Son dakika... BM: En az 1932 sivil öldürüldü
ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 49. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

05:29 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında, her iki tarafta da ihlallerin meydana geldiğini ancak Moskova'nın ihlallerinin nitelik ve boyut olarak çok daha büyük olduğunu vurguladı.

03:12 Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini bildirdi.

01:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır." dedi.

23:25 Ukrayna makamları Neptun füzesiyle Karadeniz'de Rusya'ya ait Moskova adlı kruvazör gemisini vurdukları, şu anda geminin yandığını duyurdu.

21:28 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ilave silah ve savunma yardımı yapacaklarını duyurdu.

20:54 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya topraklarında Ukrayna'nın sabotaj ve saldırı girişimleri olduğunu öne sürerek, "Sabotajlar devam ederse Kiev de dahil olmak üzere Rus ordusunun şimdiye kadar uzak durduğu karar alma merkezleri vurulacak" dedi.

21:21 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'da şu an ateşkesin mümkün görünmediğini söyledi.

20:01 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine saldırıların durdurulması çağrısı yaptı.

19:48 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna topraklarında silah taşıyan ABD ve NATO araçlarını "meşru askeri hedefler" olarak gördüklerini söyledi.

19:47 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, tüm dünyayı saldırganlığa karşı birlik olma ve Ukrayna'ya yardım etme çağrısında bulundu.

19:42 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın 1,7 milyar kişiyi etkilediği ve gıda, enerji ve finans sistemlerinde kesintiler yarattığı uyarısında bulundu.

19:30 Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, Ukrayna'da en az 1932 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 589 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 656 bin 509 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

18:47 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesine yardımcı olmasını umduğunu, Rusya'ya yönelik yaptırımları baltalayanlara ise kayıtsız kalmayacaklarını ifade etti.

18:37 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ukrayna-Rusya savaşına dair, "Rusya'yı insanlık adına tekrardan diyaloğa dönmeye çağırıyorum." dedi.

14:55 Zelenski, diğer ülkelere saldırmadan önce Avrupa'nın Rusya'ya karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

14:40 Rusya Parlamento Sözcüsü Valentina Matviyenko Moskova'nın ülkeden ayrılan yabancı şirketleri kamulaştırma gibi bir planı bulunmadığını söyledi.

14:35 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptırımlar nedeniyle Batılı ülkelerde enflasyonun hızla arttığına işaret ederek, "Rusya da sorunlar yaşıyor ancak mevcut durum aynı zamanda yeni fırsat pencereleri açıyor." dedi.

Putin, hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantıda, ülke ekonomisindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Batılı ülkelerin yaptırımlar nedeniyle kendilerine de zarar verdiğini belirten Putin, "Bazı Batılı ülkelerin Rus enerji kaynakları da dahil olmak iş birliği yapmayı reddetmesi, milyonlarca Avrupalıyı vurdu, enerji krizini tetikledi ve ABD'yi de etkiliyor. Fiyatlar her yerde yükseliyor, enflasyon fırlıyor, bu ülkeler için bu durumun eşi veya benzeri yok." ifadelerini kullandı.

13:15 Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski: Rusya Ukrayna'da fosfor bombası kullanıyor.

11:32 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 19 bin 800 asker, 158 uçak, 143 helikopter ve 739 tankını kaybettiği bildirildi.

11:25 Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Teşkilatı (DPSU), liman kenti Odessa'da Rus bandıralı 10 gemiye el koyduklarını açıkladı.

11:21 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Mariupol'de 1026 Ukrayna askerinin silah bırakarak teslim olduğunu ileri sürdü.

10:51 Ukrayna askerleri, Rusya ordusuna ait bir tankı hedef aldı. Tank, isabetli atışla imha edildi.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

10:45 Ukraynalı siviller, Ukrayna-Rusya arasında Kiev çevresinde yaşanan çatışmalarda imha edilen Rus tanklarının yanına gelerek "zafer" pozu verdi.

10:42 Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya liderleri Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşmek üzere Kiev'e gidiyor.

09:17 Çin, Rusya ve savaştan zarar gören Ukrayna ile birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yuan cinsinden ticaretini artırdı ve iki ülkeyle ekonomik işbirliğinin normal kalacağını açıkladı.

03:48 Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanlığını yürüten Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin AfB ile iletişim kurmak istediğini duyurdu.

02:46 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri için "soykırım" ifadesini kasıtlı olarak kullandığını belirterek, "Putin'in Ukraynalı olma fikrini silmeye çalıştığı daha da belirginleşiyor." dedi.

02:34 Kiev Bölge Polis Müdürü Andrey Nebitov, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev bölgesinde ölen sivillerin sayısının 720'yi geçtiğini, 200'den fazla sivilin ise kayıp olduğunu açıkladı.

02:28 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınan ve bugün gözaltına alınan ana muhalefet partisi lideri Viktor Medvedçuk'u, Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişmeyi önerdi.

00:20 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'nın silah ve mühimmat ihtiyacının kısa ve uzun dönemde karşılanması konusundaki hazırlıklar için ABD'nin önde gelen 8 savunma şirketi ile toplantı yapacak.

00:01 ABD Başkanı Joe Biden, ülkesindeki yüksek enflasyonun nedeninin Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "soykırım" yaptığını belirtti.

00:00 Ukrayna Başsavcılığı, Fransa'dan özel bir ekibin Rusya'nın Ukrayna'da "savaş suçu" işlediğine dair kanıtları toplamak üzere Ukrayna'ya geldiğini duyurdu.

23:55 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da savaşın başından bu yana tehlikeli bölgelerden 765 binden fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

23:50 Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, "Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarına rağmen Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlı ve tutumunu değiştirmedi" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarına rağmen Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlı ve tutumunu değiştirmedi. Tek fark, İstanbul Bildirisi'nde yer almayan ve müzakere sürecinin mevcut durumunun yanlış yorumlanmasına yol açabilecek ek konuları dikkate almamamızdır" dedi.

Putin, İstanbul'da Rusya-Ukrayna müzakere heyetinin bazı konularda vardığı anlaşmaların çıkmaza girdiğini belirtmiş, "Kiev, tarafların İstanbul'daki görüşmelerinde varılan anlaşmalardan uzaklaştı ve müzakereler çıkmaza girdi" demişti. Lavrov ise, Ukrayna'nın müzakerelerde kendi sundukları tekliflerden çekildiklerini ifade etmiş, Ukrayna'nın provokasyon yapmaya başladığını iddia etmişti.

23:45 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Biden'ı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaptığı ziyaret hakkında bilgilendirdi.