S&P'den Rusya'ya bir not indirimi daha
ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluþundan yapýlan açýklamada, Rusya'nýn kredi notunda bir kez daha indirime gidildiði aktarýldý.

Açýklamada, ülkenin uzun vadeli döviz cinsinden "BB+" ve yerel para cinsinden "BBB-" olan kredi notlarýnýn "CCC-"ye indirildiði kaydedildi.

Rusya'nýn Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Rusya Merkez Bankasý'nýn döviz rezervlerini de hedef alan yeni yaptýrýmlara yol açtýðý anýmsatýlan açýklamada, bunun rezervlerin büyük bir bölümünü eriþilemez hale getirdiði ifade edildi.

Açýklamada, not indiriminin temerrüt riskini önemli ölçüde artýracaðýna inanýlan tedbirlerin uygulanmasýný takip ettiði bildirildi.

G7 ülkelerinden gelen yeni kýsýtlamalar ve Rus hükümeti tarafýndan rubleyi korumak için getirilen sermaye kontrollerinin ülkenin borcunu ödeme kabiliyetini kýsýtlayabileceðine dikkat çekilen açýklamada, ülkenin "negatif" izlemede olduðu aktarýldý.

S&P, Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine baþlamasýnýn ardýndan 25 Þubat'ta Rusya'nýn döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düþürdüðünü duyurmuþtu.

Böylece kredi derecelendirme kuruluþu Rusya'nýn kredi notunu bir hafta içinde ikinci kez düþürmüþ oldu.

- Moody's: Rusya-Ukrayna krizi küresel ekonomik görünüme yönelik yeni riskler oluþturuyor

Öte yandan Moody's, Rusya-Ukrayna savaþýna iliþkin yeni bir analiz yayýmladý.

Rusya-Ukrayna krizinin küresel ekonomik görünüme yönelik yeni riskler oluþturduðuna dikkat çekilen analizde, Rusya ile Ukrayna arasýndaki çatýþmanýn daha da týrmanmasýnýn Avrupa'nýn ekonomik toparlanmasýný da riske atabileceði kaydedildi.

Analizde, Rusya-Ukrayna savaþýnýn dünya çapýnda emtia fiyatlarýnda keskin artýþlara neden olduðu, savaþýn emtia fiyatlarýndaki þoklar yoluyla dünyanýn geri kalanýný etkileyeceði ifade edildi.