Dünya bu katliamý konuþmuþtu! Kurbanlarý adalet bekliyor
ABONE OL

Ýdlib'in birçok noktasýnda toplanan halk, "Esad rejimi ve Rusya, Guta katliamýný boþuna hafýzalardan silmeye çalýþýyor", "Sekiz yýldýr sarin kurbanlarý adaleti bekliyor.", "Hakikati boðmayýn" ve "Çocuklarýmýn gazla boðulduðu anlarý unutamadým, öldürenleri nasýl unutayým" yazýlý Arapça ve Ýngilizce dövizler taþýdý.

Göstericilerden Beyaz Baretliler gönüllüsü Ahmed Hallak, Þam'ýn Doðu Guta'da 8 yýl önce yaptýðý kanlý katliamý dünyaya hatýrlatmak için gösteri yaptýklarýný söyledi.

Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak 1400 kiþiyi yok ettiðini ifade eden Hallak, "Maðdurlarý unutmayacaðýmýzý söylemek istiyoruz ve uluslararasý toplumun suçlulardan hesap sormasýný talep ediyoruz." dedi.

Katliamda ölen siviller için adalet aramak amacýyla gösteriye katýldýklarýný belirten Ahmet Kahilain de katliamda ölenleri asla unutmayacaklarýný belirtti.

Kahilain, "Uluslararasý toplumdan katliamýn sorumlularýnýn cezalandýrýlmasýný istiyoruz." þeklinde konuþtu.

Gösteriye katýlan Firas Halife ise Doðu Guta'da katliam yapanlardan hesap sorulmasý amacýyla gösterilere katýldýðýný aktardý.

Katliamda, 1400'den fazla sivilin hayatýný kaybettiðini hatýrlatan Halife, "Gerçekler herkes tarafýndan biliniyor ama görmezden geliniyor." ifadelerini kullandý.

DOÐU GUTA KATLÝAMI

Esed rejimi, 21 Aðustos 2013'te baþkent Þam'ýn Doðu Guta bölgesinde kimyasal silaha baþvurarak 1400'ün üzerinde sivili öldürmüþtü.

Hafýzalardan silinmeyen bu katliamda çoðu kadýn ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmiþti.

Katliamýn ardýndan Doðu Guta, 2018'de de Beþþar Esed rejiminin en sýký ablukasýný uyguladýðý, neredeyse tüm silahlarý kullandýðý bölge haline gelmiþti.

Bölgedeki muhalifler, Esed rejimi ve Rusya ile yaptýklarý mecburi anlaþma neticesinde Nisan 2018'de Doðu Guta'yý boþaltmak zorunda kalmýþtý.

5 yýllýk kuþatmadan çýkan siviller, halihazýrda ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda yaþam mücadelesi veriyor.

Suriye Ýnsan Haklarý Aðýnýn raporuna göre, Esed rejimi, Suriye'de iç savaþýn baþlamasýnýn ardýndan muhaliflerin kontrolündeki yerleþimlere 217 kez kimyasal silah saldýrýsý gerçekleþtirdi.