SpaceX'in Crew-9 misyonunun uzay yolculuðu baþladý
ABONE OL

NASA'dan yapýlan yazýlý açýklamada, SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamýnda Dragon kapsülünün Falcon 9 roketi ile Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Ýstasyonu'ndan fýrlatýldýðý bildirildi.

Açýklamada, NASA astronotlarýndan Nick Hague ve Rusya Federal Uzay Ajansýndan (Roscosmos) kozmonot Aleksandr Gorbunov'un ISS'de 5 aylýk görevleri kapsamýnda kan pýhtýlaþmasý, uzayda yetiþtirilen bitkilerde nem, astronotlarýn uzayda görmelerinde deðiþiklikler gibi konularda 200'ü aþkýn bilimsel araþtýrma yapacaðý ifade edildi.

Crew-9 misyonunun tamamlanmasýnýn ardýndan, kýsa süreliðine uzay istasyonuna gönderilen ancak Boeing'in Starliner mekiðinin arýzalanmasý sonucu uzay istasyonunda haziran baþýndan beri mahsur bekleyen iki astronotun da Hague ve Gorbunov ile Þubat 2025'te Dünya'ya döneceði kaydedildi.

- BOEÝNG'ÝN UZAYA GÖNDERDÝÐÝ STARLÝNER MEKÝÐÝ ARIZALANMIÞTI

Boeing, iki ertelemenin ardýndan 5 Haziran'da Butch Wilmore ve Suni Williams adlý 2 NASA astronotunu taþýyan Starliner mekiðini ilk kez uzaya yollamýþtý.

Helyum sýzýntýsý tespit edilen mekikte yapýlan incelemelere raðmen sorunun kaynaðý bir türlü bulunamamýþ ve aracýn Dünya'ya dönüþü 4 kez ertelenmiþti.

Boeing'in arýzalý kapsülüyle 2 astronotu Dünya'ya geri getirmenin çok riskli olduðuna karar veren NASA, astronotlarýn Þubat 2025'e kadar uzayda tutulacaðýný açýklamýþtý. Buna göre, astronotlarýn 1 hafta sürmesi gereken test uçuþu 8 aydan fazla sürmüþ olacak.

Daha sonra NASA, Starliner mekiðinin mürettebatsýz þekilde Dünya'ya döndüðünü duyurmuþtu.