve Filistin'in Geleceði" baþlýklý birinci oturumda hitap eden Safedi, Kudüs'teki kutsal ibadet yerlerinin koruma altýna alýnmasýnda kendi ülkesinin de sorumlu olduðunu belirterek, "Hem Hristiyanlarýn, hem Araplarýn, hem Müslümanlarýn haklarýnýn korunmasý buradaki durumun muhafaza edilmesi açýsýndan gerçekten çok önemli. Bizler þiddetin durmasýný istiyoruz." diye konuþtu.

Safedi, "Ýsrail, bütün bu politikalarýyla beraber eðer bu kutsal yerlere saldýrmaya devam ederse gerçekten bölgesel bir savaþtan daha da büyük bir savaþ haline gelecek ve bunun sonuçlarý herkesi etkileyecektir. Buradaki kutsal ibadet yerlerinin muhakkak korunmasý gerekiyor. Bütün dünyanýn da þunu bilmesi gerekiyor, eðer ateþ buralara sýçrarsa bütün bölge içinde kalacaktýr" ifadelerini kullanarak bunun, tüm Müslümanlar için çok önemli olduðunu söyledi.

Ýsrail'in bu çizgiyi aþmamasý gerektiðini vurgulayan Safedi, "Aþarsa sonuçlarý katlanýlmaz olabilir." dedi.

Safedi, Türkiye ve Ürdün'ün tarihsel olarak "kardeþlik" iliþkileriyle birlikte güçlü iliþkilere sahip olduðunu belirtti.

Filistin'in geleceðine deðinen Safedi, "Filistin'in geleceði, özgürlük, baðýmsýzlýk, egemenlik ve devlet temelinde olmalý." diye konuþtu. Safedi, Filistinlilerin kendilerine ait bir devletinin olmadýðý müddetçe hiçbir zaman bölgede huzur, güvenlik ve istikrarýn olmayacaðýný vurguladý.

- "ÝSRAÝL ÝLE KONUÞULMUYOR, GAZZE'YÝ BÝTÝRDÝ ÞÝMDÝ LÜBNAN'I ÝÞGALE HAZIRLANIYOR"

Ýsrail'in, Filistinlilerin kendi devletlerini, onurlarýný isteyen halklar olduðunu unuttuðunu, görmezden geldiðini dile getiren Safedi, þöyle devam etti:

"Bu noktada kalýcý bir barýþ istiyorsak bölgede bütün halklarýn kabul edeceði ve kucaklayacaðý adil bir barýþýn olmasý lazým, baþka bir çözüme imkan yok. Hiçbir þekilde baþka türlü barýþ gelmeyecek."

Safedi, Ýsrail'in son bir yýl içerisinde sadece yýkým yaptýðýný belirterek, "Ýsrail ile konuþulmuyor, Gazze'yi bitirdi þimdi Lübnan'ý iþgale hazýrlanýyor." dedi.

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'yi yýktýðýný þimdi ise Batý Þeria'da baþka bir çatýþmanýn fitilini ateþlediðini belirten Safedi, Ýsrail'in son 10 yýlda Batý Þeria'daki baskýlarýný artýrdýðýný, 7 Ekim öncesinde de daha fazla yere el koyduðunu ve oralarý yerleþimcilere açtýðýný dile getirdi.

Safedi, Ýsrailli yetkililerin açýklamalarýnda "Filistinlilerin kendi kaderlerini belirleme hakký olmayacaðýný açýk þekilde dillendirdiklerini" kaydetti.

"Eðer dünya bunu görmezse bölgedeki çatýþma çok daha kötü bir noktaya gidecek, dipsiz bir çukur haline gelecek" diyen Safedi, Ürdün'ün bölgede kalýcý barýþ istediðini vurgulayarak, "Ýþgal bitmeden ve Filistinlilere özgürlük ve devlet haklarý verilmeden buraya barýþ gelmeyecek. Bunun da bilincindeyiz." ifadelerini kullandý.

Öncelikle Ýsrail'in saldýrýlarýný durdurmak istediklerini kaydeden Safedi, savaþ sürdükçe barýþ için umudun kaybolduðunu söyledi.

Safedi, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Gazzelilerin gýda, içme suyu ve malzemeye ulaþmasý lazým. Ýsrail bunu engelliyor ve bu bir savaþ suçudur. Ýsrail o dönemden bu yana hastaneleri, okullarý ve barýnma yerlerini bombalýyor."

Bazý ülkelerin Ýsrail'e kuþatmayý ve izolasyonu bitirmesi konusunda baský yapmasýna raðmen bunun sonuç vermediðini dile getiren Safedi, "Uluslararasý camia her zaman Ýsrail'e bir dokunulmazlýk saðlýyor ve Ýsrail de bu dokunulmazlýk olduðu sürece bu yýkýmlara devam edecek." diye konuþtu.

Safedi, Ýsrail'in siyasi ve ahlaki savaþý kaybettiði deðerlendirmesinde bulunarak, "ABD'nin dahi terör listesine almýþ olduðu bir örgütün vaktiyle üyesi olan bir kiþi þu anda Ýsrail hükümetinin bir üyesi. Bu da zaten Ýsrail'i bir 'apartheid' rejimi haline getiriyor." dedi.

