Soykýrýmcý Ýsrail'in Gazze'de kan donduran alýkoyma ve iþkence politikasý
ABONE OL

Ýsrail'in karadan iþgale giriþtiði 27 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de alýkonulanlar arasýnda kadýnlar, çocuklar, doktorlar, saðlýk çalýþanlarý ve sivil savunma görevlileri de bulunuyor.

Yalnýzca "savaþabilecek yaþta" olmalarý veya Filistin direniþini desteklemeleri sebebiyle alýkonulan binlerce Filistinliden bir kýsmý serbest býrakýlýrken, diðerleri hala Ýsrail hapishanelerinde tutuluyor.

Ýsrailli insan haklarý kuruluþu B'Tselem'in raporunda, Ýsrail ordusunun, alýkoyduðu Filistinlilere kaþý sistematik taciz, iþkence ve týbbi ihmal politikasý uyguladýðýna dikkat çekildi.

Alýkonulan Filistinlilerin, Ýsrail hapishanelerinde keyfi ve sürekli þiddet, iþkence, cinsel saldýrý, hakaret, eziyet, aç ve uykusuz býrakýlma, týbbi ihmal gibi durumlara maruz kaldýðý kaydedildi.

ÝSRAÝL HAPÝSHANELERÝ "ÝÞKENCE KAMPLARINA" DÖNÜÞTÜ

B'Tselem'in, aðustos ayýnda yayýmladýðý raporda, "Ýsrail hapishanelerinde kalan Filistinlilerin ifadeleri, hem sivil hem askeri 12'den fazla cezaevinin, amacý insanlara kötü muamele etmek olan bir kampa dönüþtürüldüðü hýzlý bir operasyonun sonuçlarýný ortaya koyuyor. Bir iþkence kampý iþlevi gören bu yerlere bir kez giren herkes en þiddetli acýyý, kasýtlý ve bitmeyen eziyeti çekmeye mahkum oluyor." ifadeleri kullanýldý.

"Cehenneme hoþ geldiniz: Ýsrail hapishaneleri iþkence kamplarý aðýna dönüþtü" baþlýklý raporda, Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýný baþlattýðý 7 Ekim 2023'ten önce Ýsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin sayýsýnýn 5 bin 192 olduðu, Temmuz 2024'ten itibaren hapishaneler ve gözaltý merkezlerindeki Filistinlilerin sayýsýnýn ise neredeyse 2 katýna çýkarak 9 bin 623'e ulaþtýðý vurgulandý.

Alýkonulan Filistinlilerden 4 bin 781'inin yargýlama ve herhangi suçlama olmadan, "idari tutukluluk" kapsamýnda cezaevinde tutulduðuna dikkat çekildi.

Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nde alýkoyduðu Filistinlilerin sayýsýna iliþkin resmi bir bilgi bulunmazken, Ýsrail basýný Gazze'de en az 4 bin 500 Filistinlinin alýkonduðunu belirtiyor.

"ÝSRAÝL'ÝN GUANTANAMOSU" SDE TEÝMAN

Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nde alýkoyduðu Filistinlilere yönelik cinsel istismar ve iþkence baþta olmak üzere insanlýk dýþý suçlarýn iþlendiði tespit edilen Sde Teiman, Filistinlilerin en aðýr muamele gördüðü gözaltý merkezlerinden sayýlýyor.

"Ýsrail'in Guantanamosu" olarak adlandýrýlan Negev Çölü'ndeki Sde Teiman Gözaltý Merkezinde, Filistinlilere fiziki ve psikolojik ihlallerin yapýldýðý Ýsrail merkezli insan haklarý kuruluþu "Sivil Haklar Derneði" raporunda yer aldý.

Raporda, Sde Teiman'da "anestezi kullanýlmadan ameliyat yapýldýðý, alýkonulanlarýn acý verecek þekilde ellerinden kelepçelendiði, uzun süre gözleri baðlý býrakýldýðý, þiddet ve týbbi ihmal uygulandýðý" vurgulandý.

