Siyah mantar enfeksiyonuna yakalananlarda ortak detay
ABONE OL

Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kiþilerde sýklýkla görülmeye baþlayan "siyah mantar" olarak bilinen göz hastalýðý "mukormikoz"a Gurugram kentinde yakalananlarýn yüzde 85'inin diyabet hastasý olduðu tespit edildi.

"Times of India" gazetesinin Haryana eyaletinde siyah mantar enfeksiyonunun en yaygýn görüldüðü Gurugram'da görevli doktorlarýn açýklamasýna dayandýrdýðý haberine göre, siyah mantar enfeksiyonu tespit edilen 10 kiþiden neredeyse 9'u diyabet hastasý.

Haryana'da siyah mantardan enfekte olan 821 kiþinin 222'si Gurugram'dan. Kentte, söz konusu enfeksiyon tespit edilenlerin yüzde 85'ine denk gelen 189'unun diyabet hastasý olduðu belirlendi.

- DAHA ÖNCE STEROÝD VE OKSÝJEN TEDAVÝSÝ GÖRMEYENLER VAR

Bu arada, Saðlýk Bakanlýðý verileri, Gurugram'daki birçok siyah mantar hastasýnýn, Kovid-19 hastalarýna uygulanan steroid ve oksijen destekli tedavi öyküsü olmadýðýný ortaya koydu.

Kentteki 222 kiþiden 44'üne oksijen ve 29'una da steroid tedavileri hiç uygulanmadý.

Söz konusu 222 kiþinin, 57'si 19-45 ve 94'ü 46-60 yaþ aralýðýndayken 70'i 61 yaþ üstü ve 18 yaþ altý da bir hasta var.

Gurugram Saðlýk Ýdaresi Yöneticisi Virender Yadav, 165'i erkek, 57'si kadýn olan 222 kiþiden 212'sinde Kovid-19 tespit edildiðini açýkladý.

- SÝYAH MANTAR HÝNDÝSTAN'DA 200'DEN FAZLA CAN ALDI

Burundan vücuda girerek sinüsleri ve beyni etkileyen siyah mantardan enfekte olanlarda, burun týkanýklýðý, yüzde þiþme, burunda siyah kabuklanma, baþ, yüz ve göz aðrýsý gibi belirtiler görülüyor.

Saðlýk uzmanlarý, mantarýn baðýþýklýk sistemi zayýf olanlara saldýrdýðýný ifade ederek hastalýðýn Kovid-19 ile baðlantýlý olduðu konusunda uyarýda bulundu.

Doktorlar, bu hastalýðýn Kovid-19 hastalarýna uygulanan steroid destekli tedavilerin yan etkisi olabileceðini düþünüyor.

Hindistan'da yaklaþýk 10 bin kiþinin enfekte olduðu siyah mantar hastalýðý 200'den fazla kiþinin ölümüne neden oldu.

Bangladeþ'te 25 Mayýs'ta, Irak'ta da bugün birer kiþi siyah mantar enfeksiyonu nedeniyle hayatýný kaybetti.

Hindistan'ýn Kerala eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kiþilerde sýklýkla görülmeye baþlayan mukormikoz vakalarýnýn, solunum desteði için kullanýlan oksijendeki kirlilikten kaynaklanýp kaynaklanmadýðýyla ilgili inceleme baþlatýlmýþtý.