Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'de son 24 saatte iki katliam! Þehit sayýsý 42 bin 438'e çýktý
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 377. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN 377 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜÐÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BÝN 438'E ÇIKTI

Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý son 24 saatte 29 artarak, 42 bin 438'e çýktý.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne 377 gündür uyguladýðý soykýrýma iliþkin bilgi verildi.

Ýsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerinde gerçekleþtirdiði "2 katliamda" 29 kiþinin þehit olduðu, 93 kiþinin yaralandýðý belirtildi.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsýnýn 42 bin 438'e, yaralý sayýsýnýn 99 bin 246'ya yükseldiði kaydedildi.

Açýklamada ayrýca hâlâ enkaz altýnda ve yol kenarlarýnda ölülerin bulunduðu ancak Ýsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle saðlýk ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaþamadýðý yinelendi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

23:53 Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Müdürlüðü Sözcüsü Mahmud Basal, Ýsrail'in bir yýl önce Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde gerçekleþtirdiði yaklaþýk 500 kiþinin hayatýný kaybettiði katliama iliþkin, "Baptist Hastanesi katliamý bu büyüklükteki ilk katliamdý ancak son olmadý." dedi.

22:08 DSÖ: Gazze'de neredeyse herkesin açlýk çekmesi "insanlýk dýþý" bir durum

21:32 BM: Gazze'nin kuzeyinin büyük bir kýsmýnýn zorla yerinden edilmesi, savaþ suçu teþkil eder

21:05 Ýsrailli yetkililerin Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn hayatýný kaybettiði açýklamasýnda bulunmasýnýn ardýndan Baþbakan Binyamin Netahyahu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýn devam edeceðini yineledi.

21:01 Ýsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze Þeridi'nde 1206 Filistinli aileyi nüfustan sildi.

20:34 Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakaný Bezalel Smotrich, Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn hayatýný kaybettiðinin açýklanmasýnýn ardýndan Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarýn devam etmesi çaðrýsý yaptý.

19:44 DSÖ: Gazze'de çocuk felci aþýlama kampanyasýnýn ikinci turunda 181 binden fazla çocuk aþýlandý

18:03 Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani yardým kýsýtlamalarý ve yüksek düzeyde yerinden edilme nedeniyle "felaket" boyutundaki açlýk seviyesi ile kýtlýk tehlikesinin kabul edilemez olduðunu bildirdi.

17:53 Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da Ýsrail askerlerinin açtýðý ateþ sonucu bazýlarý aðýr olmak üzere 5 Filistinlinin yaralandýðý bildirildi.

16:32 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin orta kesimlerinde bir eve düzenlediði saldýrýda 9 Filistinli hayatýný kaybetti.

16:12 Ýsrail ordusunun saldýrýlarý altýndaki Gazze Þeridi'ne temmuz ayýnýn ortasýndan bu yana ilk kez havadan insani yardým indirildi.

16:01 Ýsrail'in saldýrý ve kuþatmasý nedeniyle Gazze'nin kuzeyinin "saðlýk ve çevre felaketiyle" karþý karþýya olduðu belirtildi.

14:47 Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'nda yerinden edilen Filistinlilerin sýðýndýðý BM bünyesindeki okulu hedef almasý sonucu 22 kiþi öldü

14:27 Ýsrail ordusunun, 13 gündür kuþatma altýnda tuttuðu Gazze Þeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen sivillerin sýðýndýðý Birleþmiþ Milletler (BM) bünyesindeki bir okulu bombalamasý sonucu aralarýnda kadýn ve çocuklarýn da bulunduðu en az 12 Filistinli þehit oldu.

14:11 Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'nin Gazze'deki insani durumu iyileþtirmesi için Ýsrail'e verdiði 30 günlük sürenin "çok fazla insanýn ölmesine" yol açabileceðine iþaret ederek, "Bir ay boyunca insanlarýn öldürülmesi, bu çok fazla insan demek" dedi.

14:03 Ýsrail ordusunun 13 gündür kuþatma uyguladýðý Gazze Þeridi'nin kuzeyine insani yardým giriþine izin verdiði açýklamasýnýn gerçeði yansýtmadýðý ve katliamlarýný örtbas etmek için yapýldýðý belirtiliyor.

13:57 Washington yönetimi, Tel Aviv'e Terminal Yüksek Ýrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasý ile askeri personel gönderileceðini duyurmasýnýn ardýndan, Ýsrail'in Gazze'ye insani yardým giriþine 30 gün izin vermediði takdirde "politika deðiþikliði" uyarýsý yapmasý çeliþkiye düþüyor.

13:51 Ýsrail ordusunun Gazze'de iki noktaya düzenlediði saldýrýlarda en az 5 Filistinli hayatýný kaybetti.

13:25 Hamas, Ýsrail'in soykýrým yaptýðý Gazze Þeridi'nin kuzeyinde "Generaller Planý"yla Filistinlileri göçe zorlamasý konusunda ABD yönetiminin sorumlu olduðunu belirtti.

13:05 Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðý, kuzeydeki Beyt Lahiya kentinde bulunan ve Ýsrail ordusunun 13 gündür abluka altýnda tuttuðu Kemal Advan Hastanesinde yeni doðan ünitesinde "gerçek bir insani felaket" yaþanabileceði uyarýsýnda bulundu.

12:58 ABD'de Joe Biden yönetiminin Gazze politikasý nedeniyle çalýþtýklarý bakanlýklardan istifa eden yetkililer Josh Paul ve Tariq Habash'ýn Gazze'ye yönelik yeni bir PAC (siyasi eylem komitesi) kurduðu belirtildi.

