Soykýrýmcý Ýsrail 376 gündür saldýrýyor! Gazze'de þehit sayýsý 42 bin 409'a çýktý
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 376. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN 376 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜÐÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BÝN 409'A ÇIKTI

Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý son 24 saatte 65 artarak 42 bin 409'a yükseldi.

Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne 376 gündür sürdürdüðü saldýrýlara iliþkin bilgi verildi.

Ýsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerinde gerçekleþtirdiði saldýrýlarda 65 kiþinin þehit olduðu, 140 kiþinin yaralandýðý belirtildi.

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsýnýn 42 bin 409'a, yaralý sayýsýnýn da 99 bin 153'e yükseldiði kaydedildi.

Açýklamada ayrýca hâlâ enkaz altýnda ve yol kenarlarýnda ölülerin bulunduðu ancak Ýsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle saðlýk ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaþamadýðý yinelendi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

15:10 Endonezya'da 20 Ekim'de görevi devretmeye hazýrlanan Devlet Baþkaný Joko Widodo, Ýsrail'in Gazze, Lübnan ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldýrýlarýný þiddetle kýnadý.

14:34 Ýsrail yönetimi, ABD yönetiminden gelen baský sonrasý Gazze Þeridi'nin kuzeyine yalnýzca 50 týr insani yardýmýn giriþine izin verdiðini duyurdu

12:17 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý son 24 saatte 65 artarak 42 bin 409'a yükseldi.

11:48 New York Times (NYT) gazetesi, Ýsrail'in soykýrým uyguladýðý; Gazze'de çalýþan 65 gönüllü saðlýk çalýþanýnýn yaþadýðý "dehþeti" aktaran haberine yönelik eleþtirilerin "temelsiz" olduðunu belirterek anlatýlar ve görüntülerin, fotoðraf ve video kanýtlarýyla doðrulandýðýný bildirdi.

11:26 Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi, Birleþmiþ Milletlere (BM) Ýsrail'in cinayetlerini durdurma ve insani yardýmlarýn Gazze ve Lübnan'a ulaþmasýný saðlamak için sahip olduklarý tüm imkanlarý kullanma çaðrýsý yaptý.

11:04 Birleþmiþ Milletlerin (BM) Barýþçýl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüðü Haklarý Özel Raportörü Gina Romero, Avrupa ülkelerinde 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen Filistin yanlýsý gösterilerin engellendiðini ya da kýsýtlandýðýný ifade ederek Ýsrail'e destek verilen eylemlere ise böyle yaklaþýlmadýðýný belirtti.

11:02 Birleþmiþ Milletler (BM) Gýda ve Tarým Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardýmcýsý Beth Bechdol, 2023'te dünyada yaklaþýk 733 milyon kiþinin açlýk çektiðini ve Gazze Þeridi'ndeki gýda güvensizliðinin kendi raporlarýndaki en ciddi gýda krizi olduðunu belirtti.

10:59 Amerikan-Ýslam Ýliþkileri Konseyi (CAIR), Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýnda bir ABD'linin aile üyelerinin de öldürüldüðü gerekçesiyle Washington'u Ýsrail'in Cibaliye Mülteci Kampý'na yönelik saldýrýlarýný durdurmak için baský yapmaya çaðýrdý.

10:35 ABD'li Senatör Bernie Sanders, Ýsrail'in açýkça uluslararasý hukuku ihlal ettiðini belirterek, "Baþkan (Joe) Biden hemen þimdi harekete geçmeli" ifadesini kullandý.

09:46 Avustralya Dýþiþleri Bakaný Penny Wong, Ýsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnda "masum sivilleri öldürmesini" kýnayarak, insani yardýmlarýn bölgeye geçiþine izin verilmesi çaðrýsýnda bulundu.

09:36 Gazze'deki hükümet, Ýsrail ordusunun yoðun saldýrý ve ablukasý altýndaki Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki saðlýk sistemini kurtarmak için acilen gerçek anlamda güvenli bir koridor açýlmasý talebinde bulundu.

07:56 Ýsrail'in, Gazze kent merkezinde yerinden edilmiþ ailelerin sýðýndýðý bir evi bombalamasý sonucu ilk belirlemelere göre 5 kiþi þehit oldu, 8 kiþi yaralandý.

02:00 Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Gazze Þeridi'nin kuzeyinde yaþananlarýn, Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyini bölme ve sakinlerini göçe zorlama planýnýn baþladýðýný doðrulayan "tam bir soykýrým" olduðunu söyledi.

01:14 Tunus'ta, Ýsrail'in saldýrýlarýna maruz kalan Lübnan ve Filistin halkýyla dayanýþma için düzenlenen gösteride Ýsrail bayraðý yakýldý.

00:00 Ýsrail'in bir yýlý aþkýn süredir saldýrýlarýný sürdürdüðü, abluka altýndaki Gazze'de bombardýmanlarda ve açlýktan ölen on binlerce Filistinliye, son çadýr kampa düzenlenen saldýrýda yanarak can veren 4 kiþi de eklendi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 344 Filistinli öldü, 99 bin 13 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 755 Filistinli hayatýný kaybetti.