Savaþ gemisi bölgede! Venezuela ile Ýngiltere arasýnda tehlikeli gerilim
ABONE OL

Venezuela Savunma Bakaný Vladimir Padrino Lopez, sosyal medya platformu X'ten yaptýðý açýklamada, "Venezuela, Bolivarcý Ulusal Silahlý Kuvvetlerinin (FANB) ulusal egemenliðini koruduðundan emin olabilir. Atlantik kýyýlarýnda tatbikat yapmaya devam edeceðiz. Emperyalist Ýngiliz gemisi Venezuela ile Guyana arasýndaki ihtilaflý sularý terk edene kadar orada olacaðýz." ifadesini kullandý.

Geminin tartýþmalý bölgeye geliþinin Venezuela'nýn toprak bütünlüðüne "tehdit" oluþturduðunu vurgulayan Lopez, Devlet Baþkaný Nicolas Maduro'nun emriyle tüm deniz, kara ve hava araçlarýnýn "alarm" durumunda olduðunu belirtti.

Venezuela basýnýnda çýkan habere göre, 29 Aralýk'ta baþlayan askeri tatbikata 5 bin 682 asker, 28 savaþ uçaðý ve 16 bot katýlýyor.

Muhaliflerin Venezuela Üniter Platformundan (PUD) yapýlan açýklamada, Ýngiltere'nin bölgeye savaþ gemisi gönderme kararýnýn "kýþkýrtýcý" ve "gereksiz" olduðu ve "derhal geri çekilmesi" gerektiði ifade edildi.

Öte yandan Guyana hükümetinden yapýlan açýklamada, geminin saldýrý amaçlý bir eylem için bölgede bulunmadýðý ve komþu ülke Venezuela ile barýþçýl iliþkiler konusunda kararlý olunduðu bildirildi.

Ýngiltere, Esequibo bölgesi anlaþmazlýðýnda Venezuela'ya karþý eski sömürgesi Guyana'ya destek amacýyla Kraliyet Donanmasýnýn Karayipler'de bulunan "HMS Trent" gemisini 26 Aralýk'ta bölgeye göndermiþti.

- MADURO TEPKÝ GÖSTERMÝÞTÝ

Devlet Baþkaný Maduro, 28 Aralýk'taki konuþmasýnda, orduya Atlantik Okyanusu'nda "savunma durumuna" geçmesi talimatýný verdiðini vurgulayarak "Tehditlere orantýlý yanýt veriyoruz, bugün bir açýklama yayýmladýk ve tüm eylemlerimizi saklý tutuyoruz." demiþti.

- Venezuela ve Guyana, güç kullanmama konusunda anlaþmýþtý

Maduro ile Guyana Devlet Baþkaný Irfaan Ali, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de 14 Aralýk'ta bir araya gelmiþti.

Guyana ve Venezuela, petrol zengini ihtilaflý Esequibo bölgesindeki gerilimi çözmek için "güç kullanmama" konusunda anlaþmýþtý.

Venezuela'da yapýlan ve Esequibo bölgesinin bu ülkeye ait olduðu yönünde sonuçlanan referandumun ardýndan harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nýn yaklaþýk 4'te 3'üne karþýlýk gelen bölgeyi kontrolü altýna alma tehdidinde bulunmuþtu.

- ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri, Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Ancak baðýmsýzlýðýný 1966'da kazanan ve 1970'te Ýngiliz Milletler Topluluðuna dahil olan Guyana, bu sýnýrý tanýmayarak Esequibo'nun kendisine ait olduðunu ilan etmiþti.

Halihazýrda Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge, Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu belirtiliyor.