Netanyahu'dan suikast iddiasý: Yahya Sinvar öldürüldü
ABONE OL

Ýsrail ordusundan yapýlan açýklamada, operasyon sonrasý yapýlan deðerlendirmelerin sürdüðü fakat öldürülen üç kiþiden birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olabileceði belirtildi.

Açýklamada, "Gazze Þeridi'ndeki operasyonlar sýrasýnda etkisiz hale getirilenlerden birinin Yahya Sinwar olma ihtimalini araþtýrýyoruz" denildi. Hamas, aðustos ayýnda Ýran'ýn baþkenti Tahran'da suikast sonucu hayatýný kaybeden Hamas'ýn Siyasi Büro Þefi Ýsmail Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ýn getirildiði açýkladý.

HAMAS KAYNAKLARINDAN AÇIKLAMA

Hamas kaynaklarý, Yahya SinVar'ýn Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde düzenlediði bir operasyonda ölmüþ olabileceðine dair iþaretler olduðunu ifade etti.

KATZ: SÝNVAR ÖLDÜRÜLDÜ

Konu hakkýnda açýklama yapan Ýsrail Dýþiþleri Bakaný Katz, "Hamas Lideri Yahya Sinvar öldürüldü" ifadelerini kullandý.

BIDEN: BUGÜN, ÝSRAÝL, AMERÝKA BÝRLEÞÝK DEVLETLERÝ VE DÜNYA ÝÇÝN ÝYÝ BÝR GÜN

ABD Baþkaný Biden yaptýðý açýklamada þu ifadeleri kullandý:

Yahya Sinvar öldü. Bugün, Ýsrail, Amerika Birleþik Devletleri ve dünya için iyi bir gün.

Bu þüphesiz rahatlama günüdür; týpký 2011 yýlýnda Baþkan Obama'nýn Usame Bin Ladin'i öldürme operasyonunu emretmesinin ardýndan ABD'de tanýk olunan sahnelere benzer. 7 Ekim'den sonra, Özel Harekat ve istihbarat personelimize, Ýsrailli meslektaþlarýyla birlikte Sinvar ve Gazze'de saklanan diðer Hamas liderlerini bulmalarýna yardýmcý olmalarý talimatýný verdim. Ýstihbarat desteðimizle, IDF Hamas liderlerini amansýzca takip etti, onlarý saklandýklarý yerlerden çýkardý ve kaçmaya zorladý. Bugünkü geliþmeler bir kez daha kanýtladý ki dünyanýn hiçbir yerindeki teröristler adaletten kaçamaz, ne kadar uzun sürerse sürsün. Ýsrail'in, Hamas'ýn liderliðini ve askeri yapýsýný ortadan kaldýrma hakký vardý. Hamas, artýk 7 Ekim'e benzer bir saldýrý gerçekleþtirecek kapasiteye sahip deðil. Yakýnda Baþbakan Netanyahu ve diðer Ýsrailli liderlerle görüþerek onlarý tebrik edeceðim. Masum insanlara bu kadar büyük yýkým getiren bu savaþ artýk sona ermeli. Hamas'ýn iktidarda olmadýðý bir Gazze'de "ertesi gün" için, hem Ýsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek saðlayacak siyasi bir çözüm imkâný artýk var. Yahya Sinwar, bu hedeflerin tümüne ulaþmanýn önünde aþýlmasý imkansýz bir engeldi. O engel artýk yok. Ancak önümüzde hâlâ çok iþ var.

PENTAGON: ABD DOÐRUDAN DAHÝL OLMADI

ABD Savunma Bakanlýðý (Pentagon) ise Sinvar'ýn öldürülmesi operasyonuna "doðrudan dahil olmadýklarýný" açýkladý. Pentagon Sözcüsü Tuðgeneral Patrick Ryder, günlük basýn toplantýsýnda, "Bu bir Ýsrail operasyonuydu. ABD güçleri doðrudan dahil olmadý." dedi.

Ryder, ABD'nin, Ýsrail'e rehinelerin kurtarýlmasý ve rehineleri tutmaktan sorumlu Hamas liderlerinin bulunmasý için bilgi ve istihbarat katkýsý saðladýðýný belirterek, Sinvar'ýn öldürülmesini "önemli bir geliþme ve terörle mücadele baþarýsý" olarak niteledi.

- YAHYA SÝNVAR KÝMDÝR?

Hamas'ýn Siyasi Büro Baþkaný Sinvar, 29 Ekim 1962'de Gazze Þeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampý'nda dünyaya geldi.

Hamas'ýn önceki lideri Heniyye gibi aslen 1948'de Ýsrail'in iþgal ettiði topraklarda kalan Askalan (Aþkelon) kökenli olan Sinvar, Gazze Ýslam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldu.

Ýsrail tarafýndan, ilk defa 1982 yýlýnda tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yýlýnda "gizli bir örgüt kurmak" suçlamasýyla ikinci defa tutuklandý.

Sinvar, 1988'de Ýsrail tarafýndan tutuklandýðýnda ise 4 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna mahkum edildi.

Hamas'ýn 11 Ekim 2011'de Ýsrail ile yaptýðý esir takasý anlaþmasý çerçevesinde 23 yýl sonra Ýsrail hapishanelerinden serbest kalan Sinvar, Hamas'ýn siyasi bürosuna üye oldu.

Arap basýnýnda Mayýs 2021'de çýkan haberlere göre, Sinvar, Ýsrail'in hava saldýrýsýndan kurtulmuþtu.

Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý'nýn ilk kurucularýndan sayýlan Sinvar, ayný zamanda Hamas'ýn güvenlik ve davet teþkilatý olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusuydu.

Hamas'ýn güvenlik sorumluluklarýný üstlenen Sinvar, basýnda çokça yer almayan isimlerinden biri olarak biliniyordu.

Uluslararasý Ceza Mahkemesi (UCM) Baþsavcýsý Kerim Han, mayýs ayýnda yayýmladýðý bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön Ýnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararý çýkarýlmasýný talep etmiþti.

Ýsrail, Hamas'ýn yeni lideri Sinvar'ý 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufaný'nýn "bir numaralý sorumlusu" olarak gösteriyordu.

Hamas'tan soykýrýmcý Ýsrail için yeni 'Nazi Holokostu' deðerlendirmesi

Soykýrýmcý Ýsrail'den Gazze'de son 24 saatte iki katliam! Þehit sayýsý 42 bin 438'e çýktý

Ýsrail'in demilitarizasyon çabalarý ve Doðu Akdeniz, Orta Doðu denklemi