Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn Atina ziyareti kapsamýnda Yerapetritis ve Fidan bir araya geldi.
Görüþmenin ardýndan ortak basýn açýklamasýnda konuþan Yerapetritis, ikili iliþkilere dair deðerlendirmede bulundu.
Yerapetritis, ikili iliþkilerin, siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven artýrýcý önlemler temelinde sürdürüldüðünü ve yüksek düzeyli temaslarýn da devam ettiðini belirtti.
Dýþiþleri Bakanlýðý görevini devraldýðýndan beri 16 ay geçtiðini belirten Yerapetritis, bu süreçte ikili iliþkilerde somut ilerlemeler kaydedildiðini ifade etti.
Yerapetritis, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis'in 6 kez görüþtüðünü belirterek, "Siyasal diyalog ve pozitif gündem toplantýsýnýn bir sonraki turunun 2-3 Aralýk'ta Atina'da düzenlenmesine karar verdik." dedi.
Ýki ülke arasýndaki sorunlarýn sihirli bir yöntemle bir anda çözüldüðünü iddia etmediðini kaydeden Yerapetritis, "Gerçekten geçen yýl zor zamanlar da oldu. Ancak her defasýnda gerginliði azaltacak samimi ve hýzlý bir iletiþim kuruldu." diye konuþtu.
Yerapetritis, bu durumun karþýlýklý anlayýþ saðlanmasýna yardýmcý olduðunu ifade ederek, "Amacýmýz iki halký yakýnlaþtýrmak." dedi.
Bugünkü görüþmede Türkiye ve Yunanistan arasýnda düzenlenecek 6. Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi (YDÝK) toplantýsý için hazýrlýk yapýldýðýný belirten Yerapetritis, YDÝK'in ikili iliþkilerdeki olumlu atmosferin bir adým öteye taþýnmasý için önemli olduðunu kaydetti.
Yerapetritis, iki ülke arasýndaki ticaret hacminin 2024'te önemli bir artýþ saðladýðýný aktararak, amacýn ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaþmasý olduðunu ifade etti.
Yunan Bakan, ülkesinin, Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) üyelik perspektifini, AB müktesebatý çerçevesinde desteklemeye devam edeceðini belirtti.
Görüþmede azýnlýklar konusunun da ele alýndýðýný aktaran Yerapetritis, "Azýnlýklar bizim için dostluk köprüleridir. Ülkelerimizde bulunan tüm vatandaþlarýn kanun karþýsýndaki eþitliði konusunda sorumluluklarýmýz vardýr." dedi.
Yerapetritis, Kýbrýs meselesinde Yunanistan'ýn görüþlerinin deðiþmediðini belirterek, Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarý çerçevesinde iki toplumlu ve iki bölgeli bir çözümden yana olduklarýný kaydetti.
Kýbrýs meselesi için 15 Ekim'de düzenlenen toplantýnýn, sorunlarýn çözümünde verimli bir diyalog için baþlangýç olacaðýný umduðunu söyleyen Yerapetritis, olasý bir çözümün hem vatandaþlar için refah saðlayacaðýný hem de evrensel olarak sembolik bir deðere sahip olacaðýný ifade etti.
Yerapetritis, bugünkü görüþmede Ege ve Doðu Akdeniz'de Münhasýr Ekonomik Bölge (MEB) ve kýta sahanlýðý belirlenmesine yönelik müzakere için önkoþullarýn deðerlendirilmesinin yapýldýðýný ve zor bir konuda samimi bir baþlangýç olduðunu belirtti.
Yunan Bakan iki tarafýn da mevcut olumlu iklimin sürmesine yönelik niyetini bu görüþmede bir kez daha ortaya koyduðunu ifade etti.
Görüþmede bölgesel konularýn da ele alýndýðýný belirten Yerapetritis, "Gazze'deki insani durum hakkýnda ciddi endiþe duyuyoruz, hýzlý bir þekilde daha çok insani yardýma ihtiyaç var." diye konuþtu.
Yerapetritis, Lübnan'daki durumun yeni bir insani krize neden olabileceðinden endiþe duyduklarýný kaydederek, "Bu krizin neden olabileceði, hem Türkiye hem de Yunanistan'ýn karþý karþýya kaldýðý göç sorunu gibi tehlikeleri görmezden gelemeyiz." ifadesini kullandý.
Türkiye ve Yunanistan'ýn terörle mücadele konusundaki temel görüþü paylaþtýðýný belirten Yerapetritis, her iki ülkenin genel olarak iþbirliðini derinleþtirmek adýna attýðý adýmlardan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
Yerapetritis, sözlerini "Var olmaya devam eden zorluklarýn farkýndayýz. Çözümleri kolayca bulamadýðýmýzda bile halklarýmýz ve gelecek nesiller karþýsýndaki tarihi sorumluluk bilinciyle müzakere ediyoruz. Çok sayýda krizin var olduðu böylesi bir dönemde, barýþa, uluslararasý hukukun korunmasýna, istikrara ve halklarýn refahýna katkýda bulunma sorumluluk bilincini taþýyoruz." diyerek tamamladý.