Soykýrýmcý Ýsrail'in Refah'a gece boyu düzenlediði saldýrýlarda çok sayýda Filistinli þehit oldu
ABONE OL

Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 237. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL'ÝN REFAH'A GECE BOYU SALDIRDI

Ýsrail ordusunun, Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD) kararýna raðmen Gazze Þeridi'nin güneyindeki Refah kentine gece boyu düzenlediði saldýrýlarda 12 Filistinli þehit oldu.

Filistin resmi haber ajansý WAFA'ya göre, Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldýrýlarýný gece boyunca sürdürdü.

Ýsrail ordusu, Refah kentinin merkezinde bir Filistinlinin cesedini almaya çalýþan grubu hedef aldý, saldýrýda çok sayýda kiþi öldü, birçok kiþi de yaralandý.

Saðlýk kaynaklarýndan alýnan bilgiye göre, Ýsrail ordusunun Refah'a gece boyu sürdürdüðü saldýrýlarda en az 12 Filistinli hayatýný kaybetti.

- GAZZE KENTÝ VE UNRWA'YA AÝT KLÝNÝK VURULDU

Öte yandan Ýsrail savaþ uçaklarý, Gazze kentinin batýsýndaki Þati Mülteci Kampý'nda bir evi hedef almasý sonucu bir Filistinli yaþamýný yitirdi, çok sayýda Filistinli yaralandý.

Ýsrail ordusuna ait topçu birlikleri, Gazze Þeridi'nin orta kesimindeki Megazi Mülteci Kampý'nda Birleþmiþ Milletler Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýna (UNRWA) ait bir kliniði hedef aldý.

BM'nin yargý organý UAD, 24 Mayýs'ta aldýðý tedbir kararlarýnda, Ýsrail'in Refah'a yönelik saldýrýlarýný derhal durdurmasýna, insani yardýmlarý engellememesine ve suçlarýný araþtýracak BM görevlilerinin Gazze'ye giriþine izin vermesine hükmetmiþti.

Ýsrail ordusunun, UAD'nin saldýrýlarý durdurmasý kararý aldýðý Refah kentinde zorla yerlerinden edilen Filistinlilerin çadýrlarýna 26 ve 28 Mayýs'ta düzenlediði iki farklý saldýrýda 66 Filistinli hayatýný kaybetmiþ, 300'den fazla kiþi de yaralanmýþtý.

Ýsrail, UAD'nin kararlarýna raðmen Refah kentine yönelik havadan ve karadan saldýrýlarýný geniþleterek sürdürüyor.

Ýþte dakika dakika Ýsrail ile Filistin arasýnda yaþananlar:

23:51 Hamas: Filistin halkýna karþý soykýrým devam ederken müzakeleri kabul etmeyeceðiz

22:52 Ýsrailli yetkili, tüm esirlerin býrakýlmasý önerilse dahi Gazze'ye saldýrýlarý sonlandýrmayacaklarýný söyledi

22:17 Ýsrail ordusu, Gazze'de esirlerin cesetlerinin bulunduðu iki tüneli patlattýðýný duyurdu

21:26 Kassam Tugaylarý, Gazze'de 7 Ýsrail tankýný hedef aldýklarýný duyurdu

19:37 Ýsrailli esir: "Hükümet bizi canlý deðil ölü olarak geri getirmek istiyor"

19:35 BM: Son 2 günde 32 binden fazla Filistinli Refah'tan göç etmek zorunda kaldý

18:07 Ýsrail askerleri, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya'da aðýr yýkým býrakarak çekildi

17:25 Ýsrail'in aþýrý saðcý Maliye Bakaný Bezalel Smotrich, iþgal altýndaki Batý Þeria'yý da Gazze Þeridi gibi harabeye çevirme tehdidinde bulundu

16:59 Ýsrail Savaþ Kabinesi üyesi Benny Gantz'ýn partisi, Meclisin feshedilerek erken seçime gidilmesi için bir tasarý sundu

16:38 Ýsrail Merkez Bankasý: Gazze'ye saldýrýlarýn maliyeti 2025'e kadar 67 milyar dolara ulaþacak

15:59 Ýsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya'da Filistinlilerin sýðýndýðý okulu vurdu

15:14 Gazze Þeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde 7 aylýk bir bebeðin yetersiz beslenme ve týbbi malzeme eksikliði nedeniyle hayatýný kaybettiði bildirildi.

14:33 Birleþmiþ Milletler (BM), Gazze Þeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'taki bir okulda 16 binden fazla yerinden edilmiþ Filistinlinin "korkunç hayat þartlarýnda" yaþadýðýný belirtti.

14:09 Ýsrail ordusunun, Uluslararasý Adalet Divaný'nýn (UAD) kararýna raðmen saldýrýlarýný sürdürdüðü Refah'tan gelen yeni göç dalgasý nedeniyle Deyr el-Belah'ta ciddi anlamda su sýkýntýsý yaþanýyor.

14:04 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlarda hayatýný kaybedenlerin sayýsý son 24 saatte 53 artarak 36 bin 224'e yükseldi.

14:01 Avustralya'da yüzlerce kamu çalýþaný, hükümete, Gazze'ye saldýrýlar düzenleyen Ýsrail'e silah ihracatýnýn derhal durdurulmasý çaðrýsý yaptý.

