Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 414. gününde sürüyor.
FÝLÝSTÝNLÝ UZMANDAN "ÝSRAÝL'ÝN BATI ÞERÝA'YI ÝLHAK ÝÇÝN TRUMP'I BEKLEDÝÐÝ" DEÐERLENDÝRMESÝ
Filistinli siyaset ve yerleþim politikalarý uzmaný Cad Ýshak, Ýsrail'in iþgal altýndaki Batý Þeria'yý "küçük bölgelere ayýrma planýný" uyguladýðýný ve tamamýný ya da büyük bir kýsmýný ilhak etmek için ABD'de seçimleri kazanan Donald Trump'ý beklediðini söyledi.
Kudüs Uygulamalý Araþtýrmalar Enstitüsü (ARIJ) Müdürü Cad Ýshak, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in Batý Þeria'da çatýþmayý yönetmek deðil, tamamen bitirmek için bir plan uyguladýðýný ve "C Bölgesi"nin yüzde 80'ini, Batý Þeria'nýn ise toplamda yüzde 61'ini kontrol ettiðini belirtti.
Söz konusu planýn, aþýrý saðcý dini partiler tarafýndan hazýrlandýðýný ve bu partilerin 2022'nin sonlarýnda Binyamin Netanyahu liderliðinde kurulan hükümetin koalisyon anlaþmalarýnda yer aldýðýný aktaran Ýshak, Batý Þeria'nýn ilk planýnýn, aþýrý saðcý Maliye Bakaný Bezalel Smotrich ve Filistin karþýtlýðýyla öne çýkan Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir ile Baþbakan Netanyahu arasýnda yapýlan anlaþmalara dayandýðýný dile getirdi.
Smotrich'in planý kapsamýnda Filistinlilere üç seçenek sunulduðunu aktaran Ýshak, bunlarýn 'Ýsrail'e boyun eðmeleri, bölgeyi terk etmeleri (ki bu konuda Ýsrail, Filistinlilere yardýmcý olacaðýný vadediyor) ve direnmeleri durumunda katledilmeleri' olduðunu ifade etti.
- "BATI ÞERÝA'NIN ÝLHAK YILI"
Smotrich'in 2025'in "karar yýlý" olacaðýný ve Batý Þeria'nýn Ýsrail'e ilhak edileceðini duyurmasýna ve "Batý Þeria'daki yerleþimin genetik yapýsýný deðiþtireceði" tehdidine deðinen Ýshak, Netanyahu'nun bu açýklamadan önce Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu'nda konuþtuðunu ve Batý Þeria haritasýnýn yer almadýðý bir harita gösterdiðini, tüm tarihi Filistin'i "Ýsrail topraðý" olarak sunduðunu da vurguladý.
Ýsrail, Batý Þeria'daki Filistin halkýnýn yüzde 92'sini A ve B bölgelerine yerleþtirdi, geri kalan C bölgesi ise yüzde 61'lik bir alanla Ýsrail'in kontrolü altýna girdi ve burada tam kontrol saðlamak için adýmlar atýlmaya baþlandý." diyen Ýshak, sözlerini þöyle sürdürdü:
"1995 yýlýna ait "Oslo 2" anlaþmasýna göre Batý Þeria topraklarý 3 bölgeye ayrýldý. A bölgesi tamamen Filistin kontrolünde. "B" bölgesi Ýsrail'in güvenlik kontrolü altýnda ve sivil ve idari olarak Filistin kontrolünde.
C bölgesi ise tamamen Ýsrail'in sivil, idari ve güvenlik kontrolü altýnda, 2002'de Batý Þeria'nýn yeniden iþgal edilmesinin ardýndan Filistin yönetiminin bu bölgelerde fiili olarak kontrolü kalmadý. C bölgesinin yüzde 80'inden fazlasý Ýsrail'in kontrolü altýnda, bunlar arasýnda daha önce doðal koruma alaný olarak sýnýflandýrýlan ve bu statüsü kaldýrýlarak C bölgesine dönüþtürülen yüzde 3'lük alan da var ve (Ýsrailliler) bu bölgede binalarýn yýkýlmasýna dair emirler vermeye baþladýlar."
- "BATI ÞERÝA'YI ÝLHAK PLANI SAVAÞ ÝLANIDIR"
Ýsrail'in "ilhak planýný" "Filistin davasýný ortadan kaldýrmayý amaçlayan bir savaþ ilaný" olarak tanýmlayan Ýshak, "Bu bir savaþ suçu, çünkü Uluslararasý Adalet ve Ceza Mahkemeleri, yerleþimlerin yasa dýþý olduðunu açýkladý. 19 Temmuz'da Uluslararasý Adalet Divaný, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkýna sahip olduðunu ve iþgal altýndaki topraklarda bulunan Ýsrail yerleþimlerinin boþaltýlmasý gerektiðini bildirdi" dedi.
Ýshak, mevcut Ýsrail hükümetinin "Filistin meselesini ortadan kaldýrmaya ve Filistin kentlerini topraksýz sakinlerin yaþadýðý küçük yerleþim bölgelerine dönüþtürmeye çalýþmaya devam edeceðini ve gelecekte Filistinlilere dayatýlacak þeyin de bu olacaðýný" ifade etti.
Ýsrail'in aþýrý saðcý Maliye Bakaný Bezalel Smotrich 11 Kasým'da, liderliðini yaptýðý aþýrý saðcý Dini Siyonizm Partisinin grup toplantýsýnda, Ýsrail'in iþgal altýndaki Batý Þeria'yý ilhak etmesinin zamanýnýn geldiðini öne sürerek, ilgili kurumlara ilhak planý için gerekli altyapý çalýþmalarýný baþlatmalarý talimatýný verdiðini ve 2025'in Batý Þeria'nýn "ilhak edilmesi yýlý" olacaðýný da savunmuþtu.
Netanyahu'nun Trump'ýn zaferini beklediðini belirten Ýshak, çünkü "Trump'ýn, ABD yönetimlerinin Filistinlilere gönderdiði mektuplarda yer alan Kudüs'ün tarihi statüsünde herhangi bir deðiþiklik yapýlmayacaðýna dair taahhütleri ilga eden kiþi olduðunu hatýrlattý.
Trump'ýn "bu taahhütleri göz ardý ettiðini ve Kudüs'ü 2017'de Ýsrail'in ebedi baþkenti ilan ederek, Kudüs'ün ilhakýný duyurduðunu ve Doðu Kudüs'teki konsolosluðu iptal ederek, burayý ABD'nin Ýsrail'deki büyükelçiliðine dönüþtürdüðünü aktaran Ýshak, Filistinlilerin Batý Þeria'da bölünmüþ ve izole edilmiþ topluluklar halinde kaldýðýna iþaret ederek, Netanyahu'nun Trump'tan Batý Þeria'nýn ilhakýný kabul etmesini veya geniþ bölgelerini ilhak etmeyi isteyeceðini söyledi.
Ýshak, "Ýsrail, iþgal altýndaki Batý Þeria'yý 'küçük bölgelere ayýrma planýný' uyguluyor. Tamamýný ya da büyük bir kýsmýný ilhak etmek için ABD'nin seçilmiþ Baþkaný Donald Trump'ý bekliyor."deðerlendirmesinde bulundu.
Gazze konusunda ise Ýshak, Trump'ýn damadý Jared Kushner'in "Gazze sahili çok iyi bir plaj olarak kabul ediliyor." derken söylediði þeyi destekleyebileceðini ve Ýsrail'in burayý ele geçirmesini destekleyebileceðini kaydetti.
Kudüs Uygulamalý Araþtýrmalar Enstitüsü Müdürü Cad Ýshak, "Gazze'de gasbedilmiþ bölgeleri yeniden tesis etmek ve Gazze'yi Ýsrail'in yararýna bir turizm beldesine dönüþtürmek istiyorlar. Netanyahu'nun Trump'la anlaþarak aradýðý þey bu." dedi.
"Netanyahu ve Trump'ý "umursamaz" olarak niteleyen Ýshak, Trump'ýn "etrafýný bir grup Siyonistin çevrelediðine" dikkati çekti.
