Sanchez: Gazze'de insan haklarýna saygý gösteriliyor mu?
ABONE OL

Sanchez, gündemdeki konularla ilgili Ýspanya'nýn La Sexta televizyonuna konuþtu.

Ýspanya hükümetinin, Filistin devletini resmi olarak tanýyacaðý tarihin, bazý açýklamalarýn ve kamuoyunun beklentisi olan 21 Mayýs olmayacaðýný çünkü diðer bazý ülkelerle ortak bir tanýma kararý alýnacaðýndan biraz daha bekleyeceklerini kaydeden Sanchez, 22 Mayýs'ta Ýspanya Meclisinde yapacaðý konuþmada, bununla ilgili tarihli bir detay vereceðini ifade etti.

Sanchez, "Ýspanya, Filistin devletini tanýyacak. Bunun önemli olduðuna ve yapýlmasý gerektiðine inanýyorum. Herkesin bunu neden yaptýðýmýzý bilmesi için þunu söylemek istiyorum. 1991'de Madrid'de yapýlan Barýþ Konferansý'nda iki devletli çözüm için bayraðý kaldýrmýþtýk. Ýsrail ve Filistin arasýnda barýþçýl ve güvenli bir birlikte yaþam için Filistin devletinin tanýnmasý ve Arap toplumu tarafýndan Ýsrail devletinin tanýnmasý hususunda anlaþmýþtýk. O dönemden bu yana oldukça geniþ bir katýlýmla Ýsrail ve Filistin tanýndý ancak 7 Ekim'de Gazze'de yaþananlardan sonra Filistin devletinin tanýnmasýna pek de razý olmayan bir Ýsrail baþbakanýnýn olduðu açýk." dedi.

Bazý ülkelerin, "Filistin devletinin tanýnmasýný, Ýsrail ile Filistin arasýnda barýþ ve birlikte yaþama fikrinin hayatta kalmasýný saðlamak için bir yol olarak gördüðünü" ifade eden Sanchez, Ýspanya'nýn da bu ülkeler arasýnda olduðunu ve ayný düþünceyle Filistin devletinin tanýnmasýný savunduðunu dile getirdi.

- "GAZZE'DE ÝNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERÝLÝYOR MU? BENÝM BUNUNLA ÝLGÝLÝ AÞIRI ÞÜPHELERÝM VAR"

Sanchez, "Gazze'de olanlarý soykýrým olarak tanýmlýyor musunuz?" sorusuna þu yanýtý verdi:

"Bu durumla ilgili benim þahsi fikrim var. Gazze'de insan haklarýna saygý gösteriliyor mu? Benim bununla ilgili aþýrý þüphelerim var. Bunun tanýmýna Uluslararasý Ceza Mahkemesi ve Uluslararasý Adalet Divaný karar verecektir. Biz Ýspanya olarak ekonomik açýdan bu giriþimleri destekliyoruz. Gazze'de ayrým gözetmeksizin sivillerin, kadýnlarýn, çocuklarýn öldürülmesi, tekrardan inþasý onlarca yýl sürecek yýkýntýlarýn yapýlmasý. Benim aþýrý þüphelerim var ve Gazze'de olanlardan sonra tarafsýz her analizin de olacaktýr.

"7 Ekim'den sonra tüm yapýlanlarýn ardýndan benim bir sorum var. Ýsrail'in pozisyonunu savunanlar, ki bunlarýn arasýnda Ýspanyollar da var. Aznar (eski Ýspanya Baþbakaný), Ayuso (Madrid Özerk Hükümet Baþkaný), Abascal (aþýrý saðcý Vox lideri). Hamas, bugün geçmiþten daha mý güçlü yoksa daha mý zayýf? Ýsrail, bugün, 7 Ekim'deki saldýrýdan daha fazla mý güvende? Benim görüþüm, Ýsrail, Gazze'deki savaþta insanlýk dýþý cevabýndan sonra bugün çok daha zayýf."

Diðer yandan Sanchez, Ýspanya hükümetinin 7 Ekim 2023'ten sonra Ýsrail'e silah ihracatýyla ilgili yeni hiçbir lisans vermediðini belirterek, "Orta Doðu, özellikle Ýsrail ve Filistin'in silaha ihtiyacý yok. Ýhtiyaç olunan þey insani yardým. Gýda, saðlýk malzemesi, savaþýn ve bombardýmanýn bitmesi, bölgede barýþ ve istikrar için siyasi bir ufkun yaratýlmasýdýr." dedi.

Sanchez, Ýspanya'nýn Ukrayna'da yürüttüðü politikanýn aynýsýnýn Gazze için de geçerli olduðunu savundu.

  • Ýspanya Baþbakaný Pedro Sanchez
  • gazze
  • israil