Sde Teiman'da Filistinli bir esire tecavüz ettikleri suçlamasýyla 10 Ýsrail askeri gözaltýna alýndý ve bu durum Tel Aviv yönetimine yönelik bölgesel ve uluslararasý düzeyde sert eleþtirilere yol açtý.

Askerlerin gözaltýna alýnmasýna karþý çýkan aþýrýlýk yanlýsý saðcý Ýsrailliler ise Sde Teiman ile gözaltýna alýnan askerlerin götürüldüðü askeri mahkemenin bulunduðu Beit Lid üssüne zorla girerek baskýn düzenledi ve olaylar çýktý.

Askeri üslere baskýn düzenleyenler arasýnda Ýsrail'in aþýrý saðcý Miras Bakaný Amichay Eliyahu, iktidardaki Likud Partisi'nden milletvekili Nissim Vaturi ve Dini Siyonizm Partisi'nden Zvi Sukkot bulunuyordu.

Söz konusu Ýsrail askerleri, 13 Aðustos'ta herhangi bir iddianame olmadan soruþturmaya tabi tutulup ev hapsine alýndýlar. Ýsrailli insan haklarý kuruluþlarý, bu adýmý askerlerin ve ordu komutanlarýnýn cezadan kurtulmasýný saðlaya bir yaklaþým olarak deðerlendirdi.

Ýsrailli insan haklarý aktivistleri de Filistinlilere karþý "iþkence yapýldýðý þüpheleri" olarak tanýmladýklarý durumun soruþturulmasý talebinde bulundu ve bunun Tel Aviv yönetimine Uluslararasý Adalet Divaný'na (UAD) kadar ulaþabilecek küresel bir zarar verebileceði uyarýsýnda bulundu.

Bu arada, UAD Baþsavcýsý Kerim Han, 20 Mayýs'ta, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakaný Gallant hakkýnda "yakalama kararý" baþvurusunda bulunduðunu bildirdi.

ÝSRAÝL HAPÝSHANELERÝNDEKÝ 48 FÝLÝSTÝNLÝNÝN ÖLÜMÜ

Haaretz gazetesinde 29 Temmuz'da yayýnlanan haberde, Ýsrail ordusunun, Ýsrail hapishanelerinde 48 Filistinlinin hayatýný kaybetmesine iliþkin soruþturma yürüttüðü aktarýldý.

Bu kiþilerin çoðunun Gazze'de alýkonulduðu ve 36'sýnýn ise Sde Teiman'da hayatýný kaybettiði belirtildi.

Ýsrail Yüksek Mahkemesi, 18 Eylül'de insan haklarý kuruluþlarýnýn gözaltý merkezinde ihlaller yaþandýðýný kanýtlamasýna raðmen Sde Teiman'ýn kapatýlmasý talebini reddetti.

Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir, 30 Haziran'da, Ýsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilere "su ve yiyecek vermek yerinde kafalarýndan vurarak idam etme" çaðrýsýnda bulundu.

Ben-Gvir, 8 Temmuz'da, gözaltý merkezinin alýkonulan Filistinlilerle "aþýrý kalabalýk olmasýnýn iyi bir þey olduðunu" iddia ederek Sde Teiman'ýn açýk kalmasý için baský yaptý.

Aþýrý saðcý söylemlerini artýran Ben-Gvir, 12 Eylül'de de Ýsrail'in Gazze'de baþlattýðý soykýrýmda alýkonulan Filistinlilerin sayýsýnýn iki katýna çýkarýlmasý adýna 5 bin yeni gözaltý merkezi inþa etmek için ek bütçe talebinde bulundu.

Yedioth Ahronoth gazetesinin 12 Eylül tarihli haberinde, "Savaþýn baþlangýcýndan bu yana hapishane krizi en hassas güvenlik sorunlarýndan biri ve hala çözülemedi." ifadesi kullanýldý.

