Soykýrým destekçisi Biden'a Berlin'de protesto
ABONE OL

Filistin'i destekleyen gruplar tarafýndan "Joe Biden hoþ gelmedi" sloganýyla düzenlenen yürüyüþe yaklaþýk 1000 gösterici katýldý.

Alexander Meydaný'nda toplanan göstericiler, daha sonra Filistin bayraklarýyla Unter den Linden metro istasyonuna kadar yürüdü.

"Berlin'de, Gazze ve Lübnan için, soykýrýmcý Biden hoþ gelmedin", "Bugün kimse ben bilmiyordum diyemez", "Çocuklarýmýz öldürüldüðünde biz susamayýz", "ABD 1 numaralý terörist" ve "Joe Biden bu senin soykýrýmýn" yazýlý pankartlar ve dövizler taþýyan göstericiler, "Berlin'den Gazze'ye intifada", "Katliamý durdurun, þimdi", "Gazze'ye özgürlük", "Terörist Biden" ve "Çocuk katili Ýsrail" sloganlarý attý.

Bu arada, yürüyüþ güzergahýnda toplanan Ýsrail yanlýsý bir grup, Ýsrail bayraklarý açarak yürüyüþü provoke etmeye çalýþtý. Polis Filistin'e destek eylemine katýlanlar ile provokasyon yapanlar arasýna girerek gerilimin artmasýný önledi.

Geniþ güvenlik önlemleri alan polis gösteride en az 4 kiþiyi gözaltýna aldý.

Öte yandan Berlin Ana Tren Garý önündeki meydanda çeþitli sivil toplum örgütlerinin çaðrýsýyla "Filistin ve Ýsrail'de adil bir barýþ için" sloganýyla bir gösteri düzenlendi.

Gösteride yapýlan konuþmalarda Filistin, Ýsrail ve Lübnan'daki duruma dikkat çekildi ve Alman hükümetinin Ýsrail'e askeri, siyasi ve diplomatik destek vermesi eleþtirildi.

Göstericiler, Alman hükümetine Orta Doðu'da tüm sivil halkýn korunmasý, ateþkesin saðlanmasý ve bölgeye silah ihracatýnýn durdurulmasý için çaðrýda bulundu.

"Ateþkes þimdi" sloganlarý atan göstericiler "Gazze, Batý Þeria, Lübnan'da katliamý durdurun", "Joe Biden ve Olaf Scholz savaþ suçlularýna silah vermeyin" ve "Gazze'de uluslararasý insancýl hukuka riayet edilsin" yazýlý dövizler taþýndý.

Eyleme katýlan ve soyadýný vermek istemeyen Uwe adlý gösterici, Ýsrail'in hala binlerce insaný öldürüyor olmasýný tahammül edilemez bulduðunu belirterek "Kendisini savunmanýn doðru yolunun bu olduðunu düþünmüyorum. Masum insanlarýn öldüðü açýk." deðerlendirmesini yaptý.

Almanya'nýn Ýsrail'e silah saðlamaya devam etmesine de tepki gösteren Uwe, "Çünkü bunu doðru bulmuyorum. Binlerce insaný öldürmeye devam eden bir rejimin, yani bir hükümetin Almanya tarafýndan Alman silahlarýyla desteklenmeye devam etmesi olamaz. Bu, Ýsrail'deki kurbanlarla dayanýþma içinde olunmadýðý anlamýna gelmiyor. Ama ayný zamanda faillere yardým edemezsiniz." diye konuþtu.

Dave Gardner adlý baþka gösterici de Filistinlilere büyük adaletsizlik yapýldýðýný ifade ederek, "Almanya'da gerçekten çifte standartta bulunan nüfuzlu kiþilerden oluþan üst sýnýfýn tutumunu görüyoruz. Bir yandan Ýsrail kayýtsýz þartsýz destekleniyor, diðer taraftan Filistinlilere dayanýþma göstermek için yapýlan her türlü giriþim tahkir ediliyor, antisemit olarak görülüyor. Bunu reddediyorum." dedi.

  • ABD Baþkaný Joe Biden
  • Berlin protestosu
  • Almanya ziyareti