Soykýrým destekçisi Biden'dan Ýsrail'e uyarý: Farklý alternatifleri düþünün
ABONE OL

ABD Baþkaný Biden, Beyaz Saray basýn brifinglerinin yapýldýðý alana sürpriz þekilde gelerek gündeme dair sorularý yanýtladý.

Biden, Ýsrail'in Ýran'a nasýl karþýlýk vereceðiyle ilgili sorulara, "Ýsrailliler (Ýran'a) saldýrý anlamýnda ne yapacaklarýna henüz karar vermediler, görüþmeler sürüyor. Eðer onlarýn yerinde olsam petrol sahalarýndan farklý alternatifleri düþünürdüm." yanýtýný verdi.

Ýsrail'in Orta Doðu'da ABD'nin önerilerini göz ardý ederek seçimlere müdahale giriþiminde bulunup bulunmadýðý yönündeki soruya Biden, "Hiçbir yönetim Ýsrail'e benden daha fazla yardým etmedi. Bence o (Netanyahu) bunu hatýrlamalý. Seçimleri etkilemeye çalýþýyor mu, bilmiyorum, fakat bunu beklemiyorum." þeklinde yanýt verdi.

Ýsrailli muhataplarýyla sürekli irtibat halinde olduklarýný kaydeden Biden, Ýsrail'in Ýran'a yönelik olasý saldýrýsýna iliþkin, "Hemen bir karar vermeyecekler dolayýsýyla bekleyip göreceðiz." dedi.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ateþkes teklifinin önemli bir adým olduðunu ve bu planýn geniþ destek topladýðýný söyleyen Biden, bu planýn neden bir sonuca ulaþmadýðýna iliþkin bir yorum yapmadý.

Biden, Ýsrail'in bölgedeki tehditlere karþý kendini savunma hakký olduðunu anlatarak, buna karþýlýk Ýsrail ordusunun saldýrýlarýnda sivilleri hedef almamaya dikkat etmesi gerektiðini ifade etti.

- "SEÇÝMLERÝN ADÝL OLACAÐINDAN EMÝNÝM AMA BARIÞÇIL OLUP OLMAYACAÐINI BÝLMÝYORUM"

Joe Biden, yaklaþan baþkanlýk seçimiyle ilgili sorularý da yanýtladý.

"Seçimlerin serbest ve adil olacaðýndan eminim ama barýþçýl olup olmayacaðýný bilmiyorum. (Donald) Trump'ýn seçim sonuçlarýndan hoþlanmadýðýný söylediði geçen sefer süreç çok tehlikeliydi." diyen Biden, Cumhuriyetçi bazý isimlerin seçim sonuçlarýný kabul etmeyebileceklerine iliþkin açýklamalarýný tehlikeli bulduðunu vurguladý.