Þoke eden CIA raporu
ABONE OL
Raporda, örgüt liderlerine suikast düzenlenmesinin radikalleþmeye yol açacaðý belirtildi - Suikastlarýn örgütlere desteði artýracaðý tespitinde de bulunuldu
 
WikiLeaks tarafýndan yayýnlanan ve Amerika Merkezi Haberalma Teþkilatý'nýn (CIA) "öncelikli hedef" olarak görülen örgüt liderlerine suikast düzenlenmesi programýna dair 2009 yýlýnda hazýrladýðý rapor, ABD ve diðer ülkelerin örgütleri zayýflatmaya yönelik uyguladýklarý yöntemleri ve taktikleri ortaya koyuyor.
 
CIA tarafýndan hazýrlanan raporda, farklý ülkeler tarafýndan Taliban, El Kaide, Kolombiya Silahlý Devrimci Güçleri (FARC), Hizbullah, Filistin Kurtuluþ Örgütü (FKÖ), Hamas, Ýrlanda Cumhuriyet Ordusu (ÝRA), Cezayir'deki Ulusal Kurtuluþ Cephesi (FLN) gibi örgütlerin liderlerine ve üst düzey üyelerine düzenlenen suikast operasyonlarýnýn yönetimler açýsýndan olumlu ve olumsuz sonuçlarý deðerlendirildi.
 
Raporda CIA, Amerikan yönetimini suikastlerin örgütlere desteði artýracaðý, örgütlerin halkla baðlarýný güçlendireceði ve örgütlerin diðer liderlerini radikalleþtireceði ve baþka radikal örgütleri ortaya çýkaracak boþluk yaratacaðý uyarýsýnda bulundu.
 
Raporda, Kolombiya'daki FARC örgütünün liderleri Raul Reyes ve Ivan Rios'un öldürülmesinin örgütteki baðlýlýðý zayýflattýðý bildirildi. Ayný þekilde Hamas'ýn kurucularý Þeyh Ahmed Yasin ve Abdülaziz el-Rantisi'nin 2004 yýlýnda Ýsrail'in füze saldýrýlarý sonucu öldürülmesinin, örgütün üyelerinin moral ve motivasyonunu zayýflattýðý, ancak Hamas'ýn suikastten kýsa süre sonra toparlandýðý kaydedildi.
 
"Öncelikli hedeflere düzenlenen suikastler, diðer örgüt liderlerini güvenlik önlemlerini artýrmaya zorlayarak onlarýn liderlik özelliklerinden taviz vermelerine neden olabilir" denilen CIA raporunda, suikastlarýn örgütler için yarattýðý paranoyanýn yararlý olacaðý öne sürüldü. CIA, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in bu nedenle saklanmak, düþük teknolojili iletiþim kanallarý kullanmak ve astlarýyla görüþmekten kaçýnmak zorunda kaldýðý, bu durumun Bin Ladin'in örgütü yönetme yetisini etkilediði ve kýsa zamanda liderlikten uzaklaþmasýna neden olduðu deðerlendirmesinde bulundu.
 
 Budama stratejisi
 
CIA'ya göre, Libya Ýslami Mücadele Örgütü'nün (LÝMÖ) lideri Ebu Leys el-Libi ve yardýmcýsýnýn Veziristan'da ABD'nin füze saldýrýsýyla öldürülmesi, örgütün El Kaide'yle yakýnlaþmasýný aksatarak olumlu sonuç verdi. Ancak, raporun hazýrlanmasýndan bir yýl sonra daðýlan örgütün lider kadrosunun çoðu El Kaide'ye katýldý.
 
Raporda yer alan bir diðer yöntem ise "budama stratejisi". CIA raporuna göre, "budama stratejisiyle" örgütlerdeki üst düzey komutanlarý öldürmek yerine, örgütteki önemli iþlevi olan orta mevkideki üyeleri öldürerek veya hükümet fonlarýndan yararlanmalarýný engelleyerek, örgüt içindeki yeteneksiz liderlerin onlarýn yerine gelmesi saðlanýyor. Bu yöntemle de, örgütleri zayýflatmak amaçlanýyor.
 
CIA'ya göre, örgütlerin liderlerini öldürmek bazý örgütlerin emir-komuta yapýsý ve haleflik planlamasýndaki eþitlikçi yapý nedeniyle istenilen etkiyi yaratamadý. Raporda, bu durumun Irak'taki El Kaide lideri el-Zerkavi'nin 2006'da ABD güçlerin tarafýndan öldürülmesinde ve Afganistan'daki kabile yapýsý nedeniyle Taliban örgütünde görüldüðü belirtildi.
 
Raporda, tutuklamanýn ise CIA açýsýndan pek de tercih edilen bir seçenek olmadýðý kaydedildi. Nelson Mandela'nýn CIA'nýn yardýmýyla tutuklanmasý ve 27 yýl hapiste tutulmasýný örnek gösteren rapor, tutuklamalarýn, liderlerinin döneceðine inanan örgütün üyeleri üzerinde kýsýtlý psikolojik etkisi olacaðýný öne sürdü.
 
7 Temmuz 2009 tarihli CIA raporunun hazýrlanmasýnýn ardýndan ABD'nin Ýnsansýz Hava Aracý (ÝHA) saldýrýlarý en yüksek seviyesine ulaþmýþtý. ÝHA saldýrýlarýyla 2009'da 471, 2010 yýlýnda 751, 2011 yýlýnda ise 363 kiþi öldürüldü.