Sen misin Flynn iyi bir adam diyen
ABONE OL

ABD’de başkanlık görevini devraldığı günden beri Donald Trump’ın başını ağrıtan medya ve FBI, Beyaz Saray’a baskısını sürdürüyor. Son olarak Kremlin’in doğrudan emriyle Rus hackerların başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran FBI Direktörü Comey’i görevden alarak soruşturmayı akamete uğratmakla suçlanan Trump’ın, şimdi de istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Fynn’in Moskova bağlantılarına ilişkin yürütülen soruşturmaya engel olmak istediği iddia edildi. 

DELİL COMEY’NİN NOTLARI

New York Times (NYT) gazetesi, FBI Direktörü James Comey’nin Başkan’la Flynn görevden alındıktan bir gün sonra gerçekleştirdiği görüşmenin tutanaklarına yer verdi. Gazetenin haberinde, Trump’ın şubat ayındaki görüşme sırasında Comey’den Flynn hakkındaki araştırmaya son verilmesini istediği öne sürüldü. Başkan’ın soruşturmayı kast ederek “Flynn iyi bir adam. Bunun geçeceğine izin vereceğini umuyorum” dediğini aktaran gazete, Comey’nin ise cevaben “Katılıyorum, iyi bir adam” ifadelerini kullandığını bildirdi. Trump’ın kullandığı iddia edilen ifadeler yargı sürecine müdahale olarak yorumlanırken, konuşmanın neden kayda geçirildiğini konusuna değinen CNN televizyonu, Comey’in Trump’ın sözleri üzerine dehşete kapılıp görüşme hakkında protokol tuttuğunu belirtti. 

TRUMP AÇIKLAMA YAPACAK

Ülke medyasında NYT’nin haberi gündeme bomba gibi düşerken iktidar cephesinden konuyla ilgili ilk açıklamada tüm iddialar reddedildi. Beyaz Saray, Trump’ın FBI direktöründen böyle bir talepte bulunduğuna dair haberlerin mesnetsiz olduğunu duyurdu. Açıklamada Başkan’ın Flynn’i dürüstlüğünden dolayı övdüğünü ancak FBI’dan herhangi bir soruşturmanın kapatılmasını istemediğine yer verildi. Resmi açıklamada ayrıca, Trump’ın bugün bir basın toplantısı düzenleyerek tüm iddialara cevap vereceği de belirtildi. 

Demokratlar yeniden Başkan’ın azlini istiyor

Donald Trump’ın görevden aldığı FBI Direktörü’nden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın soruşturmasına müdahale ettiği iddialarının ardından harekete geçen Demokratlar, Başkan’ın yargılanarak azledilmesi taleplerini yüksek sesle dillendirmeye başladı. Konu hakkında açıklama yapan Demokrat Senatör Cory Booker “Oval Ofis’te yargıya müdahale  eden  bir Başkan oturmakta. Bu, Kongre’deki Cumhuriyetçiler için bir uyanış çağrısı olmalı” dedi. Bir başka Senatör Tom Udall Trump’ın kendi yarattığı kaosun üstesinden gelemediğini vurgularken, Chuck Schumer ise Senato’da yaptığı konuşmada “ABD, tarihinde eşi görülmedik bir sınavdan geçiyor. Harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler ikna edilmeli

Trump’ın yargıya müdahale ettiğini öne süren muhalefetteki Demokratlar, Başkan’ın yargılanmasını talep ediyor. ABD’de Trump’ın yargılanması için öncelikle Temsilciler Meclisi’nde verilecek önergeye çoğunluğun onay vermesi, ardından da Senato üyelerinin 3’te 1’ini ikna etmesi gerekiyor. Ülke tarihinde daha önce 1868’de Andrew Johnson, 1974’te Richard Nixon, 1998’de ise Bill Clinton ‘halka yalan söyledikleri’ gerekçesiyle yargılanmıştı.