Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'ye hava saldýrýsý: Çok sayýda Filistinli þehit oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 377. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'DE BÝR EVE DÜZENLEDÝÐÝ HAVA SALDIRISINDA 5 FÝLÝSTÝNLÝ ÞEHÝT OLDU

Ýsrail ordusuna ait savaþ uçaðýnýn Gazze'de bir eve düzenlediði hava saldýrýsýnda 5 Filistinli þehit oldu, aralarýnda çocuk ve kadýnlarýn da bulunduðu çok sayýda kiþi yaralandý.

Gazze Þeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüðünden yapýlan yazýlý açýklamada, Ýsrail ordusuna ait bir savaþ uçaðýnýn, El-Hulu ailesine ait eve hava saldýrýsý düzenlediði belirtildi.

Saldýrýda evin tamamen yýkýldýðý bildirilen açýklamada, sivil savunma ekiplerinin, evin enkazýndan 5 kiþinin cenazesini ve çok sayýda yaralýyý çýkardýðý kaydedildi.

Görgü tanýklarý da saldýrýda aralarýnda kadýn ile çocuklarýn da bulunduðu çok sayýda kiþinin þehit olduðunu ve yaralandýðýný, sivil savunma ekiplerinin, evin enkazýnda kayýp olanlarý aramayý sürdürdüðünü aktardý.

Filistin Saðlýk Bakanlýðýndan dün yapýlan açýklamada, Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 409 Filistinlinin þehit olduðu, 99 bin 153 kiþinin yaralandýðý belirtilmiþti.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

06:20 ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin ve Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant'ýn gerçekleþtirdikleri görüþmede THAAD füze sisteminin Ýsrail'e konuþlandýrýlmasý konusunu ele aldýðý açýklandý. Austin'in "ABD'nin Ýsrail'in güvenliðine olan sarsýlmaz baðlýlýðýný yinelediði" bildirildi.

06:00 Ýsrail ordusuna ait savaþ uçaðýnýn Gazze'de bir eve düzenlediði hava saldýrýsýnda 5 Filistinli þehit oldu, aralarýnda çocuk ve kadýnlarýn da bulunduðu çok sayýda kiþi yaralandý.

05:34 Mýsýr ve Suudi Arabistan, Ýsrail'in saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze Þeridi ve Lübnan'da kalýcý ateþkes çaðrýsýnda bulundu.

01:22 Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý'nda 200 bin Filistinlinin 12 gündür yiyecek, içecek ve ilaçtan yoksun yaþadýðý belirtildi.

00:36 ABD, Gazze'deki Ýsrail askerlerinin düzenli biçimde sivilleri kalkan olarak kullandýðýna dair raporlarý "inanýlmaz derecede rahatsýz edici" olarak nitelendirdi.

00:33 Cezayir, Ýsrail'i Gazze Þeridi'ndeki Filistinlileri aç býrakmakla suçlayarak Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) müdahale talebinde bulundu.

00:17 Kanada, Ýsrail'in soykýrým iþlediði Gazze Þeridi'nden kaçarak ülkeye gelenlere geçici maddi destek verileceðini duyurdu.

00:15 ABD'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ýsrail'in Gazze'deki Filistinli mültecilerin çadýrlarýný bombaladýðý görüntüler için "tarif edecek kelime bulamadýðýný" söyledi.

00:10 Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Gazze'de ateþkes saðlanmasý için yaklaþýk son 4 haftadýr hiçbir tarafla görüþme ya da temas yapýlmadýðýný bildirdi.

00:00 Birleþmiþ Milletler (BM) Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý Joyce Msuya, Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu Gazze'de, bir haftada yaklaþýk 400 Filistinlinin hayatýný kaybettiðini ve 1500 kiþinin yaralandýðýný belirtti.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 409 Filistinli þehit oldu, 99 bin 153 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 755 Filistinli hayatýný kaybetti.