Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'de yeni katliam: 42 Filistinli þehit oldu
ABONE OL

Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 260. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL ORDUSUNUN GAZZE KENTÝNE DÜZENLEDÝÐÝ ÝKÝ SALDIRIDA ONLARCA KÝÞÝ ÞEHÝT OLDU

Ýsrail ordusunun, Gazze kentinin batýsýndaki Þati Mülteci Kampý ile doðusundaki Tuffah Mahallesi'ne düzenlediði saldýrýlarda ilk belirlemelere göre 42 Filistinli hayatýný kaybetti, çok sayýda Filistinli de yaralandý.

Gazze'deki hükümet yetkililerinin basýna yaptýðý açýklamaya göre, Ýsrail ordusu, Þati Mülteci Kampý ile Tuffah Mahallesi'ne hava saldýrýlarý düzenledi.

Saldýrýlarda ilk belirlemelere göre, Þati Mülteci Kampý'nda 24 ve Tuffah Mahallesi'nde 18 Filistinli yaþamýný yitirdi, çok sayýda Filistinli de yaralandý.

Görgü tanýklarý, Þati Mülteci Kampý'na düzenlenen hava saldýrýlarýnda sivillere ait 7 evin doðrudan hedef alýnarak bombalandýðýný, toplam 20 evin de saldýrýlardan büyük zarar gördüðünü aktardý.

Öte yandan Ýsrail ordusu, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, Gazze kentinde söz konusu saldýrýlarýn yapýldýðý bölgelerin "Hamas tarafýndan askeri amaçlarla kullanýldýðýný" iddia etti.

Hamas ise Þati saldýrýsýna iliþkin açýklamasýnda "Ýsrail'in yerleþim alanlarýný bombalandýðýný, çocuklara, kadýnlara ve yaþlýlara karþý yeni bir katliam yaptýðýný" belirtti.

Ýþte dakika dakika Ýsrail ile Filistin arasýnda yaþananlar:

19:02 Gazze'deki hükümet: Savaþ 800 bin öðrenciyi eðitim hakkýndan mahrum býraktý

18:45 Ýsrail askerleri, Batý Þeria'da yaralý Filistinliyi askeri araca baðlayýp "canlý kalkan" olarak kullandý.

17:05 Ýsrail'in baþlattýðý saldýrýlarda þu ana kadar, üniversiteye geçiþ sýnavýna girmesi beklenen 450 lise öðrencisi hayatýný kaybetti.

16:09 Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Gazze'de bir haftada 4 çocuk daha "açlýktan" öldü

14:28 Gazze'deki hükümet: Ýsrail ordusunun Þati Mülteci Kampý ile Tuffah Mahallesi'ne düzenlediði saldýrýlarda 42 kiþi þehit oldu

13:36 Küba, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararasý Adalet Divanýnda (UAD) Ýsrail'e karþý "soykýrým" suçlamasýyla açtýðý davaya müdahil olma kararý aldýðýný duyurdu.

13:23 Ýsrail askerleri, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn çeþitli bölgelerine düzenlediði baskýnlarda 25 Filistinliyi daha gözaltýna aldý.

12:30 Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail'in saldýrýlarýnda son 48 saatte 120 Filistinlinin öldüðünü duyurdu.

11:27 Ýsrail askerlerinin iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn Ramallah kenti yakýnlarýnda yaraladýðý Filistinli bir çocuk kurtarýlamadý.

11:14 Ýsrail ordusunun gece boyu Gazze Þeridi'nin farklý noktalarýna düzenlediði saldýrýlarda çok sayýda kiþi þehit oldu ve yaralandý.

11:06 Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ), dün yaptýðý açýklamada 10 binden fazla yaralý ve hastanýn tedavi için Gazze'den tahliye edilmesi gerektiðini duyurdu.

10:36 Ýsrail ordusu iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn kuzeyindeki Kalkilya kentine baskýn düzenledi.

07:27 Ýsrail'in, Gazze'de Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarýnýn yenilgisini açýklamaya hazýrlandýðý iddia edildi.

03:05 Uluslararasý Kýzýlhaç Komitesi (ICRC), Ýsrail ordusunun dün Gazze'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediði saldýrýda ICRC ofisinin zarar gördüðünü belirtti ve saldýrýyý kýnadý.

02:18 Hamas, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki sivil kayýplarýn direniþ saflarýnda savaþanlara oranýnýn "bire bir" olduðu yönündeki iddiasýný "yalan ve uluslararasý kamuoyunu hiçe sayma" olarak nitelendirdi.

01:31 Hamas'ýn Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye, Gazze'de savaþý durduracak ve direniþin taleplerini karþýlaþayacak tüm giriþimlere açýk olduklarýný yineledi. Aksa Tufaný'nýn Filistin meselesi ve genel olarak bölge için yeni denklemlerin çizildiðinin habercisi olduðunu söyleyen Hamas lideri Heniyye, "Aksa Tufaný ile 3 stratejik sonuç elde edilmiþtir. Ýlk olarak, uluslararasý ve bölgesel bazý ülkeler tarafýndan gündem dýþýna itilen ve Ýsrail'in iç meselesi gibi gösterilen Filistin meselesini uluslararasý ve bölgesel düzeyde yeniden gündeme sokmuþtur. Ýkincisi, Ýsrail'in yenilgisinin bir hayal deðil gerçek olduðu ve yakýnda olabilecek bir þey olduðu anlaþýlmýþtýr. Üçüncüsü, Ýsrail içinde çatlaklar meydana gelirken, ümmet, Filistin meselesi üzerinde birleþmiþtir." dedi.

00:22 ABD Dýþiþlerinde Ýsrail-Filistin iþlerinden sorumlu bakan yardýmcýsý görevinde bulunan Andrew Miller, Baþkan Joe Biden'in Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýna yönelik politikalarýndan dolayý istifa etti.

00:05 Ünlü Ýngiliz rock grubu Pink Floyd'un vokalisti, basçýsý ve kurucularýndan olan Roger Waters, Filistin'e destek için Londra'da düzenlenen özel bir etkinlikte sahne aldý.

00:00 Katar Baþbakaný ve Dýþiþleri Bakaný Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Gazze Þeridi'nde ateþkes saðlanmasý için yürütülen müzakerelerde son duruma iliþkin yaptýðý açýklamada, "Durumda bir dereceye kadar ilerleme kaydedildi. Son birkaç gündür çabalarýmýzý kesintisiz sürdürdük" dedi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadýn olmak üzere 37 bin 431 Filistinli öldü, 85 bin 653 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 311'i karadan iþgal sürecinde olmak üzere 662 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 549 Filistinli hayatýný kaybetti.