Son 2 yılın en büyük İHA saldırısı! Moskova'da yer her savaş alanına döndü
ABONE OL

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Moskova üzerinde 190'dan fazla Ukrayna İHA'sının hava savunma sistemlerince vurulduğunu belirtti.

İHA parçalarının düştüğü yerde gerekli çalışmaların yapıldığını aktaran Sobyanin, hava savunma sistemlerinin çalışmaya devam ettiğini ifade etti.

Sobyanin ayrıca Moskova'nın en büyük pazarlarından biri olan Sadovod alışveriş merkezinin bulunduğu alanda da saldırılar nedeniyle hasar meydana geldiğini belirterek "Herhangi bir yaralanma olmadı, acil servis ekipleri enkaz alanında çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAN MOSKOVA'YA SON İKİ YILIN EN BÜYÜK DRON SALDIRISI

Ukrayna, en az 194 dron ile Rusya'nın başkenti Moskova'ya son iki yılın en büyük dron saldırısını düzenledi.

MOSKOVA PETROL RAFİNERİSİ İHA'LARLA VURULDU

Sobyanin, daha önce yaptığı açıklamada, Rus hava savunma sistemlerinin Moskova'ya yönelik saldırıları püskürtmeye devam etmesine rağmen birkaç İHA'nın Moskova Petrol Rafinerisi'ne ulaşmayı başardığını aktarmış, olayın ardından oluşacak olumsuz etkileri azaltmak için bütün önlemlerin alındığını ifade etmişti.

Saldırılar sonucunda Moskova'nın çevre yolunun bazı kısımları kapatılırken sürücülere alternatif yollar öneriliyor.

Ukrayna İHA'larının saldırılarının bu yıl Moskova ve çevresine yönelik en yoğun saldırılarından biri olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, Moskova bölgesinde de İHA saldırılarında bazı evlerin zarar gördüğünü ve önlemler alındığını bildirdi.

Moskova Petrol Rafinerisi'nin ve Sadovod alışveriş merkezinin bulunduğu yerlerde şehrin üstünü kaplayacak şekilde yoğun dumanlar çıktığı ve rafineride yangının sürdüğü görüldü.

Sosyal medyada Moskova'daki bazı konutlara İHA'ların isabet ettiği görüntüler ve rafinerideki çıkan yangın görüntüleri de yer aldı.

MOSKOVA'DAKİ HAVALİMANLARINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansından (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, Moskova'daki Şeremetyevo, Vnukovo, Domodedovo ve Jukovski havalimanlarının geçici olarak uçuş kabul etmediği ve uçuş göndermediği bildirildi.

Moskova bölgesindeki sivil havacılık faaliyetlerinin özel kontrol altında tutulduğuna işaret edilen açıklamada, kısıtlamaların uçuş güvenliğinin sağlanması amacıyla uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, yolculara destek için havalimanlarında ek personel görevlendirildiği, terminal hizmetlerinin güçlendirilmiş çalışma düzenine geçtiği ve terminallerdeki durumun sakin seyrettiği aktarıldı.

Rusya'nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot'tan yapılan başka bir açıklamada, uçuşun iptal edilmesi halinde yolcuların havalimanına gelmemesi, bilet iadesi veya değişiklik işlemlerini Aeroflot'un internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden uzaktan yapılması gerektiğini duyurdu.

"AKARYAKIT TEDARİKİNDE SORUN YOK"

Rusya'nın başkenti Moskova'da akaryakıt tedarikinin normal şekilde sürdüğü, kentteki tüm akaryakıt istasyonlarının faal olduğu bildirildi.

Moskova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, başkentteki akaryakıt tedarikine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "Gelen sorular nedeniyle Moskova şehir hizmetleri birimi, Moskova'ya akaryakıt ürünleri tedarikinin ve şehirdeki tüm akaryakıt istasyonlarının çalışmalarının normal şekilde sürdüğünü bildirmektedir." ifadesi kullanıldı.

MOSKOVA HAVALİMANLARINDAKİ İPTALLERİN YAKLAŞIK 8 BİN YOLCUYU ETKİLEDİĞİ BİLDİRİLDİ

Rusya Tur Operatörleri Birliğinden yapılan açıklamada, Moskova havalimanlarında uçuş iptalleri ve gecikmeler nedeniyle oluşan duruma ilişkin bilgi verildi.

İlk değerlendirmelere göre durumun yaklaşık 8 bin yolcuyu etkilediği belirtilen açıklamada, bu yolcuların Moskova'dan yurt dışına gitmesi veya Rusya'ya dönmesi gereken yolcular olduğu ifade edildi.

