Sanchez ve De Croo, 23-24 Kasým'da Ýsrail, Filistin ve Mýsýr'da temaslarda bulunacak
ABONE OL

Ziyarete iliþkin Ýspanya Baþbakanlýk kaynaklarýndan alýnan bilgilerde, Sanchez ve De Croo'nun yarýn sabah Kudüs'te ilk olarak Ýsrail Cumhurbaþkaný Isaac Herzog ardýndan Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ile ikili görüþme yapacaðý belirtildi.

Avrupa Birliði (AB) ülkesinden iki baþbakanýn, 7 Ekim'de saldýrýya hedef olan bir yeri ziyaret etmesi, öðleden sonra Ramallah'a geçerek Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas ile de görüþme yapmasý öngörülüyor.

Sanchez ve De Croo 24 Kasým'da ise baþkent Kahire'de Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah es-Sisi ve Arap Birliði Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile ayrý ayrý görüþme yapacak.

Ýki baþbakan son olarak Refah Sýnýr Kapýsý'na giderek temaslarýný sonlandýracak.

Yýl sonuna kadar Ýspanya'nýn üstlendiði AB dönem baþkanlýðýnýn 1 Ocak'tan itibaren Belçika'ya geçmesinden dolayý Sanchez ve De Croo'nun Ýsrail, Filistin ve Mýsýr'ý kapsayan ziyaretleri Birlik içinde de destekleniyor.

Ýspanya ve Belçika baþbakanlarý, ziyaretlerinde Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýnýn durdurulmasýný hedefleyen "insani ateþkes", bölgeye insani yardýmýn ulaþtýrýlmasýnýn garanti edilmesi ve uluslararasý barýþ konferansý için zemin hazýrlanmasý konularýný öncelikli olarak gündeme getirecek.

Ýspanya Baþbakaný Sanchez'in giriþimi olan, Ýsrail ve Filistin meselesinde çözüm arayýþýna odaklanmayý hedefleyen uluslararasý barýþ konferansýnýn 5 ay içinde organize edilmesi öngörülürken, Ýspanya'ya göre AB, Arap Ligi ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyelerinin de olduðu 84 ülke buna destek veriyor.

ABD, Ýsrail, Almanya gibi ülkeler þimdilik sessiz kalarak bu giriþime açýk destek vermiyor.

Ýspanya'da yeni kurulan sol koalisyon hükümeti önceliðinin Filistin devletinin tanýnmasý olacaðýný açýklasa da diplomatik kaynaklar Ýspanya'nýn bunu tek taraflý olarak yapmaya yanaþmadýðýný, diðer AB ülkelerinden de benzer yönde adým atmasý için çalýþýldýðýný vurguluyor.

Ayrýca þimdiye kadarki açýklamalarýnda, Hamas'ýn Ýsrail'e yaptýðý saldýrýyý kýnayýp, kendini savunma hakký olmasýna raðmen Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný sert þekilde eleþtiren Sanchez'in, Herzog ve Netanyahu ile görüþmesinde daha yumuþak ifadeler kullanmasý bekleniyor.

Ýspanya Baþbakaný'nýn, Ýsrailli liderlere "Ýsrail'in her zaman kendini savunma hakký olmasýna karþýn Gazze'de sivilleri hedef alan güçlü ve aðýr saldýrýlarý kýnamaya devam edeceklerini, çok yüksek sayýlara ulaþan ve ayrým gözetmeyen sivil ölümlerinin kabul edilemez olduðunu" vurgulayacaðý ifade ediliyor.