Ýsrail ordusundan yapýlan açýklamada, operasyon sonrasý yapýlan deðerlendirmelerin sürdüðü fakat öldürülen üç kiþiden birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olabileceði belirtildi.
Açýklamada, "Gazze Þeridi'ndeki operasyonlar sýrasýnda etkisiz hale getirilenlerden birinin Yahya Sinwar olma ihtimalini araþtýrýyoruz" denildi. Hamas, aðustos ayýnda Ýran'ýn baþkenti Tahran'da suikast sonucu hayatýný kaybeden Hamas'ýn Siyasi Büro Þefi Ýsmail Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ýn getirildiði açýkladý.
HAMAS KAYNAKLARINDAN AÇIKLAMAHamas kaynaklarý, Yahya SinVar'ýn Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde düzenlediði bir operasyonda ölmüþ olabileceðine dair iþaretler olduðunu ifade etti.
KATZ: SÝNVAR ÖLDÜRÜLDÜ Konu hakkýnda açýklama yapan Ýsrail Dýþiþleri Bakaný Katz, "Hamas Lideri Yahya Sinvar öldürüldü" ifadelerini kullandý. BIDEN: BUGÜN, ÝSRAÝL, AMERÝKA BÝRLEÞÝK DEVLETLERÝ VE DÜNYA ÝÇÝN ÝYÝ BÝR GÜNABD Savunma Bakanlýðý (Pentagon) ise Sinvar'ýn öldürülmesi operasyonuna "doðrudan dahil olmadýklarýný" açýkladý. Pentagon Sözcüsü Tuðgeneral Patrick Ryder, günlük basýn toplantýsýnda, "Bu bir Ýsrail operasyonuydu. ABD güçleri doðrudan dahil olmadý." dedi.
Ryder, ABD'nin, Ýsrail'e rehinelerin kurtarýlmasý ve rehineleri tutmaktan sorumlu Hamas liderlerinin bulunmasý için bilgi ve istihbarat katkýsý saðladýðýný belirterek, Sinvar'ýn öldürülmesini "önemli bir geliþme ve terörle mücadele baþarýsý" olarak niteledi.
- YAHYA SÝNVAR KÝMDÝR?
Hamas'ýn Siyasi Büro Baþkaný Sinvar, 29 Ekim 1962'de Gazze Þeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampý'nda dünyaya geldi.
Hamas'ýn önceki lideri Heniyye gibi aslen 1948'de Ýsrail'in iþgal ettiði topraklarda kalan Askalan (Aþkelon) kökenli olan Sinvar, Gazze Ýslam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldu.
Ýsrail tarafýndan, ilk defa 1982 yýlýnda tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yýlýnda "gizli bir örgüt kurmak" suçlamasýyla ikinci defa tutuklandý.
Sinvar, 1988'de Ýsrail tarafýndan tutuklandýðýnda ise 4 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna mahkum edildi.
Hamas'ýn 11 Ekim 2011'de Ýsrail ile yaptýðý esir takasý anlaþmasý çerçevesinde 23 yýl sonra Ýsrail hapishanelerinden serbest kalan Sinvar, Hamas'ýn siyasi bürosuna üye oldu.
Arap basýnýnda Mayýs 2021'de çýkan haberlere göre, Sinvar, Ýsrail'in hava saldýrýsýndan kurtulmuþtu.
Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý'nýn ilk kurucularýndan sayýlan Sinvar, ayný zamanda Hamas'ýn güvenlik ve davet teþkilatý olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusuydu.
Hamas'ýn güvenlik sorumluluklarýný üstlenen Sinvar, basýnda çokça yer almayan isimlerinden biri olarak biliniyordu.
Uluslararasý Ceza Mahkemesi (UCM) Baþsavcýsý Kerim Han, mayýs ayýnda yayýmladýðý bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön Ýnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararý çýkarýlmasýný talep etmiþti.
Ýsrail, Hamas'ýn yeni lideri Sinvar'ý 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufaný'nýn "bir numaralý sorumlusu" olarak gösteriyordu.