- FÝLÝSTÝNLÝLERÝN TOPRAKLARININ GASBEDÝLMESÝ

Safedi, 1967 sýnýrlarý temelinde baþkenti Doðu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasýnýn uluslararasý hukuka dayandýðýný ve Birleþmiþ Milletler (BM) kararlarýnýn bunu desteklediðini belirterek, Haziran 1947'den beri Ýsrail'in Filistin topraklarýný iþgal ettiðini ve bu iþgalin bitmesi gerektiðini vurguladý.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, Ýsrail siyasetinde etkili olmaya baþlamasýndan itibaren sahada iki devletli çözüme engel olmaya çalýþtýðýný dile getiren Safedi, "Batý Þeria'daki yerleþimcilerin sayýsý 1992 yýlýnda 200 bindi, þimdi 700 bine çýkmýþ durumda." ifadelerini kullandý.

Safedi, taraflarýn iki devletli çözüm üzerinde müzakere ettiðine iþaret ederek, Ýsrail'in, iki devletli çözüme müsaade etmeyeceði yönünde açýklamalar yaptýðýný ve müzakereden kaçýndýðýný söyledi.

Ýsrail'in Filistinlilere demokratik haklarýný vermediðine dikkati çeken Safedi, "ýrkçý" rejimin çatýþmayý derinleþtirdiðini kaydetti.

- "ÝSRAÝL'ÝN SAVAÞ SUÇLARI GÖRMEZDEN GELÝNÝYOR"

Safedi, birçok ülkenin Filistin devletini tanýdýðýna iþaret ederek, iki devletli çözümü sahada korumak zorunda olduklarýný vurguladý.

Ýsrail'in uluslararasý hukuka uymasýnýn saðlanmasý gerektiðinin altýný çizen Safedi, bunun gelecekte çözüm saðlanmasý için þart olduðunu söyledi.

Safedi, Filistin'in BM'de devlet olarak temsil edilmesinin önemine deðinerek, þunlarý kaydetti:

"Ýsrail'e uluslararasý anlamda baský ve müeyyideler uygulanmasý gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) henüz daha bu noktada kendi görevini yapmýyor. Ýsrail on yýllardan bu yana baþka hiçbir çatýþmada olmadýðý kadar fazla gazeteci öldürdü, çocuklarý öldürdü, kadýnlarý öldürdü. Þu anda BM'nin çocuklarý hedef alan ülkeler kara listesinde Ýsrail var. Arap ve Ýslam dünyasýnýn mesajý þu; Bizler barýþa hazýrýz, Ýsrail'in güvenliðini garanti etmeye de hazýrýz ama bunun için iki devletli çözümün olmasý lazým."

Ýþlenen savaþ suçlarýnýn Ýsrail'in geleceðini de tehlikeye attýðýný belirten Safedi, çözümün saðlanmasý için öncelikle zulmün durdurulmasý gerektiðini anlattý.

Filistin güvende olmadan Ýsrail'in güvende olmayacaðýný söyleyen Safedi, dünyanýn bu çatýþmayý bu açýdan görmesi gerektiðini, aksi takdirde çifte standardýn devam etmesi durumunda konuya çözüm bulunamayacaðýný dile getirdi.

Safedi, Filistinliler, Araplar ve Müslümanlarýn kanlarýnýn döküldüðünü vurgulayarak, "Onlarýn kaný diðer insanlarýn kanýndan daha ucuz, daha deðersiz deðildir. Maalesef bizim pratik noktada, Ýsrail'in savaþ suçlarýna yanýt verme noktasýndaki çabalarýmýz hep boþa çýktý ve bu da çifte standartlarýnýn konuyu nasýl tanýmladýðýný da bize anlatýyor. Ýsrail'in savaþ suçlarý görmezden geliniyor." ifadelerini kullandý.

- "ULUSLARARASI HUKUK; TABÝÝYET, DÝN, DÝL, IRK GÖZETÝYOR MAALESEF"

Ürdün'ün Ýsrail'in saldýrýlarýnýn bir an önce durmasýný istediðinin altýný çizen Safedi, uluslararasý camianýn sadece masum Filistinlilerin hayatýný korumakta sýnýfta kalmadýðýný ayný zamanda uluslararasý mevzuatlar, insan haklarý ve insani deðerler konusunda da sýnýfta kaldýðýný dile getirdi.

Safedi, uluslararasý camianýn, uluslararasý hukuku uygulama konusunda yetersiz olduðunu vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Ýsrail'in Gazze'de, Batý Þeria'da ve Lübnan'da savaþ suçu iþlediðini biliyoruz. Eðer bir ülkenin bu tip bir sorumsuzluktan sonra cezalandýrýlmadýðýný gördüðünüzde o zaman hukukun uygulanmadýðýný da söyleyebilirsiniz. Ukrayna'da uluslararasý hukuk uygulanýyorsa Gazze'de ve Lübnan'da neden uygulanmýyor? Uluslararasý hukuk; tabiiyet, din, dil, ýrk gözetiyor maalesef."

