Sedat Önal'dan BMGK'da Suriye rejimi temsilcisinin asýlsýz iddialarýna cevap: Türkiye insani açýdan yaklaþýyor
ABONE OL

Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen "Ýklim Deðiþikliðinin Gýda Güvensizliðine Etkisi" konulu üst düzey oturumda konuþtu.

Dünyanýn farklý, karmaþýk ve birbiriyle baðlantýlý sýnamalarla mücadele ettiðine dikkati çeken Önal, çözüm için sonuç odaklý ortak eylem gerektiðini kaydetti.

Sýnamalar arasýnda çatýþma, gýda güvensizliði ve iklim deðiþikliðinin ön planda yer aldýðýný belirten Önal, iklim deðiþikliði konusunda tarihi olarak en az sorumluluða sahip ülkelerin orantýsýz þekilde en fazla yükü üstlenmek zorunda kaldýðýna iþaret etti.

Söz konusu ülkelerin iklim deðiþikliðinin adil olmayan etkileriyle mücadele edebilmeleri için desteðe ihtiyaçlarý olduðunu ifade eden Büyükelçi Önal, "Tüm taraflar ortak ancak farklý sorumluluklar çerçevesinde daha fazlasýný yapmalý." ifadesini kullandý.

Önal, diðer taraftan çatýþmalarýn tek nedeninin iklim deðiþikliðiyle alakalý olmadýðýnýn, sürdürülebilir barýþ ve güvenlik için sorunlarýn temelindeki çok boyutlu nedenlere inilmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Türkiye'nin iklim deðiþikliðiyle mücadele konusunda kararlý olduðunu, bu çerçevede Sýfýr Atýk Giriþimi'yle gýda güvensizliðine karþý önemli adýmlar attýðýný ifade eden Önal, ayný zamanda Türkiye'nin 2026'da 31. BM Ýklim Konferansý'na ev sahipliði için adaylýðýný koyduðunu bildirdi.

Büyükelçi Önal, sürdürülebilir gýda güvenliðinin özellikle çatýþma dönemlerinde kesintisiz tedarik zincirlerine baðlý olduðunu, Türkiye'nin bu amaçla Karadeniz Tahýl Giriþimi'ne önemli katkýlar saðladýðýný anýmsattý.

- "TÜRKÝYE AÞAÐI KIYIDAÞ ÜLKELERÝN ÝHTÝYAÇLARINA DA HASSASÝYET GÖSTERÝYOR"

BMGK'nin 2417 sayýlý kararýnýn çatýþma ve gýda güvensizliði arasýndaki baðý ortaya koyduðunu ifade eden Önal, "Bu kararla Konsey, savaþ taktiði olarak sivillerin aç býrakýlmasý ve insani yardým eriþiminin engellenmesini güçlü bir þekilde kýnadý. Özellikle Gazze, Suriye, Yemen, Ukrayna ve Afrika'nýn bazý bölgelerinde kararýn etkili bir þekilde uygulanmasý önem taþýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Önal, milyonlarca insanýn hayatlarýnýn hala uluslararasý insani yardýma baðlý olduðunu, bu çerçevede Suriye'deki duruma da odaklanýlmaya devam edilmesi gerektiðini söyledi.

Önal, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye, Suriye'de çatýþmanýn baþlangýcýndan bu yana sýnýrýn her iki tarafýnda yaklaþýk 9 milyon Suriyeliye yardým ve koruma saðlamaya devam ediyor. Bu çerçevede Suriye rejimi temsilcisinin (Fýrat Nehri'nden býrakýlan su kaynaklarý konusundaki) asýlsýz iddialarýna da deðinmek isterim. Sýnýr aþan sular konusunda Türkiye konuya uzun vadeli ve istikrarlý politikasý uyarýnca, insani açýdan yaklaþýyor. Türkiye aþaðý kýyýdaþ ülkelerin ihtiyaçlarýna da hassasiyet gösteriyor. Sadece yukarý kýyýdaþ deðil, aþaðý kýyýdaþ ülkelerin de suyun sýnýrlý olduðu bölgemizde suyu sürdürülebilir ve etkili kullanma yönünde sorumluluklarý bulunuyor."

- "KONSEY'ÝN GAZZE'DEKÝ FERYADA KULAK VERMESÝ GEREKÝYOR"

Büyükelçi Önal, yeterli insani yardým olmadan Gazze'de 2,2 milyon kiþinin durmak bilmeyen bombardýman altýnda olduðuna dikkati çekerek, "Gazze'de açlýk tehdidi alarm verici düzeyde." ifadesini kullandý.

Ayný zamanda bazý ülkelerin Gazze'deki insani yardým operasyonlarýnýn bel kemiði olan BM Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý'na (UNRWA) fonlarýný askýya aldýðýný anýmsatan Önal, "Ancak ihtilafýn beþinci ayýnda BMGK hala bu insan eliyle oluþturulan faciayý durduramadý. Biz konuþurken, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, uluslararasý toplumun tüm uyarýlarýna raðmen, trajedinin yeni bir perdesi açýlýyor. Konsey'in Gazze'deki feryada kulak vermesi gerekiyor." dedi.

Önal, Konsey'in acilen insani ateþkes ile kesintisiz insani yardým saðlamasý ve zorla yerinden edilmeyi engellemesi gerektiðinin altýný çizerek, son tahlilde iki devletli siyasi çözümün tüm çabalarýn parçasý olmasý gerektiðini kaydetti.

Büyükelçi Önal, Türkiye'nin barýþ, iklim deðiþikliðiyle mücadele ve gýda güvensizliðini yok etmeyi amaçlayan tüm uluslararasý çabalarý desteklemeyi sürdüreceðini vurguladý.