Sýrbistan Cumhurbaþkaný Vucic, BM'de alýnan Srebrenitsa kararýna böyle tepki verdi
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykýrýmý'ný Anma Günü" ilan edilmesi istenilen karar tasarýsýný kabul etti.

BM Genel Kurulunda oylama için oturum düzenlendi.

Almanya ve Ruanda tarafýndan sunulan ve Türkiye'nin yaný sýra 40'tan fazla ülkenin eþ sunucusu olduðu karar tasarýsý, 193 üyeli BM Genel Kurulunda 84 "evet" oyuyla kabul edildi.

Tasarý, 68 "çekimser" ve 19 "hayýr" oyu aldý.

Kararda, Srebrenitsa Soykýrýmý'nýn inkarý ile insanlýða karþý suç, soykýrým ve savaþ suçlularýnýn yüceltilmesi kýnandý.

VUCÝC GÖZYAÞLARINI TUTAMADI

Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic, karar tasarýsý kabul edilince gözyaþlarýný tutamadý. Sýrbistan bayraðýna sarýlýp aðlayan Vucic'in görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

- SIRPLAR VE RUSLAR KARÞI ÇIKMIÞTI

Sýrbistan Cumhurbaþkaný Vucic, 29 Mart'ta yaptýðý açýklamada, tasarýnýn temel amacýnýn, Sýrp halkýný özgürlükçü ve baðýmsýz politikasýndan dolayý cezalandýrmak ve Kosova konusunda ek olarak baskýya maruz býrakmak olduðunu savunmuþtu.

Bosna Hersek'teki iki entiteden Sýrp Cumhuriyeti (RS) Baþkaný Milorad Dodik ise "Orada yaþananlar savaþýn verdiði yorgunluk, nefret ve acýlar sonrasý yaþanan bir suçtu ancak soykýrým deðildi. Srebrenitsa'da soykýrým yaþanmadý, bu 'korkunç kelime' bizim deðil, çocuklarýmýzýn ve torunlarýmýzýn sýrtýna yüklenmek istenen bir kelimedir." açýklamasýnda bulunmuþtu.

Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic

Dodik, BM Genel Kurulunda Srebrenitsa soykýrýmý hususunda bir karar alýnmasý durumunda, RS yetkililerin Srebrenitsa'da toplanarak, buranýn "kendilerine ait olduðunu" göstereceklerini söylemiþti.

Sýrbistan Ulusal Meclis Baþkaný Ana Brnabic de Sýrbistan'ýn BM'de bu tür eylemlere karþý çýkacaðýný dile getirmiþti.

Rusya'nýn BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise tasarýnýn konuyu "tek taraflý" ele aldýðýný iddia etmiþti.

- SREBRENÝTSA'DA NELER YAÞANDI?

Srebrenitsa'nýn 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasýndaki Sýrp birliklerince iþgal edilmesinin hemen ardýndan BM bünyesindeki Hollandalý askerlere sýðýnan sivil Boþnaklar, Sýrplar'a teslim edildi.

Kadýn ve çocuklarýn Boþnak askerlerin kontrol ettiði bölgeye gitmesine izin veren Sýrplar, en az 8 bin 372 Boþnak erkeði ormanlýk bölge, fabrikalar ve depolarda öldürdü, katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Lahey'deki Uluslararasý Adalet Divaný, 2007'deki kararýnda, Eski Yugoslavya Uluslararasý Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanýtlar doðrultusunda, Srebrenitsa ve civarýnda yaþananlarý "soykýrým" olarak nitelendirdi.

Srebrenitsa'daki soykýrýmda hayatýný kaybedenlerden kimlik tespiti yapýlamayan ve cenazesine ulaþýlamayan 1600'den fazla kiþi bulunuyor.