Serbest býrakýlan Filistinliler 20 metre kadar ilerledikten sonra Ýsrailli SÝHA ile infaz edildi
ABONE OL

Ýsrail ordusunun kara saldýrýlarýnýn ardýndan geri çekildiði bölgelerdeki ihlal, iþkence ve infazlar, tanýklarýn ifadesiyle ortaya konulurken, iþgalci güçlerin geride býraktýðý acý ve yýkým da gün yüzüne çýkmaya devam ediyor.

Gazze kentinde Ýsrail'in ihlallerine tanýklýk eden Hamdallah Ebu el-Amreyn, Ýsrail ordusunun, Gazze'de babasý ve abisinin de aralarýnda olduðu bir grup Filistinliye uyguladýðý iþkence ve saldýrýyý AA muhabiriyle paylaþtý.

Ýsrail güçlerinin, Gazze Þeridi'ni karadan iþgal ettiði 27 Ekim'den sonra Gazze kentinin orta kesimlerinde yer alan Er-Rimal semtine de girdiðini aktaran Amreyn, burada babasý, kardeþi ve çok sayýda sivilin uzun saatler alýkonulduðunu ve "eman verilip" salýverildikten kýsa süre sonra ise "sahada infaz" edildiðini anlattý.

Amreyn, Ýsrail güçlerinin kentteki yargýsýz infazlarýndan kurtulan sivillerin ise çok aðýr iþkence, tehdit, hakaret ve aþaðýlamalara maruz kaldýklarýný kaydetti.

Ýsrail ordusunun, Gazze kentini karadan iþgal ettikten sonra Er-Rimal semtinde yerinden edilmiþ yüzlerce kiþinin kaldýðý Hristiyanlarýn Kutsal Aile Okulu'na ait binalarý bombaladýðýný söyleyen Amreyn, çevredeki binalarýn da topçu saldýrýlarýyla hedef alýndýðýný ve bu binalara sýðýnan Filistinlilere yoðun ateþ açýldýðýný kaydetti.

Amreyn, yaþlýlarýn da askerler tarafýndan ihlallere ve iþkencelere uðradýðýný belirterek, "Seksen yaþýný geçmiþ yaþlý bir amca, çocuklar ve kadýnlar baþta olmak üzere yerinden edilmiþ sivillerin hedef alýnmasýný engellemeye çalýþtý, ama askerler onu alýkoyarak iþkence yaptý, aðýr bir þekilde darbetti." diye konuþtu.

Ýsrail güçlerinin, yerinden edilen Filistinlilerin kaldýðý bir binaya baskýn düzenleyerek buradaki sivilleri dýþarý çýkardýðýný aktaran Amreyn, askerlerin erkekleri ve çocuklarý okulun bahçesinde topladýðýný, dondurucu bir havada giysilerini çýkarmaya zorladýðýný ve yarý çýplak bir þekilde teþhir ettiðini anlattý.

Amreyn, Ýsrail askerlerinin, gözlerini baðladýðý sivilleri darbettiðini, yerlerde sürüklediðini ve hakaret ettiðini belirterek, aralarýnda kardeþi ve babasýnýn da olduðu Filistinlilerin ertesi güne kadar yarý çýplak halde bekletildiðini dile getirdi.

Ýþkence dolu saatlerin ardýndan Ýsrail'in Filistinlilere "eman vererek" salýverdiðini ve oradan ayrýlmalarýna müsaade ettiðini ifade eden Amreyn, "Serbest býrakýlan siviller, okulun bahçesinden ayrýlarak 20 metre kadar ilerledikten sonra üzerlerine SÝHA'dan ateþ açýlarak infaz edildi. Bunlarýn arasýnda kardeþim de vardý. Babam yaralý kardeþime yardým etmek isteyince onu da öldürdüler." dedi.

Filistin ve Avrupa'dan insan haklarý örgütleri, daha önceki açýklama ve raporlarýnda, Ýsrail ordusunun 27 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'nde devam eden kara iþgali sýrasýnda yerinden edilmiþ insanlara karþý "saha infazlarý" gerçekleþtirdiðini belirtmiþti.

Gazze'deki hükümet de Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde özellikle de kuzeyde uyguladýðý "saha infazlarý" hakkýnda uluslararasý soruþturma baþlatýlmasý çaðrýsýnda bulunmuþtu.