Güney Kýbrýs Rum Yönetimi, Kýbrýs Türklerinin en önemli kültürel ve manevi miraslarýndan biri olan Hala Sultan Tekkesi'nin bahçesine taverna yapma hazýrlýðýnda. Kýbrýs Vakýflar Ýdaresi (EVKAF) Genel Müdürü Prof. Ýbrahim Benter, "Bu giriþim tahrik seviyesini aþmak anlamýna geliyor. Elimizden geleni yapar, bu olayý durdururuz" dedi.
Kýbrýs Adasý'nda Türk varlýðýný yok sayarak her fýrsatta gerilimi yükselten Güney Kýbrýs Rum Yönetimi, bir kez daha haddini aþtý. Kýbrýs Türklerinin büyük önem verdiði Hala Sultan Tekkesi'ni hedef alan Rumlarýn, tekkenin bahçesine taverna yapmaya hazýrlandýðý ortaya çýktý. Cumhurbaþkanlýðý ve KKTC Dýþiþleri Bakanlýðý konuyla ilgili giriþim baþlattý.
Yeni Þafak'ýn haberine göre, Larnaka'da bulunan Hala Sultan Tekkesi'nin Kýbrýs'ýn en önemli mabedi olduðunu belirten Kýbrýs Vakýflar Ýdaresi (EVKAF) Genel Müdürü Prof. Dr. Ýbrahim Benter, "Bu giriþim tahrik seviyesini aþmak anlamýna geliyor. Elimizden geleni yapar, bu olayý durdururuz" dedi.
Tekkenin tarihi önemini anlatan Benter, "Emevi Halifesi Muaviye'nin askerleri tarafýndan adaya sefer düzenleniyor. Bu seferler sýrasýnda Hz. Peygamber'in sütannesi olan Hala Sultan, 1400 küsur sene kadar önce atýndan düþüp þehit oluyor. Mezarýnýn olduðu yer Osmanlý döneminde cami yapýlarak geliþtiriliyor. Tekke, Kýbrýslý Türkler için çok önemli. Bayramlarda, mübarek günlerde, kandillerde buraya gidilir. Ýnsanlar tekkede toplanýr, Mevlit okutulur, yemek verilir, kurban kesip dua edilir" diye konuþtu.
1974'teki savaþtan sonra bölgenin Güney Rum Yönetimi'nde kaldýðýný söyleyen Benter, "Hatta o dönem rahmetli Erbakan Hoca, tekkenin olduðu bölge alýnmadan harekatýn durmamasýný istemiþti, ne yazýk ki olmadý. Savaþtan takriben 20 yýl kadar sonra buraya imam görevlendirildi. Alan tam olarak Müslümanlara devredilmedi ama Rum tarafýnýn Eski Eserler Dairesi, sabah 8'de gelip tekkeyi açýyor, akþam 5'te kapatýyor" dedi.
2009 yýlýnda Rum yönetiminin yine ayný türbe üzerinden bir operasyona imza attýðýný ifade eden Benter, þunlarý kaydetti: "O dönem Rum hükümeti bu binayý iþletmesi için bir Rum'a verdi. O dönem çok büyük þikayetler yaptýk. Dönemin yetkilileriyle görüþtük ve tahsis kaldýrýldý. Þimdi ise haftaya seçim olduðu için yeni gerilim peþindeler."
Tekkenin olduðu 6 bin dönümlük alanýn vakýf malý olduðuna dikkat çeken Benter, "Adadaki kültürel mirasýn korunmasý için KKTC ile GKRY arasýnda Kültürel Miras Teknik Komitesi oluþturuldu. Bu kapsamda Kýbrýs Vakýflar Ýdaresi, kültürel mirasa sahip çýkýyor. Bunun en büyük örneði Apostolos Andreas Manastýrý'nýn restorasyonu için Evkaf tarafýndan harcanan 2.5 milyon euro" deðerlendirmesinde bulundu.