Soykýrýmcý Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn güneyinde bir camiye hava saldýrýsý düzenlediðini itiraf etti
ABONE OL
Lübnan'a kara harekatý gerçekleþtiren soykýrýmcý Ýsrail, ülkenin çeþitli bölgelerine yönelik þiddetli bombardýmanýný sürdürüyor.

ÝSRAÝL ORDUSU, LÜBNAN'IN GÜNEYÝNDE BÝR CAMÝYE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDÝÐÝNÝ ÝTÝRAF ETTÝ

Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn güneyinde içinde Hizbullah mensuplarýnýn bulunduðu iddiasýyla bir camiye hava saldýrýsý düzenlediðini kabul etti.

Ordudan yapýlan yazýlý açýklamada, Lübnan'ýn güneyindeki Bint Cubeyl kentindeki Salah Gandur hastanesinin yakýnýndaki camiye hava saldýrýsý düzenlendiði belirtildi.

Açýklamada, caminin Hizbullah tarafýndan karargah olarak kullanýldýðý ileri sürüldü.

Ýsrail'in dün gece Lübnan'ýn güneyinde Bint Cubeyl kentindeki Þehit Salah Gandur Hastanesi kampüsü ve çevresini hedef almasý sonucu 9 saðlýk personeli yaralanmýþtý.

Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan sýnýrýnda kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 17-18 Eylül'de Hizbullah'ýn kullandýðý çaðrý cihazlarý ve telsizleri patlattý.

Ýsrail, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine hava saldýrýsý düzenlemeye baþladý.

Ýsrail ordusu, 30 Eylül'de de Lübnan'ýn güneyinde Hizbullah'ýn altyapýsýna yönelik sýnýrlý ve yoðun kara saldýrýlarýna baþladýðýný duyurdu.

Lübnan hükümetine baðlý Afet Yönetim Birimi tarafýndan dün yapýlan yazýlý açýklamada, Ýsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a düzenlediði saldýrýlarda yaþamýný yitirenlerin sayýsýnýn 2 bin 11'e, yaralý sayýsýnýn da 9 bin 535'e çýktýðý bildirilmiþti.

Ýþte Lübnan ile Ýsrail arasýnda dakika dakika yaþananlar:

13:57 ABD Baþkan Yardýmcýsý ve Demokrat Partinin kasýmda düzenlenecek baþkanlýk seçimindeki adayý Kamala Harris, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmý ile Lübnan'a saldýrýlarýna karþý çýkan Amerikalý Müslüman ve Arap temsilcilerle bir araya geldi.

13:10 ABD, Lübnan'daki ve bölgedeki "çatýþmalardan" etkilenenler için yaklaþýk 157 milyon dolarlýk insani yardým saðlayacaðýný duyurdu.

12:27 Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn güneyinde içinde Hizbullah mensuplarýnýn bulunduðu iddiasýyla bir camiye hava saldýrýsý düzenlediðini kabul etti.

12:05 Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) Sözcüsü Andrea Tenenti, Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Lübnan'daki mevzilerinde kalmaya devam edeceklerini ve gerektiðinde devreye sokmak üzere hazýr "acil durum" planlarý olduðunu söyledi.

11:34 Güney Kore, Lübnan'daki 96 vatandaþýný taþýyan askeri uçaðýn baþkent Seul'ün güneyindeki hava üssüne iniþ yaptýðýný bildirdi.

11:01 SINIR Tanýmayan Doktorlar (MSF), Lübnan'ýn son dönemde yaþanan yoðun Ýsrail saldýrýlarý nedeniyle tarihi bir yerinden edilme kriziyle karþý karþýya kaldýðýný duyurdu. MSF, bu durumun 'korkunç boyutlarda' olduðunu ifade ederek, acil yardým çaðrýsýnda bulundu.

10:59 Ýsrail savaþ uçaklarý, Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine dün yoðun saldýrýlarý düzenledi. Saldýrýlar sonucu bölgedeki birçok bina yýkýldý veya aðýr hasar gördü. Saldýrý sonucu bazý binalardan hala dumanlar yükseldiði görüldü.

08:26 Ýsrail ordusunun Lübnan'ýn doðusunda yer alan Bekaa bölgesindeki Saad Nayil kasabasýna düzenlediði hava saldýrýsýnda bir kiþi hayatýný kaybetti.

07:30 Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý'nýn liderlerinden Said Atallah, Ýsrail'in Lübnan'ýn kuzeyindeki Trablusþam kentindeki bir Filistinli mülteci kampýna düzenlediði saldýrýda üç aile üyesiyle birlikte öldürüldü.

05:52 ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Lübnan ve bölgedeki çatýþmalardan etkilenen nüfusu desteklemek üzere yaklaþýk 157 milyon dolarlýk yeni insani yardým saðlayacaklarýný açýkladý.

02:34 Hizbullah, Lübnan'ýn güneyindeki bir sýnýr köyünde düzenledikleri saldýrýda, Ýsrail'in "seçkin kuvvetlerinden" 20'den fazla askeri öldürdüklerini ve yaraladýklarýný duyurdu.

02:12 Ýsrail'in Lübnan'ýn güneyinde Bint Cubeyl kentindeki Þehit Salah Gandur Hastanesi kampüsü ve çevresini hedef almasý sonucu 9 saðlýk personeli yaralandý.

- ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 1411 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan makamlarýna göre, Hizbullah'ýn kullandýðý iletiþim cihazlarýnýn patlatýldýðý 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 1411 kiþi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kiþi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Suriye'ye on binlerce kiþinin göç ettiði belirtiliyor.