Soykýrýmcý Ýsrail, Lübnan'ý vuruyor! Hizbullah'ýn SÝHA komutaný öldürüldü
ABONE OL

ABD ve Fransa'nýn ateþkes giriþimine raðmen Ýsrail savaþ uçaklarý, gece boyu Lübnan'daki 75 noktaya hava saldýrýsý düzenledi.

Ýsrail ordusundan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Ýsrail Hava Kuvvetlerine ait savaþ uçaklarý, Lübnan'ýn güney bölgelerinin yaný sýra doðusundaki Bekaa bölgesine de saldýrýlar gerçekleþtirdi.

Ýsrail savaþ uçaklarý, gece boyunca Hizbullah'a ait olduðu öne sürülen, aralarýnda altyapý, silah depolama tesisleri ve füze rampalarý olmak üzere 75 hedefi vurdu.

ABD ve Fransa'nýn Lübnan'da üç haftalýk geçici ateþkes saðlanmasý giriþimine raðmen Ýsrail savaþ uçaklarý, baþkent Beyrut semalarýnda sonik patlamalara neden olan, ses duvarýný aþan uçuþlar yaptý.

Lübnan basýnýndaki haberlere göre de Ýsrail'in güney bölgelerine yönelik hava saldýrýlarý devam ediyor.

- ABD ÝLE FRANSA'NIN ATEÞKES GÝRÝÞÝMÝ

ABD ile Fransa'nýn öncülük ettiði ve Avrupa Birliði (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açýklamada, Ýsrail ile Lübnan arasýndaki çatýþmalarýn durdurulmasý ve diplomasiye alan açýlmasý için 21 günlük acil ateþkes çaðrýsý yapýldýðý bildirilmiþti. Bu süreçte de Gazze'de ateþkes ve esir takasý müzakerelerinin tamamlanmasý istendi.

Beyaz Saray'dan yapýlan yazýlý açýklamada, ABD ile Fransa'nýn, Ýsrail-Lübnan sýnýrýnda ateþkes çaðrýsý konusunda mutabýk kaldýklarý ve bu yöndeki ortak açýklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, Ýtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleþik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katýldýðý belirtilmiþti.

HÝZBULLAH KOMUTANLARINDAN SURUR ÖLDÜRÜLDÜ

Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýsýnda Hizbullah komutanlarýndan Muhammed Hüseyin Surur'un öldüðünü bildirdi.

Ýsrail ordusu, öðleden sonra Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýsýna iliþkin sosyal medya hesabýndan yazýlý bir açýklama yayýmladý.

Açýklamada, Beyrut'ta Hizbullah'ýn güçlü olduðu Dahiye bölgesine Ýsrail Hava Kuvvetlerince saldýrý düzenlendiði belirtildi.

Saldýrýnýn hedefinde Hizbullah komutanlarýndan Muhammed Hüseyin Surur'un olduðu ve Hizbullah komutanýnýn bombardýmanda öldüðü aktarýldý.

Surur'un Hizbullah'ýn silahlý insansýz hava aracý (SÝHA) biriminden sorumlu komutaný olduðu ileri sürüldü.

Açýklamada ayrýca Surur'un hedef alýndýðý saldýrýnýn görüntüleri de paylaþýldý.

Ýþte dakika dakika Lübnan ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

23:40 Hizbullah, Ýsrail'e ait 2 savaþ uçaðýný Lübnan hava sahasýný terk etmeye zorladýðýný ve Ýsrail'in kuzeyindeki bazý askeri hedeflere saldýrýlar düzenlediðini duyurdu.

23:23 Ýsrail ordusunun Lübnan'ýn doðusundaki Batý Bekaa'da bir eve düzenlediði saldýrýda 1 kiþi öldü, 1 kiþi de aðýr þekilde yaralandý.

22:56 Ýsrail'in hafta baþýndan bu yana yoðun hava bombardýmanýna sahne olan Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail saldýrýlarýnda 1540 kiþinin öldüðü bildirildi.

21:18 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve ona yakýn isimlerin, ABD ve Fransa'nýn giriþimiyle Lübnan'da üç haftalýk geçici bir ateþkese varýlmasý konusundaki önerinin formüle edilmesinde rol aldýðý ancak kabine üyelerinden gelen tepkinin ardýndan Netanyahu'nun geri adým attýðý bildirildi.

20:13 Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarýnda bir Fransýz vatandaþýnýn yaþamýný yitirdiði bildirildi.

19:16 ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin, Lübnan ve Ýsrail'in kuzeyindeki durumun "son derece endiþe verici" olduðunu belirterek, geniþ çaplý savaþýn her iki ülke için de "yýkýcý olabileceði" uyarýsýnda bulundu.

18:32 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, "hedeflerine ulaþýncaya kadar" Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldýrýlara devam edeceklerini belirtti.

18:14 Ýsrail Genelkurmay Baþkaný Herzi Halevi, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldýrýlarýn sürmesi gerektiðini belirterek, "Yýllardýr bu fýrsatý bekliyorduk." dedi.

