Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'de yeni katliam! Çok sayýda Filistinli þehit oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 372. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL ORDUSU KATLÝAMA DOYMUYOR

Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde 4 eve düzenlediði hava saldýrýlarýnda en az 12 Filistinlinin þehit olduðu bildirildi.

Gazze Sivil Savunma Müdürlüðü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptýðý yazýlý açýklamada, Ýsrail ordusunun Cibaliya el-Beled bölgesinde 4 ailenin evine düzenlediði hava saldýrýlarýnda aralarýnda kadýn ve çocuklarýn bulunduðu en az 12 Filistinlinin þehit olduðunu belirtti.

Saldýrýlarda 30'dan fazla kiþinin yaralandýðý bilgisini veren Basal, 14 kiþinin ise enkaz altýnda kaldýðýný aktardý.

Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyine yönelik sýký kuþatmasý ve yoðun saldýrýlarý 6. gününde de sürüyor.

Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'ndaki Filistinliler, günlerdir Ýsrail ordusunun "soykýrým ve etnik temizliðine" maruz kalýyor.

Filistinliler, karadan abluka, evlerinin yýkýlmasý, gýda ve ilaç yokluðuyla bölgedeki hastanelerin zorla tahliye tehditlerine raðmen göçe zorlanmaya direniyor.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 126 Filistinli þehit oldu, 98 bin 117 kiþi yaralandý.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

10:39 Meksika'nýn yeni Devlet Baþkaný Claudia Sheinbaum, ülkesinin, süregelen Ýsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü desteklediðini bildirdi.

10:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, G20 ülkelerinin Filistin'de yaþanan insani krize kayýtsýz kalmayacaðýna inandýðýný belirterek, "Filistin, dünyanýn en uzun süreli iþgallerinden birine ve soykýrým eylemlerine maruz kalmýþtýr. Gazze'de yaþanan insanlýk dýþý muamele uluslararasý toplum için bir uyanýþ çaðrýsý olmalýdýr. Ýsrail'in zulmünü görmezden gelerek kadýnlarý küresel ölçekte güçlendiremeyiz." dedi.

09:41 Nobel Barýþ Ödülü'nün verildiði Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluþu Nihon Hidankyo'nun eþ baþkaný Hiroþima'dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, ödülün verilmesinin ardýndan yaptýðý açýklamada, "Ödülü Gazze'de çalýþan insanlar almalýydý. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafýndan taþýnýyor. Týpký 80 yýl önce Japonya'da olduðu gibi" dedi.

09:35 Ýsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki bir bölgede yaþayan Filistinlilerin bulunduklarý yerleri boþaltmalarýný istedi.

05:10 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron ile Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmý ve Lübnan'a yayýlan saldýrýlarý sonucunda gerilen bölgedeki geliþmeleri ele aldý.

04:52 Fas'ýn birçok kentinde binlerce kiþi, Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Gazze Þeridi ve Lübnan ile dayanýþma gösterileri düzenledi.

04:41 Nikaragua hükümeti, "faþist ve savaþ suçlusu Ýsrail hükümetinin Filistin halkýna karþý sürdürdüðü acýmasýz soykýrýma" tepki olarak Ýsrail ile diplomatik iliþkilerini kestiðini duyurdu.

00:10 Filistin Kýzýlayý, Ýsrail'in ablukayla birlikte yoðun bir þekilde saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze Þeridi'nin kuzeyinde yakýtýn tükenmesi nedeniyle kuruma ait ambulanslarýn hizmet veremediðini duyurdu.

00:05 Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni, Gazze ve Lübnan'da ateþkesin saðlanmasýnýn, Ýsrailli esirlerin serbest býrakýlmasýnýn, bu durumdan etkilenen sivillere yardým edilmesinin, Orta Doðu sorununa kalýcý çözüm bulunmasýnýn önkoþullarý olduðunu söyledi.

00:00 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde 4 eve düzenlediði hava saldýrýlarýnda en az 12 Filistinlinin þehit olduðu bildirildi.

-⁠ ⁠ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 126 Filistinli þehit oldu, 98 bin 117 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 748 Filistinli hayatýný kaybetti.