Anayasa Komisyonu Baþkaný El-Cilani Erhume, Libya Temsilciler Meclisi (TM) Baþkaný ve ülkenin doðusundaki gayrimeþru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih'in uzlaþýya dayanan bir anayasa taslaðý hazýrlanmasý için baþka bir komite oluþturulmasý yönündeki çaðrýsýna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Erhume, "(Halk tarafýndan seçilen) Komisyon, Salih'in önerisini reddediyor çünkü bu anayasa bildirgesine, anayasa taslaðý referandum yasasýna aykýrýdýr ve seçilmiþ bir organýn yetkilerine yönelik saldýrýdýr, ayrýca bu ülkeyi daha fazla krize sürükler." diye konuþtu.
Komisyon Baþkaný ayrýca bu süreçteki son sözün referandum yoluyla sadece Libya halkýna ait olduðuna dikkati çekti.
Anayasa Komisyonu üyelerinden Nadya Umran da, "Olan her þeyin, iktidarý sürdürmek, anayasanýn kabulünü, seçimlerin yapýlmasýný, hukuk devleti ve kurumlarýnýn kurulmasýna engel olmak için yapýlan ertelemeler ve zaman harcama çerçevesinde yapýlýyor." görüþünü paylaþtý.
Umran, Salih'in söylediklerinin sadece kiþisel görüþünü yansýttýðýný ancak yasal olarak herhangi bir iþlem yapma veya kimseyi deðiþtirme hakkýnýn olmadýðýný vurguladý.
Libya Temsilciler Meclisi (TM) Baþkaný ve ülkenin doðusundaki gayrimeþru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, dün yaptýðý açýklamada, "Uzlaþýya dayalý bir anayasa taslaðýný oluþturmak için Arap ve uluslararasý deneyimlerle desteklenen, ülkedeki üç bölgeyi temsil eden; Anayasa hukuku alanýnda uzmanlaþmýþ akademisyen, yazar ve aydýn 30 isimden oluþan bir komitenin oluþturulmasý zorunla hale geldi. Bu komitenin, göreve baþladýktan en geç 1 ay sonrasýnda tasarýyý oluþturmuþ olmasý gerekli." ifadelerini kullanmýþtý.
Anayasa Komisyonu, Ocak 2014'te seçildi. Kurulun aslen 60 üyesi olmasý gerekirken, Amaziglerin çekilmesi nedeniyle 58 üyesi bulunuyor.
BM öncülüðündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasým 2020'deki toplantýlarýnda, ülkede devlet baþkanlýðý ve parlamento seçimlerinin 24 Aralýk 2021'de yapýlmasýna karar verilmiþti.
Ancak TM ve Devlet Yüksek Konseyinden oluþan taraflar, seçimlerin hukuki altyapýsýný belirleyecek kanunda uzlaþamadý.
Hukuki sorunlar nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapýlamadý.