Soykýrýmcý Ýsrail itiraf etti: 7 Ekim'de Hannibal Protokolü uygulandý
ABONE OL

Ýsrailli Haaretz gazetesinin elde ettiði belge ve ordu yetkililerinin açýklamalarýna dayandýrdýðý haberine göre, Ýsrail ordusu 7 Ekim'de esir siviller ve askerleri hedef aldý.

Ýsrail ordusu iletiþim aðýnda 7 Ekim günü saat 11.22'de "Gazze'ye tek bir aracýn bile dönemeyeceði" emri verilirken, üst düzey bir ordu yetkilisi de "Hannibal Protokolü"nün uygulandýðýný doðruladý.

"Kabuslarýmýzda bile böylesine bir saldýrý için planýmýz yoktu" ifadelerini kullanan ordu yetkilisi, 7 Ekim'de kaç kiþinin kaçýrýldýðý ve Ýsrail ordu güçlerinin nerede olduðu hakkýnda kimsenin fikri olmadýðýný söyledi.

Ordu yetkilisi, uygulanan "Hannibal Protokolü"ne iliþkin "Doðrulanmýþ herhangi bir bilgi olmadan alýnan kararlarla çýlgýn bir histeri vardý." ifadelerini kullandý.

Erez (Beyt Hanun) Sýnýr Kapýsý'nda 7 Ekim sabahýnda Ýsrailli askerlerin kaçýrýldýðýnýn bildirilmesi üzerine defalarca insansýz hava aracýyla sýnýr geçiþine ve askeri noktaya saldýrý yapýlmasý talimatý verildi.

Gazetenin elde ettiði bilgilere göre, 7 Ekim sabahý "Hannibal Protokolü" Reim ve Nahal Oz askeri noktasýnda da yaþandý. Ýsrail ordusundan üst düzey bir yetkili ise "Böyle bir kararý alanlar, bölgedeki askerlerimizin vurulabileceðini biliyordu." dedi.

Ýsrail ordusu askeri noktalarda "Hannibal Protokolü" uygulanmasý emrinin yaný sýra bölgedeki Ýsrail askerleri ve esirler hakkýnda tam bir bilgi olmaksýzýn Gazze Þeridi'ne doðru havan topu saldýrýsý emri de verdi.

Ýsrail ordusundan bir kaynak ise 7 Ekim sabahý Gazze'ye giden araçlarda Ýsrailli esirlerin olabileceðinin bilindiðini belirterek, "Net bir talimat olduðunu söyleyemem ama hiçbir aracýn Gazze'ye dönmesine izin vermemenin ne demek olduðunu (Hannibal Protokolü) herkes biliyordu." diye konuþtu.

- ÝSRAÝL'ÝN KENDÝ VATANDAÞLARINI ÖLDÜRDÜÐÜ HANNÝBAL PROTOKOLÜ

Kurulduðu günden bu yana rehine krizleriyle boðuþmak zorunda kalan Ýsrail, bu durumun kendisine son derece büyük bedeller ödettiðini düþünerek 1986 yýlýnda bir protokol hazýrlamýþtý.

Rehinelerin kurtarýlma imkaný yoksa onlarý alanlarla birlikte ortadan kaldýrýlmasýný öngören Hannibal Protokolü, yaklaþýk 20 sene gizlenmiþti. 2003'te Ýsrailli doktor Avner Shiftan tarafýndan öðrenilen protokol, Haaretz gazetesi aracýlýðýyla kamuoyuna duyurulmuþtu.

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'teki saldýrýlarda sivil ölümlerin araþtýrýlmasý sýrasýnda, görgü tanýklarýnýn þahitliði ve bölgede aðýr ateþli silahlarýn kullanýlmasý üzerine Hannibal Protokolü'nün uygulandýðý iddialarý gündeme gelmiþti.

Yakýnlarýný Nova Müzik Festivali'nde kaybedenler 2 Ocak'ta Ýsrail güçlerinin "sorumluluðunun araþtýrýlmasý" hakkýnda ihmal davasý açarken, Be'eri yerleþim biriminde ölenlerin aileleri 6 Ocak'ta Genelkurmay Baþkaný Herzi Halevi'ye, olayýn kapsamlý ve þeffaf bir þekilde soruþturulmasýný isteyen bir mektup göndermiþti.

Ýsrail medyasýnda, 7 Ekim saldýrýsý sýrasýnda, Ýsrail ordusunun esirleri de öldürmeyi öngören Hannibal Protokolü'nü uyguladýðý haberleri yer almýþ, olayla ilgili soruþturma açýlmasý çaðrýlarý yapýlmýþtý.

Ýsrail ordusunun 6 Þubat'ta, orduya ait tankýn 7 Ekim günü Yahudi yerleþim birimindeki bir evi bombalamasý sonucu Ýsrailli 12 esirin ölmesiyle ilgili soruþturma baþlattýðý belirtilmiþti.