Savaşın adı artık Akdeniz
ABONE OL

Suriye’de 7 yıldır süren ve başlarda Esad rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmalara odaklanan savaşın odak noktası Akdeniz üzerindeki hakimiyet mücadelesine dönüştü. Sahada aktörlerin konumlandığı bölgelerin kesinleşmesinin ardından düşük çapta seyreden silahlı çatışmalar, yerini, enerji açısından kritik önemde olan Akdeniz’de büyük devletlerin doğrudan birbirini hedef aldığı bir üstünlük mücadelesine bıraktı. Bunun son örneği önceki akşam Suriye’nin Lazkiye kentinde yaşandı. 

15 RUS ASKERİ ÖLDÜ 

Kıbrıs açıklarında konuşlu bulunan Fransız Auvergne fırkateyninden fırlatılan füzeler, Lazkiye’nin kuzeyindeki İran destekli milislerin ve Esad rejiminin silah depolarını hedef aldı. Saldırıya İsrail’den kalkan 2 adet F-16 da destek verdi. Bombardımanı engellemek adına aktif hale getirilen Esad’a ait S-200 hava savunma füzeleri, İsrail jetlerinin ani manevrası sonucu yanlışlıkla Hmeymim Hava Üssü’nden kalkan IL-20 tipi Rus keşif uçağını vurdu. Suriye’nin Banyas kentinin 27 kilometre kuzeybatısında Akdeniz’e düşen uçakta yer alan toplam 15 Rus askeri hayatını kaybederken, Moskova yönetimi olaydan Tel Aviv’i sorumlu tuttu. 

CEVAP HAKKI SAKLI 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman’ı arayarak Tel Aviv’i daha önce Suriye’deki Rus güçleri için tehlike oluşturmama konusunda uyardıklarını ve cevap verme hakkını elinde bulundurduklarını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İsrail F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti” denildi ve olay İsrail’in ‘kasıtlı provokasyonu’ olarak nitelendirilirdi. Tel Aviv’in operasyonla ilgili sadece 1 dakika önce bilgi verildiğinin vurgulandığı açıklamada, İsrailli pilotların Rus uçağını Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye sürükleyerek uçağı kalkan olarak kullandığı ifade edildi. 

Fransa’dan kaçamak yalanlama 

Esad rejiminin yanlışlıkla Rus savaş uçağını vurduğu Akdeniz’deki kargaşanın fitilini ateşleyen Fransa, olaydaki sorumluluğunu kaçamak bir şekilde reddetti. Fransa Savunma Bakanlığı, önceki gece radardan kaybolan Rus uçağının Fransız Auvergne fırkateyninden açılan ateşin hedefi olduğu iddialarını yalanladı. Bakanlık Sözcüsü Albay Patrik Steiger, iddialarla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın yanşamasına sebep olan karmaşaya hiç değinmeden, Fransa’nın Rus uçağının düşürülmesinde herhangi bir müdahalesi bulunmadığını söyledi. 

İsrail’den ürkek özür

Akdeniz’de tansiyonun yükselmesi sonrası Rus Dışişleri İsrail’in Moskova Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırarak izahat isterken, Tel Aviv yönetiminden çekingen bir özür açıklaması geldi. İsrail ordusu, Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Suriye uçaksavarlarının ateşi sonucu düşen Rus uçağındaki askerler için üzüntü duyuyoruz. İsrail bu olaydan tümüyle Esad rejimini sorumlu tutuyor” ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Rus Lideri Putin ile telefonda görüştü. Netanyahu, “Rus uçağının düşürülmesinden Suriye sorumlu. Rus askerlerin ölümünden üzüntü duyuyoruz” dedi. Netanyahu, soruşturmaya yardımcı olacaklarını söyledi. 

Putin: Trajik tesadüfler zinciri 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki akşam Suriye’de İl-20 tip Rus uçağının rejim tarafından düşürüldüğü olaya ilişkin doğrudan İsrail’i suçlamaktan kaçındı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından verilen basın toplantısında konuşan Putin olayı ‘trajedi’ olarak nitelendirdi. Olayın kasıtlı bir uçak düşürme teşebbüsü olmadığına dikkat çeken Rus lider, “Burada trajik tesadüfler zincirine benzeyen bir durum var gibi. Zira İsrail uçağı bizim uçağımızı düşürmedi” dedi.