Þimdiden konuþulmaya baþlandý! Yunanistan'dan ‘Türkiye ile önemli bir kavþaktayýz' itirafý
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn 8 Kasým'da Atina'ya düzenleyeceði ziyaret Yunanistan'da þimdiden konuþulmaya baþlandý. Yunan Dýþiþleri Bakaný Yorgos Yerapetritis, Ankara ile kritik bir yol ayrýmýnda olduklarýný söyledi. Olumlu atmosferin sürmesini hedeflediklerini ancak Yunanistan'ýn temel ulusal çýkarlarýnýn müzakere konusu olmadýðýný belirtti. 12 mil hakkýndan da asla vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

BAKAN FÝDAN YUNANÝSTAN'A GÝDECEK

Ankara-Atina hattýnda olumlu atmosferin sürmesi hedefleniyor. Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan bu kapsamda 8 Kasým'da Yunanistan'a gidecek, temaslarda bulunacak.

Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Yorgos Yerapetritis ise o görüþme öncesi açýklamalarda bulundu. Kritik bir yol ayrýmýnda olduklarýný söyledi. ERT Radyosuna konuþan Yunan bakan, Türkiye ile iliþkilere deðindi. Ýliþkilerde temkinli bir ilerleme kaydedildiðini belirtti. Yunanistan'ýn temel ulusal çýkarlarýnýn müzakere konusu olmadýðýný tekrarladý.

"TÜRKÝYE ÝLE ÖNEMLÝ BÝR KAVÞAKTAYIZ"

Ýki ülke önce güven artýrýcý adýmlar atýyor. Yaþanacak olasý krizlerin riskini azaltmak istiyor. Yerapetritis de buna vurgu yaptý.

Kýta sahanlýðý ve münhasýr ekonomik bölge konusunda daha kapsamlý görüþmelere baþlamak için bir çerçeve oluþturmaya çalýþtýklarýný belirtti. Ancak kritik bir yol ayrýmýnda olduklarýný da sözlerine ekledi. 12 milden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Yunan Bakan Yerapetritis, "Yunanistan her zamankinden daha güçlü ve güçlü olduðunuzda çok daha güçlü terimlerle konuþursunuz. Türkiye ile önemli bir kavþaktayýz" dedi.

TÜRKÝYE SAVAÞ SEBEBÝ SAYACAÐINI AÇIKLAMIÞTI

Ankara da sorunun uluslararasý hukukla çözüleceðini her fýrsatta vurguluyor. Ancak Yunanistan'ýn karasularýný 12 mile çýkarma giriþimlerine de karþý olduðunun altýný çiziyor. Türkiye 1976'da bu kararý savaþ sebebi sayacaðýný açýkladý. Atina bu açýklamalarýyla zaman zaman bölgede tansiyonu yükseltiyor. Atina'nýn karasularýný 12 deniz miline çýkarmasý Ege'de çýkar dengelerini Türkiye'nin aleyhine neden olacak.

Atina'nýn bu ýsrarýný sebebi Türkiye'yi doðu Akdeniz'de dar bir deniz alanýna sýkýþtýrarak bölgedeki zengin enerji kaynaklarýndan mahrum etmek. Türkiye ise her fýrsatta bu adýmýn karþýsýnda olduklarýný vurguluyor.

Star Gazetesi

Bakan Fidan canlý yayýnda uyardý: Ülke olarak buna hazýr olmamýz gerekiyor

Yunan unsurlarýnca Türk kara sularýna itilen 24 düzensiz göçmen kurtarýldý

Türkiye'nin hamlesi Yunanistan'ý korkuttu: Türkler petrol hilaline odaklandý