Haaretz'in haberinde de "Sde Teiman'ýn yaný sýra Ýsrail'in kuzeyindeki Megiddo Hapishanesinin de alýkonulan Filistinlilere karþý sürekli korkunç suçlarýn iþlendiði ve sistematik iþkencenin yapýldýðý hapishanelerden bir diðeri olduðu" aktarýldý.

Megiddo'dan sýzdýrýlan belgelerde yüzlerce alýkonulan Filistinliye karþý çok sayýda korkunç saldýrý ve iþkence vakasýnýn kayda geçtiði, tutuklularý aþaðýlamak için köpeklerin saldýrtýldýðý belirtildi.

GAZZE'DE FÝLÝSTÝNLÝLERÝN YARI ÇIPLAK ALIKONULDUÐU GÖRÜNTÜLER TEPKÝ ÇEKTÝ

Ýsrail ordusu, Aralýk 2023'te neredeyse çýplak haldeki alýkonulan Filistinlilerin görüntülerini çekerek iþlediði ihlallere yenilerini ekledi. Söz konusu fotoðraf ve videolar birçok sosyal medya aktivisti tarafýndan paylaþýldý ve basýnda geniþ yer buldu.

Avrupa-Akdeniz Ýnsan Haklarý Örgütünün (Euro-Med) o dönem hazýrladýðý raporda, sosyal medyada sýkça paylaþýlan görüntülerin gerçek olduðu, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde yerinden edilen Filistinlilerin sýðýndýðý bir barýnma merkezinde kaydedildiði doðrulandý.

Raporda, Filistinlilerin Ýsrail askerleri tarafýndan çýplak býrakýldýðý, iþkence edildiði ve çýplak bir þekilde görüntülendiði vurgulandý.

Tel Aviv yönetimi ise fotoðraflardaki Filistinlilerin "Hamas mensuplarý olduðunu, silah veya patlayýcý taþýmadýklarýndan emin olunmasý için çýplak býrakýldýðýný" iddia etti.

ÝSRAÝLLÝ CEZAEVÝ YETKÝLÝSÝNE GÖRE, FÝLÝSTÝNLÝLERE KÖTÜ MUAMELE "RUTÝN UYGULAMA"

Haaretz gazetesinin yayýnladýðý diðer görüntülerde, vücutlarýnýn üst kýsmý çýplak Filistinlilerin elleri arkadan kelepçeli bir þekilde sýrt üstü yere yatýrýldýðý ve Ýsrailli gardiyanlarýn köpeklerle baþlarýnýn üzerine basarak geçtiði görüldü.

Gazetenin 7 Aralýk 2023 tarihli haberine göre, Ýsrail Cezaevi Ýdaresinden adý açýklanmayan üst düzey bir yetkili, söz konusu görüntülerin Megiddo Hapishanesinde tutulan Filistinlilere yönelik "rutin uygulama" olduðunu söyledi.

Ýsrailli yetkilinin "rutin" diye nitelediði bu insan haklarý ihlalleri, Yahudi hahamlarýn, Ýsrail ordusuna Filistinlilere iþkence yapýlmasýna ve öldürülmesine izin veren fetvalarýna dayanýyor.

Ýsrailli haham Meir Mazuz, Sde Teiman'da tutulan Filistinliye tecavüz eden Ýsrail askerlerine destek vermiþti.

Meir Mazuz'un o dönem gözaltýna alýnan askerlerle yaptýðý görüþmenin videolarýnda, onlarý "tutuklamak yerine ödüllendirmek" gerektiðini söylediði dikkati çekmiþti.

Fanatik görüþleriyle tanýnan 78 yaþýndaki haham Meir Mazuz, Sefarad Yahudileri tarafýndan kurulan aþýrý dindar Þas Partisi'nin ruhani lideri sayýlýyor.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 41 bin 802 Filistinli öldü, 96 bin 844 Filistinli yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.