- FÝLÝSTÝN ÝÇÝN KÜRESEL BÝR HAREKET OLUÞTU
Ýshak'a göre, sorunun tek çözümü olan 1947'den bu yana Filistin halkýna vadedilen ancak gerçekleþmeyen devletin kurulmasý olduðu konusunda küresel bir fikir birliði var.
"(BMGK'nin Filistin'i iki devlete bölmek için aldýðý) 181 sayýlý Bölünme Kararý'ný imzalayan ve Ýsrail'i tanýyanlardan beklenen, Filistinlilerin kendi geleceðini tayin etme hakkýný ve 1967 sýnýrlarýnda kendi devletlerini kurma haklarýný kabul etmeleridir." ifadesini kullanan Ýshak, mevcut küresel güç dengesinin Filistinlilerin lehine olmadýðý deðerlendirmesinde bulundu.
Gençlerin, akademisyenlerin ve çok sayýda halkýn öncülük ettiði, Filistin halkýnýn kendi kaderini tayin etme hakkýný ve baðýmsýz Filistin devletinin kurulmasýný talep eden küresel bir hareket oluþtuðunu belirten Ýshak, "Filistin egemenliðinin topraklarýnýn tamamýnda ve özellikle C Bölgesi'nin tamamýnda olmasý ve gasbedilmiþ topraklarýn Filistinlilere geri verilmesi" gerektiðini vurguladý.
Filistin ile Ýsrail yönetimi arasýnda 1995'te imzalanan "Ýkinci Oslo Anlaþmasý" çerçevesinde Batý Þeria; A, B ve C bölgelerine ayrýlmýþtý.
Ýþgal altýndaki Batý Þeria'nýn yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi, idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliði" Ýsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliði" Ýsrail'e býrakýlmýþtý.
Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:
11:16 Bir yýlý aþkýn süredir þiddetli saldýrýlarý ve karadan iþgaliyle Gazze Þeridi'nde insani felakete yol açan Ýsrail, "uzun vadede kontrol uygulamaya hazýrlýk" amacýyla Gazze'yi bölmeyi, bölge halkýný tecrit ve yerinden etmeyi amaçlayan siyasetinin parçasý olarak kentleri birbirinden ayýran askeri koridorlar kurmaya devam ediyor.11:07 Filistinli siyaset ve yerleþim politikalarý uzmaný Cad Ýshak, Ýsrail'in iþgal altýndaki Batý Þeria'yý "küçük bölgelere ayýrma planýný" uyguladýðýný ve tamamýný ya da büyük bir kýsmýný ilhak etmek için ABD'de seçimleri kazanan Donald Trump'ý beklediðini söyledi.06:43 Ýsrail basýný, Gazze Þeridi ve Lübnan'ýn güneyindeki çatýþmalara katýlan en az 6 Ýsrail askerinin psikolojik problemler sebebiyle yaþamýna son verdiðini bildirdi.
04:48 Ýsrail'in Filistin'in Gazze ve Han Yunus þehirlerine yönelik son saldýrýlarýnda aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu en az 10 kiþi öldü, çok sayýda kiþi yaralandý.
01:07 Hamas, Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Ýtamar Ben-Gvir'in, Filistin topraklarýný gasbeden Ýsrailliler eþliðinde Harem-i Ýbrahim Camisi'ne baskýn düzenlemesini, "devam eden suçlar ve kutsallarý tehdit eden Yahudileþtirme projeleri çerçevesinde yapýlan ciddi bir ihlal" olarak niteledi.
00:50 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansýz hava aracýyla (ÝHA) düzenlediði saldýrýda, bir doktor ve çok sayýda hastanýn yaralandýðý bildirildi.
- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI
Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.
Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.
Ýsrail'in söz konusu tarihten bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bin 492'si çocuk, 11 bin 979'u kadýn olmak üzere 43 bin 972 Filistinli þehit oldu, 104 bin 8 kiþi yaralandý.
Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.
Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 377'si karadan iþgal sürecinde olmak üzere 800 askerinin öldüðünü duyurdu.
Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.
Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 167'si çocuk 794 Filistinli hayatýný kaybetti.