Sudan: Çad'dan özür dilemeyeceðiz
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Bakan Vekili Sadýk, ordu komutan yardýmcýsý Ata'nýn Çad'ýn "isyaný desteklemedeki" rolüne dair açýklamalarý nedeniyle ülkesinin Çad'dan özür dilemeyeceðini belirtti.

Sadýk, Çad'ýn, Ata'nýn açýklamalarý nedeniyle Sudan Büyükelçisini Dýþiþleri Bakanlýðýna çaðýrdýðýný ve 3 gün içerisinde özür beklediðini bildirerek, "Ordu komutan yardýmcýsýnýn açýklamalarý nedeniyle Çad'dan özür dilemeyeceðiz." ifadelerini kullandý.

Ata, 28 Kasým'da baþkent Hartum'un kuzeyindeki Vadi Seyyidna askeri üssünde yaptýðý konuþmada, Birleþik Arap Emirlikleri'ni (BAE); Çad, Orta Afrika ve Uganda'daki havalimanlarý üzerinden nisan ortasýndan bu yana orduyla çatýþan Hýzlý Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah ve mühimmat desteði vermekle suçlamýþtý.

Sudan, BAE'li 15 diplomatý istenmeyen kiþi ilan ederek 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmelerini istemiþti.

SUDAN ÝÇ SAVAÞI

Sudan ordusu, paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda 2 yýl içinde tamamen orduya entegresini istemiþti.

HDK'nin, sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaþ öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamýþ askeri bir güçtü. Sudan hükümeti, uluslararasý topluma HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Sudan'da taraflar, baþkent Hartum'un yaný sýra ülkenin batý ve güneybatýsýndaki 9 eyalette aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

Birleþmiþ Milletler'e göre, çatýþmalar sonucu 12 binden fazla kiþinin öldüðü, 33 binden fazla kiþinin yaralandýðý Sudan'da, nüfusun yaklaþýk yarýsýna denk gelen 25 milyon kiþi insani yardýma muhtaç hale geldi.

Sudan'da yaklaþýk 6,8 milyon kiþi ülke içinde yerinden edildi veya komþu ülkelerde güvenlik arayýþýyla evlerinden kaçtý.

  • Sudan Dýþiþleri
  • Yasir el-Ata
  • Özür dilemeyecek