Scholz'dan soykýrýma destek sözü: Daha fazlasýný teslim edeceðiz
ABONE OL

Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, Federal Meclis'e (Bundestag) hitap etti. Baþbakan Scholz, Avrupa'nýn en büyük ekonomisinde sanayiyi kurtarmak için yeni bir politika oluþturmak üzere ülkenin önde gelen iþ dünyasý derneklerini ve sendikalarýný ekim ayýnda yapýlacak bir toplantýya davet edeceðini söyledi. "Almanya'da sanayi için mücadele etmeliyiz. Almanya bir sanayi ülkesidir" diyen Scholz, önemli sorulardan birinin ucuz enerjinin nasýl saðlanacaðý olduðunu belirtti.

Scholz, Avrupa Birliði'nin serbest ticaret anlaþmalarý yapmasý gerektiðini ve bu anlaþmalarýn tek tek ülkelerin kararýna baðlý kalmamasýný saðlamasý gerektiðini söyledi. AB'nin Çin yapýmý elektrikli otomobillere gümrük vergisi koyma kararýný eleþtiren Scholz, görüþtüðü tüm otomobil üreticilerinin yöneticilerinin yaný sýra 17 ülkenin daha þüpheci olduðunu dile getirdi. Scholz, "Benim talebim Çin ile Avrupa Birliði arasýnda bir anlaþmaya varýlmasýdýr" dedi. Scholz, Almanya'nýn sanayi sektörünün ötesinde diðer sektörleri de nasýl destekleyebileceðini tartýþmasý gerektiðini belirterek, "Apple, Microsoft, Amazon, Meta, OpenAI, bunlarýn hiçbiri Avrupa veya Alman þirketleri deðil" þeklinde konuþtu.

"ÝSRAÝL'E SÝLAH TEDARÝKÝ DEVAM EDECEK"

Scholz, Ýsrail'in Gazze Þeridi ve Lübnan'a devam eden saldýrýlarý için daha fazla silah sevkiyatý sözü verdi. Scholz, "Teslimatlar var ve her zaman olacak. Ýsrail buna güvenebilir" dedi. Almanya'nýn Ýsrail'i kendisini savunabilecek bir konumda tutmasý gerektiðini vurgulayan Scholz, "Ýsrail dayanýþmamýza güvenebilir, þimdi ve gelecekte" ifadelerini kullandý. Scholz, Gazze'deki sivillerin insani yardýma hala ihtiyaç duyduðunu belirtirken, Orta Doðu'daki çatýþmalarda uluslararasý hukuk kurallarýnýn gözetilmesi gerektiðini söyledi.

"PUTÝN ÝLE GÖRÜÞMEYE HAZIRIM"

Ukrayna'daki savaþa da deðinen Scholz, "Ukrayna'ya açýk desteðimizin yaný sýra bu savaþýn sonsuza kadar sürmeyeceði bir duruma nasýl gelebileceðimizi araþtýrmak için elimizden gelen her þeyi yapmamýzýn zamaný geldi" dedi. Scholz, Ukrayna'daki durumun barýþçýl çözümü için Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile görüþmeye "hazýr" olduðunu ifade etti. Scholz, Rusya'nýn katýlýmýyla Ukrayna için bir barýþ konferansý düzenlenmesi gerektiðini vurguladý.

Almanya, ABD'nin ardýndan Ukrayna'ya en fazla askeri destek saðlayan ülke oldu.