17:53 Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant'ýn, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldýrýlarýn devam etmesine onay verdiði bildirildi.

17:35 Aþýrý saðcý Ýsrail Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben Gvir, Hizbullah ile kalýcý ateþkese varýlmasý halinde Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'yu koalisyon hükümetinden çekilmekle tehdit etti.

16:58 Ýsrail ordusunun Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýsýnda ilk belirlemelere göre 2 kiþi öldü, 15 kiþi yaralandý.

16:12 Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ýn yeni bir Gazze'ye dönüþtüðü uyarýsýnda bulunarak, Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni eleþtirdi.

15:24 Birleþmiþ Milletler (BM) Ýnsan Haklarý Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, Ýsrail'in Lübnan'ýn güney kentlerine yönelik devam eden saldýrýlarýnýn siviller üzerinde korkutucu bir etkiye sahip olduðunu bildirdi.

15:21 Ýsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldýrýsý düzenledi.

14:50 Lübnan Ýçiþleri Bakaný Bessam Mevlevi, Ýsrail saldýrýlarý nedeniyle yerinden edilen 70 bin 100 kiþinin, 533 barýnma merkezine yerleþtirildiðini bildirdi.

14:44 Ýsrail ordusu, Lübnan-Suriye sýnýrýnýn doðusunda ve kuzeyindeki 8 ayrý noktaya "Hizbullah'a silah kaçýrmak için kullanýldýðý" iddiasýyla hava saldýrýsý düzenledi.

14:20 Ýsrail'in yoðun hava saldýrýlarý altýndaki Lübnan'dan ayrýlmak durumunda kalarak Suriye'ye geçen, aralarýnda kadýn ve çocuklarýn da bulunduðu pek çok kiþinin korkunç koþullarla karþý karþýya olduðu bildirildi.

14:18 Ýsrail ordusunun, Lübnan'ýn güneyindeki Sur kentine düzenlediði hava saldýrýlarýnda en az 3 kiþi hayatýný kaybetti, 17 kiþinin yaralandý.

13:47 Lübnan Ýçiþleri Bakaný Bessam el-Mevlevi, Ýsrail'in saldýrýlarý nedeniyle ülke içerisinde yerinden edilenlere tahsis edilen 533 sýðýnma merkezine 70 bin kiþinin yerleþtirildiðini söyledi.

13:14 Lübnan Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail savaþ uçaklarýnýn bombardýman baþlattýðý pazartesi gününden bu yana öldürülen 650 kiþiden en az 50'sinin çocuk, 95'inin de kadýn olduðunu açýkladý.

12:46 Ýsrail Dýþiþleri Bakaný Israel Katz, ABD ve 10 ülkeden Ýsrail-Hizbullah arasýnda 21 günlük ateþkes çaðrýsýna yanýt vererek "Kuzeyde ateþkes olmayacak. Zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir þekilde dönmelerine kadar terör örgütü Hizbullah'a karþý tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceðiz" dedi.

12:42 Ýsrail ordusu, ülkenin kuzeyindeki Akka kentine Lübnan'dan 45 roket fýrlatýldýðýný duyurdu.

12:34 BÝRLEÞMÝÞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Lübnan konulu toplantýda konuþtu. Guterres, "Lübnan'da kýyamet kopuyor. Ekim ayýndan bu yana Lübnan'da yaklaþýk 200 bin, Ýsrail'in kuzeyinde ise 60 binden fazla kiþi evlerini terk etti" dedi.

12:18 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, ABD ile Fransa'nýn Lübnan'da geçici ateþkes çaðrýsýna yanýt vermediðini, kuzeye saldýrýlarýn azaltýlmasý yönündeki haberlerin doðru olmadýðýný ve "Ýsrail ordusuna tüm gücüyle kuzeyde saldýrýlarýna devam etmesi talimatý verdiðini" açýkladý.

11:51 Birleþmiþ Milletler (BM) Dünya Gýda Programý (WFP), Lübnan'daki geliþmelerden derin endiþe duyduðunu bildirdi.

11:47 ABD ve Fransa'nýn ateþkes giriþimine raðmen Ýsrail savaþ uçaklarý, gece boyu Lübnan'daki 75 noktaya hava saldýrýsý düzenledi.

11:27 Ýsrail ordusunun, Lübnan'ýn doðusunda yer alan Baalbek el-Hirmil bölgesine düzenlediði hava saldýrýlarýnda Suriyeli 23 kiþinin hayatýný kaybettiði, 8 kiþinin yaralandýðý bildirildi.

11:23 Ýsrail'in Lübnan'a yönelik yoðun hava saldýrýlarý nedeniyle güneyden baþkent Beyrut'a göç ederek okullara sýðýnan vatandaþlar, "savaþýn kimseye acýmadýðýný" dile getirerek, çocuklarýnýn can güvenliði için kaçtýklarýný anlattý.

11:03 Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron ve ABD Baþkaný Joe Biden, Ýsrail-Lübnan sýnýrýnda güvenliði saðlayacak bir uzlaþmaya varmanýn zamaný geldiðini belirtti.