12:51 Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, Ýsrail'in Gazze'deki katliamýna raðmen hükümetinin Ýsrail'e silah ihracatýný sürdürme kararýný savundu.

12:44 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý son 24 saatte 29 artarak, 42 bin 438'e çýktý.

12:38 ABD Baþkaný Joe Biden'ýn Orta Doðu'daki insani iþlerden sorumlu özel temsilci olarak atadýðý Lise Grande, ABD'nin Gazze'ye gýda ve ilaç giriþini engellediði için yakýn müttefiki Ýsrail'e silah transferini durdurmayacaðý itirafýnda bulundu.

12:33 Güney Afrika Uluslararasý Ýliþkiler ve Ýþbirliði Dairesi Genel Müdürü Zane Dangor, Ýsrail'e kaþý Uluslararasý Adalet Divanýnda (UAD) açtýklarý soykýrým davasýný geri çekmeleri için bazý Kuzey Yarýmküre ülkelerinden baský yapýldýðýný belirterek, "Bu davayý tamamlayacaðýz, nihai sonuca ulaþana kadar devam edeceðiz." dedi.

12:32 ABD'deki Columbia Üniversitesi, Ýsrail yanlýsý görüþleriyle bilinen Ýþletme Fakültesi Öðretim Üyesi Profesör Shai Davidai'yi üniversite çalýþanlarýna ve öðrencilere tehditkar davranýþlar sergilediði ve sözlü taciz ettiði gerekçesiyle geçici olarak görevinden uzaklaþtýrdý.

12:29 Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'nin Gazze'ye daha fazla insani yardým giriþinin saðlanmasý için Ýsrail hükümetine 1 aylýk süre verme kararýnýn "daha fazla insanýn ölmesine yol açabileceði" uyarýsýnda bulundu.

12:02 Ýsrail ordusu, art arda 13'üncü gününde Filistinlileri göçe zorlamak amacýyla baþta Cibaliya Mülteci Kampý olmak üzere Gazze Þeridi'nin kuzeyine yönelik kara saldýrýlarýný sürdürüyor.

11:27 Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da Filistinlilerin iþgal karþýtý gösterisi sýrasýnda Ýsrail askerleri tarafýndan ayaðýndan vurulan ABD'li lise öðretmeni Daniel Santiago, "Eðer o zaman yetkililer gerekeni yapsaydý, Ayþenur (Ezgi Eygi) bugün belki yaþýyor olurdu." dedi.

11:20 Batýlý yetkililer, Gazze'de acil ateþkes çaðrýsýnda bulunup Ýsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü savunduklarýný belirtirken, Türkiye'nin Orta Doðu'daki pozisyonuna ve gerginliðin azaltýlmasý yönündeki çabalarýna dikkati çekti.

11:12 Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne uyguladýðý abluka ve düzenlediði saldýrýlar devam ederken Gazze Þeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin El-Mevasi bölgesine, havadan insani yardým malzemeleri indirildi. Yardýmlarýn paraþütle iniþi Han Yunus kentinden görüntülendi.

10:06 Kanada Yayýn Kurumunda (CBC) çalýþan bir gazeteci, kanalýn Ýsrail'in Gazze Þeridi'ndeki soykýrýmýnda "suç ortaklýðý" olarak adlandýrdýðý haberciliði nedeniyle iþinden istifa etti.

07:43 Fas'ta, Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarý ve iþlediði suçlar protesto edildi.

06:20 ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin ve Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant'ýn gerçekleþtirdikleri görüþmede THAAD füze sisteminin Ýsrail'e konuþlandýrýlmasý konusunu ele aldýðý açýklandý. Austin'in "ABD'nin Ýsrail'in güvenliðine olan sarsýlmaz baðlýlýðýný yinelediði" bildirildi.

06:00 Ýsrail ordusuna ait savaþ uçaðýnýn Gazze'de bir eve düzenlediði hava saldýrýsýnda 5 Filistinli þehit oldu, aralarýnda çocuk ve kadýnlarýn da bulunduðu çok sayýda kiþi yaralandý.

05:34 Mýsýr ve Suudi Arabistan, Ýsrail'in saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze Þeridi ve Lübnan'da kalýcý ateþkes çaðrýsýnda bulundu.

01:22 Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'nda 200 bin Filistinlinin 12 gündür yiyecek, içecek ve ilaçtan yoksun yaþadýðý belirtildi.

00:36 ABD, Gazze'deki Ýsrail askerlerinin düzenli biçimde sivilleri kalkan olarak kullandýðýna dair raporlarý "inanýlmaz derecede rahatsýz edici" olarak nitelendirdi.

00:33 Cezayir, Ýsrail'i Gazze Þeridi'ndeki Filistinlileri aç býrakmakla suçlayarak Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) müdahale talebinde bulundu.

00:17 Kanada, Ýsrail'in soykýrým iþlediði Gazze Þeridi'nden kaçarak ülkeye gelenlere geçici maddi destek verileceðini duyurdu.

00:15 ABD'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ýsrail'in Gazze'deki Filistinli mültecilerin çadýrlarýný bombaladýðý görüntüler için "tarif edecek kelime bulamadýðýný" söyledi.

00:10 Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Gazze'de ateþkes saðlanmasý için yaklaþýk son 4 haftadýr hiçbir tarafla görüþme ya da temas yapýlmadýðýný bildirdi.

00:00 Birleþmiþ Milletler (BM) Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý Joyce Msuya, Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu Gazze'de, bir haftada yaklaþýk 400 Filistinlinin hayatýný kaybettiðini ve 1500 kiþinin yaralandýðýný belirtti.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 409 Filistinli þehit oldu, 99 bin 153 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 755 Filistinli hayatýný kaybetti.