Sözde özgürlükler ülkesi Fransa'da 'Filistin' sansürü! Siyaset bilimcinin  Facebook hesabý kýsýtlandý
ABONE OL

Ýstanbul'da bir otelde "Ümmetin Uyanýþ Öncüsü Filistin" baþlýklý 7. Kuala Lumpur Forumu Konferansý düzenlendi.

Konferansa konuþmacý olarak katýlan Burgat, Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'a saldýrýlar, sosyal medya hesabýnýn kýsýtlanmasý ve Fransa'da ifade özgürlüðüne yönelik artan kýsýtlamalar hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Burgat, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ýn öldürülmesinin ardýndan, Facebook hesabýndan 1992 yýlýnda Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'ta Nasrallah ile yaptýðý görüþmeye iliþkin bir alýntý paylaþtýðýný, bunun ardýndan hesabýna kýsýtlama getirildiðini söyledi.

Birkaç gün önce yaþanan olayý anlatan Burgat, "(Paylaþýmda) 1992 yýlýnda Beyrut'ta Hasan Nasrallah ile yaptýðým görüþmeden alýntý yaptým. Ýdrak etmem için bana çok þey veren bu adama büyük saygý duyduðumu söyledim. Bu, terörizme destek olarak deðerlendirildi. Bu yüzden sayfayý askýya aldýlar ve ardýndan izleyici kitlesini sýnýrladýlar." ifadelerini kullandý.

Fransýz siyaset bilimci, bu durumun Filistin ile ilgili tartýþmalarý çevreleyen mevcut küresel atmosferin göstergesi olduðunu vurguladý.

"BÝR TWEET ÝÇÝN AYAKKABILARIM OLMADAN 4 SAAT BOYUNCA BÝR HÜCREDE TUTULDUM"

Burgat, öte yandan haziranda X hesabýndan yaptýðý bir paylaþým nedeniyle terörizmi teþvik etmekle suçlanarak gözaltýna alýndýðýný ve sorgulandýðýný söyledi.

Fransýz siyaset bilimci, yaþadýklarýný þöyle anlattý:

"Benim suçum neydi? Bir tweetle ilgiliydi. Hamas liderliðine Ýsrail liderliðinden daha fazla saygý duyduðumu söyledim. Bu, terörizmi teþvik etmek olarak deðerlendirildi. Akademisyen ve emekli olmama raðmen sadece bir tweet için gözaltýna alýndým. Kemerim, ayakkabýlarým olmadan 4 saat boyunca bir hücrede tutuldum."

Gözaltý sorgusunda kendisine "Hamas'ý bir terör örgütü olarak görüyor musunuz, görmüyor musunuz?" gibi sorular yöneltildiðini aktaran Burgat, Fransa'daki bu durumdan üzüntü duyduðunu söyledi.

"(NETANYAHU'NUN) ÝKTÝDARDA KALMAK ÝÇÝN SAVAÞA ÝHTÝYACI VAR"

Burgat, Fransa'da ifade özgürlüðünün durumuna iliþkin endiþelerini dile getirerek Cezayir Baðýmsýzlýk Savaþý'ndan bu yana bu tür kýsýtlamalarýn ilk kez yaþandýðýný aktardý.

Eski Fransa Cumhurbaþkaný Charles de Gaulle'ün bir konuþmasýndan alýntý yaptýðý için kovuþturmaya uðrayan Müslüman bir meslektaþýný örnek gösteren Burgat, iþgale karþý direniþin genellikle "terörizm" olarak etiketlendiðini vurguladý.

Burgat, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmý birinci yýlýna girerken Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun savaþý bölgeye yayma amacýna iliþkin de þu deðerlendirmeyi yaptý:

"Netanyahu halkýný korumuyor. Netanyahu gücünü koruyor. Netanyahu barýþ istemiyor. Onun savaþa ihtiyacý var. Ýktidarda kalmak için savaþa ihtiyacý var. Sorun Netanyahu deðil. Sorun Batýlýlarýn ve birkaç Arap liderin Netanyahu'yu desteklemesi, onlar, Netanyahu'ya yardým etmek için yarýþýyorlar."