Sýnýra örüyorlar: 350 milyon euroya mal olacak
ABONE OL

Geçtiðimiz yaz aylarýndan bu yana Belarus üzerinden gelen kaçak göçmen sayýsýndaki artýþ üzerine sýnýra duvar örme kararý alan Polonya yönetimi, duvarýn inþaatýna baþladý.

Polonya Sýnýr Koruma Birimi (Straz Graniczna) tarafýndan sosyal medya hesabý üzerinden yayýnlanan video ile inþaatýn baþladýðý duyuruldu.

Videoda sýnýrda çalýþma yapan iþ makinesi görüntüleri yer alýrken, söz konusu duvar inþaatýnýn birim bünyesinde bugüne kadar yapýlmýþ en büyük inþaat yatýrýmý olduðunu belirtildi. Duvar inþaatýnýn Polonya-Belarus sýnýr hattý boyunca 4 ayrý bölgede eþ zamanlý olarak baþladýðýný ifade edilerek duvarýn uzunluðunun 186 kilometre, toplam maliyetinin ise 1.6 milyar zloti (yaklaþýk 350 milyon euro) olacaðýný aktarýldý.

Duvar inþaatýnýn önümüzdeki Haziran ayýnýn sonuna kadar tamamlanmasý planlanýyor.

NELER OLMUÞTU?

Geçtiðimiz yaz baþýnda çoðunluðu Iraklý olmak üzere çok sayýda düzensiz göçmen özellikle Batý Avrupa ülkelerine geçmek üzere Belarus'a gelmiþti. AB ülkelerinin baskýcý uygulamalarý nedeniyle yeni yaptýrýmlar açýkladýðý Belarus'un Devlet Baþkaný Aleksander Lukaþenko daha iyi bir hayat için yola düþen bu kiþilere engel olmayacaðýný belirtmiþ, yaptýrýmlara misilleme yaptýðý iddiasýný reddetmiþti. Binlerce göçmen aylar boyunca Belarus üzerinden ormanlarý, nehirleri kullanarak AB üyesi Litvanya, Letonya ve Polonya'ya kaçak olarak geçmeye çalýþmýþ, bazen de topluca sýnýr kapýlarýna hücum etmiþti. Onlarca göçmen soðuk hava koþullarý ya da saðlýk sorunlarý dolayýsýyla hayatýný kaybetmiþ, Irak hükümeti ise düzenlediði uçak seferleriyle 4 bin kadar vatandaþýný ülkeye geri getirmiþti. 15 bin asker, polis ve sýnýr koruma memurunun görev yaptýðý Polonya-Belarus sýnýrýnda sayýlarý az da olsa göçmenlerin sýnýrý kaçak olarak geçme giriþimleri halen devam ediyor.