Þam'da önemli görüþme! Ýran Dýþiþleri Bakaný Arakçi, Suriye Devlet Baþkaný Esed ile bir araya geldi
ABONE OL

Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Arakçi, bölge ülkeleri ziyareti kapsamýnda Lübnan'ýn ardýndan geldiði Suriye'nin baþkenti Þam'da ikili temaslarda bulundu. Arakçi, Suriye Dýþiþleri Bakaný Bessam Sabbah ile bir araya geldi. Ýran Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan yazýlý açýklamada, görüþmede Ýran ve Suriye iliþkilerinin yaný sýra Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarý ile bölgesel geliþmelerin ele alýndýðý belirtildi. Açýklamada, "Ýsrail rejiminin Filistin ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýnýn durdurulmasý için uluslararasý toplumun harekete geçirilmesi ve bu doðrultuda Ýsrail'e verilen desteðin engellenmesi yönünde baský oluþturulmasý kararlaþtýrýldý" ifadeleri kullanýldý.

ULUSLARARASI KURUMLARA TEPKÝ

Arakçi, baþta Birleþmiþ Milletler olmak üzere uluslararasý kurumlarýn Ýsrail katliamlarýný engellemede baþarýsýz olduklarýný belirterek Ýsrail'e yönelik ABD ve bazý Batýlý ülkelerin ekonomik ve askeri desteklerinin sonlandýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Suriye Dýþiþleri Bakaný Sabbah ise Ýran ve Suriye arasýndaki iþ birliðinin önemine vurgu yaparak bölgesel tehditlere karþý ortak tavra sahip ülkelerin bir araya gelip iþ birliðini güçlendirmesi gerektiðini belirtti.

ÝKÝ ÜLKE ARASINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ

Arakçi daha sonra Suriye Devlet Baþkaný Esed ile bir araya geldi. Suriye Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan görüþmeye iliþkin yapýlan açýklamada, bölgesel ve uluslararasý geliþmelerin ele alýndýðý, Ýran ve Suriye'nin ortak tehditlere karþý daha fazla iþ birliði yapmasýnýn kararlaþtýrýldýðý belirtildi. Beþar Esed, Suriye ile Ýran arasýndaki stratejik iliþkinin, bölgedeki sorunlar ve tehditlerle baþa çýkmak, Ýsrail'in Arap topraklarýný iþgali ile Lübnan, Filistin, Suriye'deki sivillere yönelik suçlarýna karþý önemli olduðunu vurguladý.

ESED'DEN GERÇEK VAAD 2 OPERASYONU YORUMU

Esed, Ýran'ýn Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Ýran Devrim Muhafýzlarý Ordusu Kudüs Gücü Operasyonlarýndan Sorumlu Komutan Yardýmcýsý Abbas Nilfuruþan'ýn öldürülmesine karþý Ýsrail'e füzelerle gerçekleþtirdiði "Gerçek Vaad 2" operasyonuna deðindi. Esed, "Her türlü iþgale, saldýrýya ve toplu katliama karþý direniþ meþru bir haktýr ve halkýn buna olan inancý ve desteði göz önüne alýndýðýnda Ýran'ýn Ýsrail'in bölge halklarýna ve ülkelerinin egemenliðine yönelik ihlallerine, tekrarlanan saldýrýlarýna verdiði cevap, güçlü bir cevaptý ve bir ders verdi. Direniþ cephesi düþmaný caydýrabilecek ve planlarýný bozabilecek güçtedir. Bu cephe güçlü bir þekilde kalmaya devam edecektir. Ýsrail tarafý için tek çözüm, cinayetleri ve masum insanlarýn kanýný dökmeyi durdurmak, meþru haklarý sahiplerine iade etmektir" dedi.

Arakçi ise görüþmede, Ýran'ýn Suriye'yi ve direniþi Ýsrail'in iþgaline ve savaþ kýþkýrtýcýlýðýna karþý desteklemeye devam edeceðini vurgulayarak bu ilkesel duruþun bölge barýþýný ve ülkelerin güvenliðini korumayý amaçladýðýný belirtti.