13:51 Ýsrail ordusunun, iþgal altýndaki Batý Þeria'da son 24 saatte en az 20 Filistinliyi daha gözaltýna aldýðý belirtildi.

13:49 Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðý, saðlýk sisteminin çöktüðü Gazze Þeridi'nde sýnýr kapýlarýnýn açýlmasý, hasta ve yaralýlarýn tedavi olmalarý için Gazze dýþýna çýkýþýnýn kolaylaþtýrýlmasý için uluslarasý kurum ve kuruluþlara yardým çaðrýsýnda bulundu.

13:27 Ýsrail ordusu Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldýrýlarýný sürdürürken, ABD'nin Ýsrail'e koþulsuz yardýmý ile Gazze'ye sýnýrlý desteði arasýndaki büyük uçurum dikkati çekiyor.

13:00 Ýspanya'da sol koalisyon hükümetinin iki ortaðý Sosyalist Ýþçi Partisi (PSOE) ve Sumar ittifaký, 28 Mayýs'ta Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ile görüþerek "Gazze'deki soykýrýmý" savunan aþýrý saðcý Vox partisinin lideri Santiago Abascal'ý ve partisini "Yeni Nazi" olarak tanýmladý.

12:47 Birleþmiþ Milletler (BM) Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý (UNRWA), Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldýrýlarýný sürdürdüðü abluka altýndaki Gazze Þeridi'nde insanlarýn görülmemiþ acil saðlýk sorunlarýyla karþý karþýya olduðunu belirtti.

12:25 Ýsrail ordusunun, Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD) kararýna raðmen Gazze Þeridi'nin güneyindeki Refah kentine gece boyu düzenlediði saldýrýlarda 12 Filistinli hayatýný kaybetti.

11:53 Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdülfettah es-Sisi, Çin'de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri Ýþbirliði Forumu 10. Bakanlar Konferansý'nda yaptýðý konuþmada uluslararasý topluma seslenerek, "Filistin davasýna kapsamlý bir yaklaþým olmadan bölgede barýþ ve istikrara giden bir yol yok" dedi.

11:07 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine gece boyunca düzenlediði saldýrýlarda en az 7 Filistinli hayatýný kaybetti.

11:05 Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ev sahipliðinde Ýngiltere'den Türkiye'ye gelen heyette bulunan iþ insaný Zafar Sareshwala, Ýsrail'in Filistinlilere saldýrýlarýna iliþkin, "Bu, Ýsrail hükümetinin yaptýðý en soykýrýmcý, ahlaki açýdan en iðrenç eylemdir." dedi.

11:05 Birleþmiþ Milletler Ýnsani Yardým Koordinasyon Ofisi (OCHA), Ýsrail'in Refah'ta saldýrýlarý sonrasý insani yardýmlarýn yüzde 67 oranýnda azaldýðýný duyurdu.

10:52 ABD'nin New York kentinde hemþire, ödül alýrken yaptýðý konuþmada Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný "soykýrým" olarak nitelendirmesi üzerine hastane yönetimi tarafýndan iþten çýkarýldý.

10:28 Ýngiltere merkezli uluslararasý sivil toplum kuruluþu Save the Children, Ýsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldýrýlarýyla, Uluslararasý Adalet Divaný'nýn (UAD) Refah'a yönelik saldýrýlarýn "derhal durdurulmasý" kararýný "açýkça yok saydýðýný" bildirdi.

10:13 Ýsrail, UNRWA'dan Doðu Kudüs'teki ofislerini bir ay içinde boþaltmasýný istedi

09:59 ABD yönetiminin, Ýsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde zorla yerinden edilmiþ Filistinlilerin kampýna düzenlediði saldýrýnýn, ABD Baþkaný Joe Biden'ýn iki ay önce belirlediði "kýrmýzý çizgiyi" aþmadýðýna karar verdiði belirtildi

09:58 Dünya Merkez Mutfaðý, Ýsrail saldýrýlarýnýn hedefindeki Refah'ta faaliyetlerini durdurdu

09:21 Ýsrail ordusu Gazze'de bir, Batý Þeria'da 2 askerinin daha öldüðünü açýkladý

05:00 Ýsrail'in Gazze þehrinin doðusundaki bir eve düzenlediði hava saldýrýsýnda çok sayýda Filistinli þehit oldu.

04:00 Fransa'nýn baþkenti Paris'te binlerce gösterici, "Gazze'deki soykýrýmý" kýnamak üzere bir araya geldi.

03:00 Ýsrail'in Refah'taki çadýr kampa düzenlediði saldýrý Almanya'nýn baþkenti Berlin'de büyük bir yürüyüþle protesto edildi.

02:30 Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail'in, Gazze Þeridi'nin güneyindeki Refah kentinde Filistin Kýzýlayý'na ait bir ambulansý vurduðunu ve olayda 2 saðlýk görevlisinin öldüðünü duyurdu.

00:00 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Ýletiþim Danýþmaný John Kirby, Ýsrail Ulusal Güvenlik Danýþmaný Tzachi Hanegbi'nin, "Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarýnýn bu yýlýn sonuna kadar devam etmesini beklediði" þeklindeki açýklamasýna katýlmadýklarýný ve Gazze'ye yönelik saldýrýlarýn "mümkün olan en kýsa sürede" bitmesini umduklarýný söyledi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 15 bin 328'i çocuk, 10 bin 171'i kadýn olmak üzere 36 bin 96 Filistinli öldürüldü, 81 bin 136 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.