10:34 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nýn giriþimiyle Lübnan'da üç haftalýk geçici bir ateþkes saðlanmasýnýn görüþülmesine izin verdiði ve bunun için bir bakanýný görevlendirdiði iddia edildi.

10:00 Ýsrail'in gece saatlerinde þiddetli hava saldýrýlarý düzenlediði Lübnan'ýn doðusundaki Baalbek kentinde bir ailenin tüm fertleri hayatýný kaybetti.

09:43 Güney Kore'nin, Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarýyla Orta Doðu'da artan gerilimden endiþe duyduðu ve taraflara "gerginliði yükseltecek eylemlerden kaçýnmalarý" çaðrýsýnda bulunduðu bildirildi.

09:34 Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) üzerine düþen sorumluluðu yerine getirmesini ve Ýsrail'in iþlediði suçlara kararlý bir þekilde yanýt vermesi gerektiðini söyledi.

08:57 Ýsrail'in Lübnan'ýn güney bölgelerine yönelik devam eden hava saldýrýlarýnda 4 kiþi hayatýný kaybetti, bir kiþi yaralandý.

07:55 Lübnan Baþbakaný Necib Mikati, Ýsrail ile Lübnan arasýndaki çatýþmalarýn durdurulmasý ve diplomasiye alan açýlmasý için 21 günlük acil ateþkes çaðrýsýnda bulunan uluslararasý açýklamayý memnuniyetle karþýlayarak, en önemli þeyin Tel Aviv'in çaðrýya vereceði yanýt ve bu çaðrýya olan baðlýlýðý olduðunu vurguladý.

06:56 Mýsýr Dýþiþleri Bakaný Bedr Abdulati, Lübnan'ýn þu anda yaþadýðý trajedinin nedeninin, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Þeridi'ndeki savaþý durdurmaktaki "utanç verici baþarýsýzlýðý" olduðunu söyledi.

05:29 ABD ile Fransa'nýn öncülük ettiði ve Avrupa Birliði (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açýklamada, Ýsrail ile Lübnan arasýndaki çatýþmalarýn durdurulmasý ve diplomasiye alan açýlmasý için 21 günlük acil ateþkes çaðrýsý yapýldý.

04:56 Cezayir Dýþiþleri Bakaný Ahmed Attaf, Ýsrail'in Tel Aviv'in Gazze Þeridi'nde iþlediði suçlarý Lübnan'da tekrarladýðýný belirterek, " "Ýsrail, Lübnan'ý ikinci bir Gazze'ye dönüþtürmeye çalýþýyor." dedi.

03:40 Ýsrail savaþ uçaklarýnýn Lübnan'ýn doðusundaki Bekaa bölgesinde bir kasabaya düzenlediði hava saldýrýsý sonucu ilk belirlemelere göre 9 kiþi öldü, 11 kiþi de yaralandý.

03:31 Lübnan Baþbakaný Necib Mikati, Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu ülkesindeki hastanelerin, "düzinelerce kadýn ve çocuk dahil" sivil yaralýlarla dolu olduðunu belirtti.

02:58 Rusya Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Sergey Verþinin, Lübnan'da yüzlerce kiþinin hayatýný kaybetmesine neden olan Ýsrail'in saldýrýlarýný kýnadý.

02:02 Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu bir günde yüzlerce kiþinin hayatýný kaybettiði Lübnan'ýn "cehenneme dönüþme" riskini vurguladý.

01:46 Fransa'nýn Avrupa ve Dýþiþleri Bakaný Jean-Noel Barrot, ABD'li ortaklarýyla birlikte Lübnan'da 21 gün geçici ateþkes saðlanmasý için çalýþmalarýn yürütüldüðünü belirterek, taraflara sunulacak anlaþmayý kabul etme çaðrýsýnda bulundu.

01:09 Ýngiltere Dýþiþleri Bakanlýðýnda Kalkýnmadan Sorumlu Devlet Bakaný Anneliese Dodds, Lübnan'daki durumun "son derece endiþe verici" olduðunu bildirdi.

00:55 Mýsýr, vatandaþlarýna Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Lübnan'a seyahat etmekten kaçýnmalarý ve bu ülkedeki vatandaþlarýna da saldýrýlarýn olduðu bölgelerden uzak durmalarý çaðrýsýnda bulundu.

00:42 Ýsrail ordusunun dün sabah saatlerinden itibaren Lübnan'ýn farklý bölgelerine düzenlediði hava saldýrýlarýnda ölenlerin sayýsý 72'ye, yaralý sayýsý 392'ye çýktý.

- ÝSRAÝL LÜBNAN'DA 650 KÝÞÝYÝ ÖLDÜRDÜ

Ýsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, Ýsrail'in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldýrýlarýnda 650 kiþi öldü.

Lübnan Dýþiþleri ve Göçmenler Bakaný Abdullah Buhabib, Ýsrail'in saldýrýlarý nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanlarýn sayýsýnýn 500 bine yaklaþtýðýný ifade etti.

Ülkenin güney bölgelerinden baþkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgasý devam ediyor.