Ýsrail'in "meþru müdafaa" adý altýnda Gazze'de, Batý Þeria'da ve Lübnan'da binlerce insaný katlettiðine dikkati çeken Safedi, bunun "meþru müdafaa" ile açýklanamayacaðýný anlattý.

- "ÇOCUKLAR HAYATTA KALMAK ÝSTÝYOR"

"Filistinli çocuklar Nobel ödülü istemiyorlar. Onlar yaþamak istiyor, hayatta kalmak istiyor." diyen Safedi, Ýsrail'in gaddarlýðýnýn sona ermesi gerektiðini vurguladý.

"Bu insanlar sýðýnmacý kamplarý içerisinde öldürülüyorlar ve çocuklar canlý canlý yakýlýyorlar, yanarak ölüyorlar. Oradaki barbarlýðýn, gaddarlýðýn, þiddetin ne boyutlarda olduðunu insanlar görmesin diye uluslararasý basýnýn da Gazze'ye girmesine müsaade edilmiyor" diyen Safedi, insanlarýn sadece bombalar nedeniyle deðil, açlýk ve susuzluktan da hayatýný kaybettiðine iþaret etti.

Ýsrail'in Gazze'ye gitmesi gereken yardýmlarý bloke ettiðine dikkati çeken Safedi, "Gazze'nin günde 800 kamyon yardýma ihtiyacý var. Ama 30 Eylül'den bu yana bir tane bile kamyon girmedi çünkü Refah Sýnýr Kapýsý'ný Ýsrail elinde tutuyor, orada bir koridor var, onu açmýyor ve Ýsrail sistematik olarak bunu cezalandýrma olarak kullanýyor." dedi.

Safedi, Gazze'de, Batý Þeria'da ve Lübnan'da çocuklar öldürüldükçe yapýlan iþlerin bir anlam ifade etmediðini kaydederek, Ýsrail hükümetinin uluslararasý kanunlarý reddettiðini söyledi.

Netanyahu'nun esir takasý ve ateþkese iliþkin anlaþmalarý engellediðini aktaran Safedi, bunu tüm dünyanýn bilmesi gerektiðini anlattý.

- "ÝSRAÝL'ÝN ÝÞLEDÝÐÝ SAVAÞ SUÇLARINDAN DOLAYI YARGILANMASI GEREKÝYOR"

Safedi, Batý Þeria ve Gazze'yi de içine alacak, baþkenti Kudüs olacak þekilde bir planýn devreye sokulmasý, yeniden imarýn saðlanmasý gerektiðini vurguladý.

Gazze'deki acýlara göz yumulmaya devam edildiði takdirde 2,3 milyon insanýn her þeyini kaybedeceðini dile getiren Safedi, "Pekala Gazze'yi kaç kez daha yeniden inþa etmemiz lazým? Kaç kez daha? Yani birkaç defa mý yapacaðýz bunu? Sonra tekrar bir savaþ ve daha sonra tekrar baþlayacak. Tekrar altyapýyý inþa edeceðiz. Hayýr biz bunun ana sebebini bulmak zorundayýz. Çatýþmanýn ana sebebi nedir? Ýþgaldir ve eðer herhangi bir ileriye dönük plan uygulanmak isteniyorsa öncelikle bu iþgalin sonlandýrýlmasý ve egemen bir Filistin devletinin bu bölgede teþkil edilmesi gerekiyor ancak ve ancak güvenlik sorunu böyle halledilebilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Safedi, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve Arap Birliðinin oluþturduðu Temas Grubu'nun çalýþmalarýna iliþkin ise "Açýkçasý ileriye atýlacak yolun ancak ve ancak iki devletli bir çözümden geçtiðini söyledik. Filistinlilerin haklarýnýn korunma altýna alýnmasý gerekiyor. Ve bununla ilgili olarak da garantilerinin verilmesi gerekiyor." dedi.

Ýsrail'in "Filistinlilerin insan olmadýðýna yönelik verdiði mesajlar"ýn çok tehlikeli bir söylem olduðuna dikkati çeken Safedi, "Gazze'de aç çocuklar var, evsiz çocuklar var, barksýz çocuklar var" diyen bir öðrencinin Ýsrail tarafýndan okuldan atýldýðýný belirterek, bu söylemlerin sadece Filistinliler için deðil ayný zamanda bütün insanlýk için, bölgesel olarak, Lübnan için ve gelecek yýllarda bütün bu ülkeleri ateþe atacak tehlikeli bir anlayýþ olduðunu aktardý.

Safedi, Ýsrail'in uluslararasý hukuk nezdinde sorumlu gösterilmemesinin çok büyük bir problem olduðunu, uluslararasý sistemin daha güçlü hale getirilmesi gerektiðini dile getirerek, "Ýsrail'in iþlediði savaþ suçlarýndan dolayý yargýlanmasý gerekmektedir." ifadesini kullandý.