Soykýrýmcý Ýsrail kana doymuyor! Gazze'de þehit sayýsý 42 bini geçti
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 369. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN 369 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜÐÜ GAZZE'DE ÞEHÝT SAYISI 42 BÝNÝ GEÇTÝ

Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý son 24 saatte 45 artarak, 42 bin 10'a çýktý.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Ýsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerinde gerçekleþtirdiði "3 katliamda" 45 kiþinin þehit olduðu, 130 kiþinin yaralandýðý belirtildi.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsýnýn 42 bin 10'a, yaralý sayýsýnýn 97 bin 720'ye yükseldiði kaydedildi.

Açýklamada ayrýca hâlâ enkaz altýnda ve yol kenarlarýnda ölülerin bulunduðu ancak Ýsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle saðlýk ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaþamadýðý yinelendi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

17:51 Gazze hükümeti, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyinde son 5 günde düzenlediði saldýrýlarda 125 Filistinliyi öldürdüðünü bildirdi.

17:41 Hamas ve El Fetih heyetleri, Mýsýr'ýn baþkenti Kahire'de Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarý ve ulusal birlik çabalarýný ele aldýlar.

17:41 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de hastane bahçesinde yerinden edilenlere ait çadýrlarý bombalamasý sonucu 16 sivil hayatýný kaybetti.

15:51 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldýðý bir okulu ve sivilleri hedef alan saldýrýlarýnda 13 Filistinli þehit oldu.

14:13 Ýspanya'da muhalefetteki sol görüþlü Podemos partisinin lideri Ione Belarra, sol koalisyon hükümetinden Ýsrail ile iliþkilerini kesmesini talep etti.

13:52 Birleþmiþ Milletler Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý (UNRWA), Ýsrail ordusunun tahliye çaðrýsý yaparak kara saldýrýsý düzenlediði Gazze Þeridi'nin kuzeyinde, yerinden edilen Filistinlilerin sýðýndýðý 7 okulun boþaltýldýðýný duyurdu.

12:58 Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Filistinliler, Ýsrail ordusunun tahliye tehditlerine ve 6 Ekim'den bu yana sürdürdüðü kara saldýrýlarýna raðmen yaþadýklarý yerleri terk etmeyeceklerini belirtiyor.

12:23 Dünya Müslüman Alimler Birliði Genel Baþkaný Ali Muhyiddin el-Karadaði, Ýslam dünyasýnýn Filistin meselesinde üçe bölündüðünü söyledi.

12:19 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ile ABD Baþkaný Joe Biden'ýn Tel Aviv'in Ýran'a vereceði karþýlýðý bugün yapacaklarý telefon görüþmesinde ele alacaðý bildirildi.

12:11 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda hayatýný kaybedenlerin sayýsý son 24 saatte 45 artarak, 42 bin 10'a çýktý.

11:38 ABD Baþkan Yardýmcýsý Kamala Harris, "Gazze'de ateþkes anlaþmasýnda bazý ilerlemeler var ancak gerçekte bir anlaþmaya varýlmadýkça bunlar anlamsýz" dedi.

11:34 Hamas Hareketi, Ýsrail'in Ofer Hapishanesinde Filistinli esirlere yönelik "þok edici saldýrý ve taciz görüntüleri"nin yayýmlanmasýnýn, "iþgalin baþarýsýzlýðýný silme hedefli baþarýsýz bir giriþimi" olarak deðerlendirdi.

11:30 Ýsrail'de 130 asker, imzaladýklarý mektupla Tel Aviv yönetiminden Gazze Þeridi'ndeki esirlerin getirilmesi için Hamas ile mutabakata varýlmazsa orduda artýk hizmet vermeyeceklerini açýkladý.

11:04 Ýslam karþýtlýðý ve Arap dünyasý üzerine çalýþmalarýyla tanýnan Fransýz siyaset bilimci François Burgat, Facebook hesabýnýn kýsýtlanmasýndan, terörizmi teþvik suçlamasýyla gözaltýna alýnmasýna kadar yaþadýðý baskýlarý anlatarak Fransa'daki ifade özgürlüðünün giderek daha fazla baský altýna girdiðini belirtti.

10:27 BM, Ýsrail'in yeniden saldýrýlarýný yoðunlaþtýrdýðý Gazze'nin kuzeyinde 400 bin Filistinlinin mahsur kaldýðýný duyurdu.

05:45 Ýsrail güçlerinin, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn kuzeyinde kuþatma altýna aldýklarý evde bir Filistinliyi gerçek mermiyle ateþ açarak öldürdüðü bildirildi.

05:25 Ýsrail savaþ uçaklarýnýn Gazze Þeridi'nin doðusunda ve orta kesiminde 3 eve düzenlediði hava saldýrýsý sonucu 16 kiþi þehit oldu, çok sayýda kiþi yaralandý.

05:19 Kolombiya'nýn baþkenti Bogota'da, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnýn baþlamasýnýn 1. yýlý ve Filistinlilere yönelik soykýrýmý dolayýsýyla anma programý gerçekleþtirildi.

03:01 Ýsrail'in dün sabahtan bu yana Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine düzenlediði saldýrýlarda 57 Filistinlinin þehit olduðu, çok sayýda kiþinin de yaralandýðý bildirildi.

01:53 Gazze Þeridi'ndeki hükümet, Ýsrail'in, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki 3 hastaneyi boþaltma yönündeki tehditlerini kesinlikle reddettiðini duyurdu.

01:46 Filistin Sivil Savunma Teþkilatý'ndan yapýlan açýklamada, Ýsrail'in Beyt Hanun, Beyt Lahiya ve Cebaliye'ye yönelik 4 gündür devam eden saldýrýlarýnda onlarca sivilin katledildiði belirtilerek, "Ýnsanlarýn cesetleri sokaklara saçýlmýþ durumda ve onlara ulaþmak çok zor. Çünkü askerler ambulans ve sivil savunma ekiplerini hedef alýyor" denildi.

01:36 Fransa Dýþiþleri Bakaný Jean-Noël Barrot, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, Lübnan halkýný Gazze'deki Filistinlilerin yaþadýðý saldýrýlarla tehdit etmesini "provokasyon" olarak nitelendirdi.

00:33 Fransa'nýn baþkenti Paris'te, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn sona ermesini isteyen Filistin destekçisi kadýn haklarý savunucularý, Tel Aviv hükümetine silah ambargosu uygulanmasý talebiyle gösteri düzenledi.

00:31 Hamas Hareketi, Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki 3 hastanenin tahliye edilmesi yönündeki uyarýsýný, "sürgün planýný uygulamaya yönelik suç teþebbüsü" olarak nitelendirdi.

00:27 Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüðü, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyinde baþlattýðý geniþ çaplý saldýrýlarýn 4'üncü gününde bölgede katliam yaptýðýný ve uyguladýðý sýký abluka nedeniyle insani durumun çok kötü olduðunu duyurdu.

00:10 Karadað'ýn baþkenti Podgoritsa'da, Ýsrail'in Gazze'de bir yýldýr sürdürdüðü soykýrým protesto edildi ve saldýrýlarda öldürülen Filistinliler anýldý.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 41 bin 965 Filistinli þehit oldu, 97 bin 590 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 730 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 744 Filistinli hayatýný kaybetti.