Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'de bir katliam daha: En az 33 Filistinli þehit oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 379. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'DEKÝ CÝBALÝYA MÜLTECÝ KAMPI'NA SALDIRISINDA 33 KÝÞÝ ÞEHÝT OLDU

Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'na düzenlediði hava saldýrýlarýnda en az 33 kiþi þehit oldu, 85 kiþi yaralandý.

Ýsrail, 14 gündür kuþattýðý, saðlýk sistemini çökerttiði ve iletiþim hatlarýný keserek insani felakete neden olduðu Gazze Þeridi'nin kuzeyinde akþam saatlerinde Cibaliya Mülteci Kampý ve çevresini yoðun bombardýmana tuttu.

Gazze'deki Filistin Hükümeti'nden yapýlan yazýlý açýklamada, Ýsrail savaþ uçaklarýnýn kampa düzenlediði hava saldýrýlarý sonucu 21'i kadýn ve çocuk olmak üzere en az 33 Filistinlinin þehit olduðu, durumu aðýr olanlarýn da bulunduðu 85 kiþinin yaralandýðý bildirildi.

Enkaz altýnda hala çok sayýda kiþi olduðu tahmin edildiðinden þehit sayýsýnýn 50'yi bulmasýndan endiþe duyulduðu belirtilen açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Filistin halkýna karþý yapýlan bu soykýrýmý sessizce izleyen dünya ülkelerinin ahlaki çöküþünü ve Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyinde, Cibaliya Mülteci Kampý'nda devam eden katliamýný en güçlü þekilde kýnýyoruz. Sivil halka, çocuklara ve kadýnlara karþý devam eden soykýrým ve etnik temizlik suçlarýna dünya devletlerinin tepki göstermesini talep ediyoruz."

Cibaliya Mülteci Kampý ve Gazze'deki diðer sivil hedeflere karþý iþlenen soykýrým ve etnik temizlik suçlarýndan, Ýsrail ile ABD, Ýngiltere, Almanya, Fransa ve destek veren diðer ülkelerin sorumlu olduðu vurgulanan açýklamada, "Uluslararasý toplum ve küresel örgütlerin Ýsrail üzerinde baský kurarak Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampý'ndaki soykýrýmý, Filistin halkýna karþý etnik temizliði ve akan kaný durdurmasýný talep ediyoruz." ifadeleri kullanýldý.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

10:57 Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki El-Avde ve Endonezya hastanelerini bombalarken, elektriðini kestiði Endonezya Hastanesi'nin etrafýný saatlerdir tanklarla kuþatmaya devam ediyor.

09:32 Ýran dini lideri Ali Hamaney, Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn þehit edilmesi sonrasýnda yaptýðý açýklamada, "Hamas yaþýyor ve yaþamaya devam edecek" dedi.

09:09 Arap dünyasýndaki çeþitli kurum ve hareketler, Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn Ýsrail saldýrýsýnda hayatýný kaybetmesi nedeniyle taziye mesajlarý paylaþtý.

08:02 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin orta kesimlerinde bir eve düzenlediði saldýrýda 5 Filistinli þehit oldu.

08:01 Filistin resmi haber ajansýnýn týbbi kaynaklardan aktardýðý habere göre, Ýsrail tanklarý, Endonezya Hastanesini kuþatarak saldýrý baþlattý. Açýlan tank atýþlarý sonucu jeneratörler devre dýþý kaldý.

07:47 Filistin Ulusal Meclis Baþkaný Ruhi Fettuh, Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyinde uyguladýðý sýký kuþatma ve gýda ile su giriþini engellemesi nedeniyle insani durumun daha da kötüleþtiðini bildirdi.

02:57 Ýsrail, Gazze'nin kuzeyinde bir çocuðu insanýz hava aracý (ÝHA) ile hedef alarak þehit etti.

02:30 ABD'de Cumhuriyetçi baþkan adayý Donald Trump, Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn ölümünün, Gazze'de "barýþý kolaylaþtýracaðýný" düþündüðünü söyledi.

02:13 Gazze Þeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Müdürü Mervan el-Hams, Ýsrail'in 2 haftadýr süren yýkýcý saldýrýlarý nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin yoðunluktan çalýþamaz duruma geldiðini belirterek, "Bazý hasta ve yaralýlar ilaç bulamýyor ve tedavi olamadan ölüyor." dedi.

01:48 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'na düzenlediði hava saldýrýlarýnda en az 33 kiþi þehit oldu, 85 kiþi yaralandý.

01:37 Filistin'in Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze'de ateþkesin saðlanmasý için her yolu denemeye hazýr olduklarýný, uluslararasý hukuk ve BM kurumlarýna saygý duymayan Ýsrail'in üyeliðinin sorgulanmasý gerektiðini belirtti.

00:56 Birleþmiþ Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Gazze Þeridi'ndeki mevcut durumun UNESCO'nun faaliyetleri üzerindeki etkileri ve sonuçlarýna iliþkin kararý kabul etti.

00:03 Birleþmiþ Milletler (BM) Özel Raportörleri, Ýsrail'in açlýk ve su kýsýtlamasýyla Gazze'de soykýrým yaptýðýný bildirdi.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 438 Filistinli þehit oldu, 99 bin 246 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 353'ü karadan iþgal sürecinde olmak üzere 740 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 756 Filistinli hayatýný kaybetti.