Soykýrýmcý Ýsrail'in Batý Þeria planý deþifre oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 370. gününde sürüyor.

HAMAS YURT DIÞI SORUMLUSU MEÞAL: AÞIRILIKÇI SÝYONÝST HÜKÜMETÝN GÜNDEMÝ BATI ÞERÝA HALKINI ÜRDÜN'E SÜRMEK

Hamas'ýn yurt dýþý sorumlusu Halid Meþal, Ýsrail hükümetinin gündeminin, iþgal altýndaki Batý Þeria üzerindeki hakimiyetini sýkýlaþtýrarak Filistinli sakinlerini Ürdün'e sürmek olduðunu söyledi.

Hamas'ýn resmi internet sitesinde yayýmlanan açýklamaya göre Meþal, Katar'ýn "Al Araby TV" kanalýna verdiði demeçte, Ýsrail'in Batý Þeria'da Filistinlilere uyguladýðý þiddete iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Mevcut Ýsrail hükümetinin "Ürdün'ü alternatif bir vatan olarak gördüðünü" belirten Meþal, "Aþýrýlýkçý siyonist hükümetin gündemi Batý Þeria'daki hakimiyetini sýkýlaþtýrmak ve halkýný Ürdün'e sürmek." dedi.

Hamas'ýn 7 Ekim 2023'te baþlattýðý Aksa Tufaný'nýn birinci yýlýna da deðinerek, Filistin'deki direniþin Arap ulusal güvenliðini koruduðunu dile getiren Meþal, þöyle konuþtu:

"Ýsrailliler, Mescid-i Aksa'yý yýkmaya ve cezaevlerinde mahkumlara yönelik kötü muamelelere baþlamak için Kubbet-üs-Sahra'da kýrmýzý inekleri (kurban) kesmek istiyorlardý. Aksa Tufaný, Ýsrail'in ve onun uygulamalarýnýn reddediliþinin bir ifadesi olarak baþlatýldý ve Ýsrail'in planlarý tersine çevrilmek istendi."

Meþal, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'de yeniden tesis edemediði caydýrýcýlýk imajýnýn bir kýsmýný yeniden kazanmak için Lübnan cephesine kaçtýðýný ve bir yýl boyunca hiçbir þey baþaramadýðýný belirtti.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

10:28 Gazze Þeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüðü Sözcüsü Mahmud Basal, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyine "tam bir kuþatma" uygulayýp bu bölgeyi Gazze kenti ve çevresinden izole ettiðini söyledi.

06:45 Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun "Lübnan bir baþka Gazze'ye dönüþebilir" tehdidine iliþkin yaptýðý açýklamada "Lübnan'ýn bir baþka Gazze'ye dönüþtüðünü göremeyiz ve görmeyeceðiz. Görmek istediðimiz þey bu deðil" ifadelerini kullandý.

03:15 Hamas'ýn yurt dýþý sorumlusu Halid Meþal, Ýsrail hükümetinin gündeminin, iþgal altýndaki Batý Þeria üzerindeki hakimiyetini sýkýlaþtýrarak Filistinli sakinlerini Ürdün'e sürmek olduðunu söyledi.

01:42 DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan, El-Avda ve Endonezya hastanelerindeki durumu kritik hastalarý tahliye etmeye yönelik çabalarýn Ýsrail güçleri tarafýndan 2 gündür engellendiðini açýkladý. DSÖ'nün bölgede yaþanan saðlýk krizinden "ciddi endiþe duyduðunu" kaydeden Ghebreyesus, "Ýsrail'i kritik insani yardým misyonlarýný kolaylaþtýrmaya ve ateþkes için çalýþmaya çaðýrýyoruz" dedi.

01:13 Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Gazze oturumunda, üye ülkeler Gazze'deki insani durumun kötüleþtiðine dikkati çekerken, Birleþmiþ Milletler Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý'nýn (UNRWA) öneminin altýný çizdi.

00:31 Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile Riyad'da Ýsrail'in bölgedeki saldýrganlýðý ile iki ülkeyi ilgilendiren meseleleri görüþtü.

00:06 ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, Ýsrail'in, Gazze'de saldýrýlardan kaçmaya çalýþan Filistinli sivillere ateþ etmesine iliþkin, "Doðruysa bu kabul edilemez." dedi.

00:01 Farklý ülkelerdeki 16 Ýslami sivil toplum kuruluþu, Arap ve Ýslam ülkelerinin liderlerine, Ýsrail'in bir yýlý aþkýn süredir Gazze'de sürdürdüðü soykýrýmý durdurmak için "seferberlik" çaðrýsýnda bulundu.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 41 bin 965 Filistinli öldü, 97 bin 590 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 730 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 744 Filistinli hayatýný kaybetti.