Soykýrýmcýlar Gazze'de kana doymuyor! Ýsrail'den Mýsýr'ýn teklifine ret
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 388. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL BASININA GÖRE NETANYAHU, MISIR'IN ÖNERDÝÐÝ GAZZE'DE KISA SÜRELÝ ATEÞKESÝ REDDETTÝ

Ýsrail basýný, hükümetteki çoðu bakanýn desteðine raðmen Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah es-Sisi'nin önerdiði Gazze'de kýsa süreli ateþkesi reddettiðini yazdý.

Ýsrail devlet televizyonu KAN ve Kanal 12'nin haberinde Tel Aviv yönetiminin Mýsýr'ýn teklifini kabul etmediði belirtildi.

Kanal 12'nin internet sitesindeki haberinde, Ýsrail hükümetindeki çoðu bakanýn, Mýsýr'ýn önerisini desteklemesine raðmen Netanyahu'nun karþý çýktýðý bildirildi.

Netanyahu'nun "esir takasý görüþmelerinin yalnýzca Gazze'ye saldýrýlar sürerken devam edeceðini" savunduðu belirtilen haberde, Mýsýr'ýn teklifinin de reddedildiði kaydedildi.

Haberde, Ýsrail güvenlik birimlerinin de Mýsýr'ýn teklifini desteklediðine iþaret edildi.

Mýsýr Cumhurbaþkaný Sisi, Ýsrail'in saldýrýlarýný sürdürdüðü Gazze Þeridi'nde 4 Ýsrailli esir ile alýkonulan bazý Filistinlilerin takasý için iki günlük ateþkes giriþimini önerdiklerini söylemiþti.

Sisi, "Önümüzdeki 10 gün içerisinde geçici ateþkesi kalýcý ateþkese dönüþtürmek için müzakereler yapýlacak." ifadesini kullanmýþtý.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

11:08 Ýsrail kabinesinin "güvenlik endiþesi" nedeniyle Tel Aviv ve Batý Kudüs'teki toplantý yerlerini deðiþtirdiði, baþka bir yerde toplanacaðý bildirildi

10:04 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin farklý noktalarýna düzenlediði saldýrýlarda en az 4 kiþi hayatýný kaybetti, çok sayýda kiþi de yaralandý.

01:46 Ýsrail basýný, hükümetteki çoðu bakanýn desteðine raðmen Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah es-Sisi'nin önerdiði Gazze'de kýsa süreli ateþkesi reddettiðini yazdý.

01:42 Fetih Hareketi, Ýsrail hapishanesinde tutulan üyesi Mervan el-Bergusi'nin hayatýna Ýsrail hükümetinin kararýyla kastedildiðini duyurdu.

00:46 Hamas, Ýsrail'in gazetecilere karþý iþlediði suçlarý kýnayarak, uluslararasý toplumdan Filistinli gazetecileri "cinayet ve intikam hedefi" haline getirdiði için Ýsrail hükümetinden hesap sorulmasý çaðrýsýnda bulundu.

00:30 Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüðü, Ýsrail ordusunun 3 haftadýr Gazze Þeridi'nin kuzeyine düzenlediði saldýrýlarda en az 1000 Filistinlinin öldüðünü bildirdi.

00:15 ABD Baþkaný Joe Biden'ýn, ABD hükümetinin yaklaþýk 150 yýl boyunca yerli çocuklarýn asimile edilmesindeki rolü dolayýsýyla özür dilediði konuþmasý, Filistin'e destek veren gösterici tarafýndan bölündü.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bin 210'u çocuk, 11 bin 742'si kadýn olmak üzere 42 bin 924 Filistinli þehit oldu, 100 bin 833 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 356'sý karadan iþgal sürecinde olmak üzere 771 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 166'sý çocuk 762 Filistinli hayatýný kaybetti.