Soykýrýmcý Ýsrail'in 375 gündür saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze'de þehit sayýsý 42 bin 344'e çýktý
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 375. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN 375 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜÐÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BÝN 344'E ÇIKTI

Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý, son 24 saatte 55 kiþi artarak 42 bin 344'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne 375 gündür sürdürdüðü saldýrýlara iliþkin bilgi verildi.

Ýsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerinde gerçekleþtirdiði saldýrýlarda 55 Filistinlinin þehit olduðu, 329 kiþinin yaralandýðý belirtildi.

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsýnýn 42 bin 344'e, yaralananlarýn sayýsýnýn da 99 bin 13'e çýktýðý kaydedildi.

Açýklamada ayrýca hâlâ enkaz altýnda ve yol kenarlarýnda ölülerin bulunduðu ancak Ýsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle saðlýk ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaþamadýðý yinelendi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

15:50 Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ýsrail ordusunun saldýrý düzenlediði Gazze'deki Aksa Þehitleri Hastanesi'nden "korkunç haberler" geldiðini belirtti.

13:42 Fransa'da EuroPalestine Derneði, Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, eski Fransa Dýþiþleri Bakaný Stephane Sejourne ve eski Fransa Baþbakaný Gabriel Attal'ýn, Ýsrail'in saldýrýlarýna maruz kalan Gazze'de yaþanan "savaþ, insanlýða karþý suçlar ve soykýrým suçuna" ortak olduklarý suçlamasýyla Uluslararasý Ceza Mahkemesine (UCM) baþvuruda bulundu.

13:30 Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Ýsrail'in daha önce hazýrladýðý planlarý uygulamak için Gazze saldýrýlarýný kasýtlý olarak geniþlettiðini, Lübnan ve iþgal altýndaki Batý Þeria gibi baþka yerlere yaydýðýný söyledi.

13:04 Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir, yaþanan insani felakete raðmen Gazze Þeridi'ne yakýt giriþinin tamamen engellenmesi gerektiðini savundu.

12:56 Ýsrail'in Usdud (Aþdod) kenti yakýnýnda düzenlenen silahlý saldýrýda 1 kiþinin yaþamýný yitirdiði, 3 kiþinin yaralandýðý bildirildi.

12:38 Ýsrail askerleri, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn çeþitli bölgelerine düzenledikleri baskýnlarda en az 25 Filistinliyi gözaltýna aldý.

12:19 Filistin Eðitim ve Yüksek Öðretim Bakanlýðý, Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda Gazze Þeridi ve iþgal altýndaki Batý Þeria'da 11 bin 406 öðrencinin hayatýný kaybettiðini bildirdi.

11:46 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda þehit olanlarýn sayýsý, son 24 saatte 55 kiþi artarak 42 bin 344'e yükseldi.

11:35 New York Menkul Kýymetler Borsasý önünde ABD'nin Ýsrail'e desteðini protesto etmek için düzenlenen oturma eyleminde Filistin yanlýsý 206 kiþi gözaltýna alýndý.

11:34 Dýþiþleri Bakaný Fidan: Gazze'de yaþananlar, uluslararasý sistemin belirli bir azýnlýðýn ayrýcalýðý için tasarlandýðýnýn, kullanýldýðýnýn ve istismar edildiðinin canlý bir kanýtý.

11:23 Katar Emiri Þeyh Temim bin Hamed Al Thani, Ýsrail'in saldýrganlýðýný geniþletmeyi seçtiðini ifade ederek, "Lübnan sýnýrýndaki, bu çatýþmayý durdurmanýn en basit ve güven yolu, Gazze'deki savaþý durdurmaktýr" dedi.

11:12 Siyonizm karþýtý Ýsrailli aktivist Eitan Bronstein Aparicio, Ýsrail'in apartheid rejiminin bir gün çökeceðine inandýðýný, Filistin özgürleþtiðinde de ülkesine geri döneceðini belirterek, Türkiye'nin uyguladýðý ticari kýsýtlamalarýn diðer ülkelerce örnek alýnmasý gerektiðini söyledi.

11:03 Ýsrail'in Gazze'nin merkezinde sivillerin sýðýndýðý okula düzenlediði saldýrýda 15'i çocuk olmak üzere en az 22 kiþi hayatýný kaybetti. Fransýz milletvekili Thomas Portes, saldýrýda çýkan yangýnda ölen Filistinli bir genç ve ailesi için tepki gösterdi.

10:48 Fransa'nýn, Ýsrail'in, Gazze Þeridi'ndeki Cibaliya, Nusayrat ve Eþ-Þati mülteci kamplarý ile Deyr el-Belah'ta yerinden edilen Filistinlilerin sýðýndýðý sivil altyapýlarý defalarca hedef alan saldýrýlarýný sert bir þekilde kýnadýðý bildirildi.

10:22 ABD'de bazý Temsilciler Meclisi üyeleri, ABD Baþkaný Joe Biden yönetiminin, Gazze'ye saldýrýlarýný sürdüren Ýsrail'e yönelik silah desteðine tepki gösterdi.

09:33 Birleþmiþ Milletler (BM), Ýsrail'in, Gazze'nin merkezindeki yerinden edilmiþ sivillerin sýðýndýðý hastane yerleþkesi ve bir okula düzenlediði saldýrýlarýn ardýndan acil ateþkes çaðrýsýný yineledi.

07:12 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin farklý noktalarýna düzenlediði saldýrýlarda 29 Filistinlinin þehit olduðu belirtildi.

05:20 Birleþmiþ Milletler Çocuklara Yardým Fonu (UNICEF), Ýsrail'in Gazze'de hastane bahçesindeki, yerinden edilmiþ Filistinlilerin çadýrlarýný bombalamasýnýn dünyayý derinden sarsmasý gerektiðini belirtti.

02:55 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin kuzeyinde yürüttüðü soykýrýmda, bomba yüklü robot ve variller ile "Quadcopter" tipi insansýz hava araçlarý kullanarak büyük can ve mal kayýplarýna yol açtýðý belirtildi.

01:40 Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ndeki saldýrýlarýnýn durmasý için uluslararasý taraflarla siyasi temaslarda bulunduklarýný ve uluslararasý toplumun gerçek bir sýnavla karþý karþýya olduðunu belirtti.

00:02 Ýtalya'da, UEFA Uluslar A Ligi 2. Grup'ta Ýtalya ile Ýsrail milli futbol takýmlarý arasýnda oynanan maç öncesi, Filistin'e destek yürüyüþü gerçekleþtirildi.

00:00 Ýsrail ordusu, iþgal altýndaki Batý Þeria'da 8 saat süren baskýnlarýn ardýndan Cenin kentinden çekildi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 227 Filistinli þehit oldu, 98 bin 464 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 748 Filistinli hayatýný kaybetti.