Açıklamada, tur operatörlerinin iptal edilen uçuşlardaki müşterileri için biletleri yeniden düzenlediği, Rusya'dan uçuşların iptal edilmesi veya gecikmesi nedeniyle yurt dışında kalmak zorunda kalan turistlerin durumunun da yakından takip edildiği belirtildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Ukrayna'nın insansız hava araçlarıyla (İHA) başkente yoğun saldırı düzenlediğini, hava savunma sistemlerinin Moskova üzerinde 190'dan fazla İHA'yı düşürdüğünü açıklamıştı.

Moskova havalimanlarında bugün saldırı nedeniyle yaklaşık 120 uçuş iptal edilirken, 160'tan fazla uçuş da rötarlı gerçekleştirildi.

RUSYA: KİEV'İN SALDIRILARINA KARŞI UKRAYNA'DAKİ ASKERİ HEDEFLERİ VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın başkenti Kazan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun başkent Moskova'ya gece insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıyı değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce Rus ordusuna Ukrayna'daki askeri tesislere sistematik olarak saldırılar düzenleme talimatı verdiğine dikkati çeken Lavrov, "Bu hedef, Devlet Başkanı tarafından belirlendi. Silahlı kuvvetlerimiz bunu yerine getiriyor ve yapmaya devam edecek." dedi.

Bakan Lavrov, Ukrayna'nın saldırılarına karşı sözlerin yerine gerçek adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Ukrayna'nın İHA'larla başkente yoğun saldırı düzenlediğini, hava savunma sistemlerinin Moskova üzerinde 190'dan fazla İHA'yı düşürdüğünü açıklamıştı.

Saldırılar sırasında bazı İHA'ların Moskova Petrol Rafinerisi'ne ulaşarak hasara yol açmış, Moskova bölgesinde ise 17 kişi yaralanmıştı.

ROSATOM: UKRAYNA SALDIRISINDA ZAPORİJYA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ ÇALIŞANI ÖLDÜ

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 17 Haziran'da santralin bulunduğu Energodar'a İHA saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti.

Saldırıda, Zaporijya Nükleer Güç Santrali çalışanı bir kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Likhachev, bir kişinin de yaralandığını dile getirdi.

Söz konusu personelin, Avrupa'nın en büyük nükleer santralindeki ekipmanların güvenli çalışması açısından önemli olduğunu vurgulayan Likhachev, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Zaporijya Nükleer Güç Santrali çalışanlarını hedefli ve sistematik şekilde öldürmeye başladı." ifadesini kullandı.

Zaporijya Nükleer Santrali, "Avrupa'nın en büyük nükleer santrali" konumunda bulunuyor.

Rus ordusu, Ukrayna'daki savaşın başlamasından sonra Mart 2022'de santralin kontrolünü ele geçirmişti.

17 KİŞİ YARALANDI

Ukrayna'nın Rusya'nın başkenti Moskova'ya yönelik en az 194 dron ile düzenlediği son iki yılın en büyük dron saldırısının bilançosuna ilişkin açıklama geldi. Moskova Bölge Valisi Andrei Vorobyov, saldırıda 17 kişinin yaralandığını açıkladı.

Moskova Petrol Rafinerisi'nin vurulmasının ardından tesiste çıkan yangın nedeniyle yoğun dumanın gökyüzünü kapladığı saldırı sonrasında yetkililer, saldırının etkili olduğu bölgelerde yaşayanlara evlerinin pencerelerini kapalı tutmaları çağrısında bulundu. Çocuk ve yaşlıların bulunduğu ailelerin ise bu bölgeleri tahliye edilmesi istendi.

Saldırı sonrasında Moskova'daki tüm büyük havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durdurulmuştu.

Öte yandan Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, hava savunma sistemlerinin başkente yönelen en az 194 dronu düşürdüğünü açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saldırısının Rusya'nın geniş bir bölümünü hedef alan daha kapsamlı bir Ukrayna operasyonunun parçası olduğunu belirterek, hava savunma sistemlerinin Azak Denizi üzerindekiler de dahil olmak üzere en az 555 insansız hava aracını (İHA) engellediğini duyurmuştu.

Moskova Petrol Rafinerisi geçtiğimiz salı günü Ukrayna tarafından bir kez daha vurulmuş ve zarar görmüştü.

  • Moskova saldırı
  • Ukrayna İHA
  • Rusya saldırı